СВЕТЪТ ДНЕС

Топсеизмолог с горещ коментар за мощното земетресение в Турция! Ще има много вторични трусове, но за нас няма опасност

Само в ПИК
Топсеизмолог с горещ коментар за мощното земетресение в Турция! Ще има много вторични трусове, но за нас няма опасност
Автор: ПИК
Дата
Дата
9425
Коментари
0
Топсеизмолог с горещ коментар за мощното земетресение в Турция! Ще има много вторични трусове, но за нас няма опасност

Опасност от нови трусове в нашата страна определено няма. Това каза пред "Новини.бг" сеизмологът проф. Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН след силното земетресение в Измир.

Земетресението в Западна Турция бе усетено и у нас в 15.28 ч. българско време. Трусът е бил с магнитут 6,5 по Рихтер. Епицентърът му е в района на турския град Измир. „Това земетресение е достатъчно далеч от територията на страната ни. Слава Богу магнитудът му е под 7, ние го изкарваме 6,5 - средните стойности. Тъй като магнитудът не е точна величина средните стойности са 6,3. Районът на труса е близо до Измир, на около 300 км от нас. Това е Западното крайбрежие на Турция. До София е 540 км“, уточни експертът.

По думите му няма опасност от трусове у нас след силното земетресение в Измир. „С този магнитуд до 6,5 имам възможност това земетресение да бъде усетено на територията на цяла Южна България и в случая е точно така. То е било от степен 3-4 в Ямбол, Хасково, Димитровград, Кърджали. В София само по-чувствителни хора и на по-високите етажи са го усетили. Първо, че земетресението се намира в Измирската сеизмична зона, то не е от катастрофалните. Така че опасност за нашата страна определено няма“.

„Вторичните трусове ще са много, но в района на земетресението. Районът, в който е ударил е характерен с активността си. Те ще са с магнитуд около 6,5 поне една година“, проф. Ботев. „Но със значително по-слаб магнитуд, които няма да се усетят на територията на страната“, успокои експертът.

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО! Мощен трус от 6,3 по Рихтер в Егейско море размърда Кърджали
Часовник
16:00
Земетресение люшна Кърджали преди броени минути. Епицентърът е бил в Егейско море, а сеизмолозите са посочили сила от 6,3 по скалата на Рихтер.   Трусът е бил усетен в турските градове...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Кмет показва гордо града си на чуждестранна делегация:
- В нашия град се раждат само красиви и благородни хора!
Шефът на делегацията учтиво пита:
- А вие откъде сте?