ТРЕВОЖНО: Ражданията в България намаляват

Животът днес

ТРЕВОЖНО: Ражданията в България намаляват

5370
на 15.03.2019
ТРЕВОЖНО: Ражданията в България намаляват
Автор:   ПИК

Ражданията в страната ни намаляват. Това съобщиха от "Индекс на болниците" - проект на социологическа агенция "Галъп", позовавайки се на данни от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и от Център за асистирана репродукция /ЦАР/. Отчита се увеличение на ин витро процедурите.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

С 2 441 са намалели ражданията през 2018 г. в сравнение с предходната година. Общо 55 796 са били ражданията през 2018 год. Запазва се тенденцията не всички лечебни заведения, които имат договор с НЗОК за тази дейност, да осъществяват минималния брой раждания за година. Според медицинския стандарт той трябва да е между 80 и 100 за болница. През миналата година 13 лечебни заведения не са отговорили на това изискване. Най-голяма част от ражданията отново са били извършени в три болници в столицата - "Майчин дом" /3400/, Първа специализирана АГ-болница "Св. София" /2442/, и "Шейново" /2205/. 

Въпреки намаляването на ражданията, процентът на тези, които са били извършени чрез секцио се е увеличил от 45.00 на сто през 2017 г. на 46.90 на сто през 2018 г. 

Смъртността на децата при ражданията остава ниска. Процентът на недоносените бебета също е почти непроменен.

Успеваемостта при ин витро процедурите, финансирани от държавата, остава почти непроменена, но се е увеличил броят им. Общо 3233 стимулации са били извършени през 2017 г., което е с 523 повече спрямо 2016 г. Броят на родените бебета също е по-висок - 1023, срещу 820 през предходната. Средната успеваемост на всички клиники през 2017 г. е била 25.51 на сто срещу 25.05 на сто през предходната година. Основната дейност, която се финансира от ЦАР, е концентрирана в пет клиники, а над една трета от нея - в две от тях.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 147
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК