Тихомир Стойчев пред ПИК: Йовчев е коректен към благодетелите си

ЧАС ПИК

Тихомир Стойчев пред ПИК: Йовчев е коректен към благодетелите си

25792
на 02.06.2013
Тихомир Стойчев пред ПИК: Йовчев е коректен към благодетелите си

В ДАНС всичко се замита под килима

Последвайте ни в Google News Showcase

- Г-н Стойчев, какво е вашето мнение за решението на премиера Пламен Орешарски да назначи Владимир Писанчев за временен ръководител на ДАНС?

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

 - За пореден път в системата за сигурност не побеждават прозрачността, националните приоритети и интереси. Къде е логиката да бъде търсена наказателна и политическа отговорност от довчерашния вътрешен министър Цветанов заради издънката в СДОТО- МВР, а в ДАНС всичко да се замита под килима от години. Като се започне от правителството на Иван Костов в НСС, преминала в ДАНС се използва основно за всякакви други цели, но не и по предназначение. А ръководството ѝ се запазва непроменено- Атанасов, Драшков, Йовчев, Казаков, сега Писанчев... Заедно всички са свързани в едно цяло. От онзи период контрабандата и корупцията се превърнаха не в престъпление, а в държавна политика. В името на възпроизводството и обогатяването на политическия елит. Може би ще попитате защо никой не им е потърсил сметка- ами защото като има много, има за всички. Преди да напусне, Петко Сертов се държеше за главата и твърдеше, че тези хора са извършили най- тежки престъпления, за което бил сигнализирал лично главния прокурор. Припомням, че и директорът на Дирекция „Контраразузнаване” Р. Зайков и началникът на ОСА В. Хаджолов обвиниха хора от онова ръководство в най- тежкото престъпление-предателство и шпионство в полза на чужди сили. Казаков, Писанчев и другите изброени са водеща, основна част от онова ръководство.

 - Смятате ли, че Писанчев ще бъде оставен и като титуляр на поста?

Със сигурност нещо голямо се готви. Струва ми се, че от години решенията в сектора сигурност се ръководят от външни интереси и вътрешна целесъобразност. Вътре доминира политико- олигархичното. За отвън си знаем от историята и от кървавите уроци. Може би и за това всякакви решения свързани с тази сфера тънат в пълен мрак. А иначе всички партии се скъсват да ни обещават прозрачност, да плачат за липсата на гражданско общество, равнопоставен диалог и други такива.

- Вие сте бил началник на ЦСБОП. Удачно ли е разформироването на службата и вливането й в структурата на ДАНС? 

- Не може да е удачно нещо, което е ковано неизвестно от кого, неизвестно защо. Мотивите, които се чуват не са никак издържани. Май накрая ще изскочат интереси, ама ще бъде късно. ДАНС е специална служба, без полицейски правомощия. БОП обратното. Не съм чувал партньорските служби да предпочитат да си общуват по проблемите на организираната престъпност с разузнаване и контразузнаване. Самото подбиране, профилиране, подготовка на кадрите в тези служби е различно. В ДАНС никой не е обучен да намира, изземва, съхранява и използва доказателства, свързани с извършвана престъпна дейност. Дори динамиката на работа е друга. Стратегията за национална сигурност обособи три равнопоставени субекти и едновременно обекти на сигурността- индивид, общество и държава. Конституцията по- отдавна е направила това. Дори Цветанов е запомнил, че престъпността е социален проблем. Рутинната, наричана още „битова” престъпност е не само видим проблем, но и хранителна база за изграждането и логистиката на организираната престъпност. Как ще гарантираме ефективност, когато разделим МВР, което да работи по „обикновенната” престъпност, да носи отговорността за ръста на регистрираните деяния, за снижаване на разкриваемостта, а ще обособим скъпо струващо звено да разхожда служителите си като петли по бунище и да си избира по какво да работи. Вътре в самата ДАНС също ще се породи конфликт.

  - Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че горепосоченото сливане ще доведе до властване на организираната престъпност. Съгласен ли сте с неговото твърдение?

 -  Късно е да го слушаме и анализираме. Доста години беше и той, и патроните му в положение да предлагат и политики, и решения. Ирония и жалка е ситуацията, която позволи такива хора отново да остават в политиката и властта. За цялостното състояние на държавата, за нейната сигурност и гарантиращата я система те рано или късно ще понесат отговорност.

 - Как си обяснявате, че Цветлин Йовчев, който бе началник на ДАНС по времето на Бойко Борисов, сега бе назначен за министър на вътрешните работи в кабинета "Орешарски"?

 - Не съм способен вероятно да обясня необяснимото, но да опитам. На политическо ниво това правителство спаси досегашното статукво. На икономическо гарантира несправедливостта да продължи и остане безнаказана. На съдебно за сега се леят единствен ообещания.

Едновременно тече процес на обновление на елита. Някой от там имат толкова силни инстинкти, че не чакат глави да западат в коша, а си осигуряват меко слизане. Йовчев и нему подобните са доказали нееднократно, че могат да бъдат коректни към благодетелите си.

Публично това го знаем всички- припомням ви доклада, поръчан на Атанасов от Иван Костов, направил Първанов президент. Последва смяна и в същите кабинети старият благодетел беше подменен, за да остане в историята като „Гном”.

Има и друго. Едно е да си шеф на ДАНС, друго секретар на президент. Министър на вътрешните работи е политическа фигура. Това министерство няма да има много работа и проблеми, след като от него изваждат ГДБОП.

Не ми се иска да съм прав, но такива като Йовчев от сега ни ги инсталират в бъдещия елит.

 - Смятате ли, че обвиненията срещу Цветан Цветанов ще издържат в съда?

 - Надявам се да видим дали наистина съдебната власт е толкова независима. Тя също е длъжник.

Няма осъдени с неправомерно взети или дадени кредити, босовете на престъпните групировки са пълноправно интегрирани почтени граждани, виновни за състоянието на държавата, което е все по- близко до тотален колапс няма. Нови и нови вълни от престъпност се вихрят….

Много ми се ще да разбера кога и по какъв начин законодателят е разделил българските граждани на подлежащи на преследване и безнаказани.

Или пък кога шпионството в полза на едни сили е било разрешено за сметка на шпионството в полза на други.  Припомням ви как беше компрометиран и обвинен пенсионер от РУМНО, показван по всички медии със свалени панталони.

Пълното му оневиняване беше май скрито.

Или пък как едни служители и техните сътрудници, работили за ДС са обвинени публично по силата на законодателно решение, а други от същото време са оставени да правят кариера.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК