Турция припомня трагедията на румънските евреи от кораба "Струма"

СВЕТЪТ ДНЕС

Турция припомня трагедията на румънските евреи от кораба "Струма"

12329
на 24.02.2016
Турция припомня трагедията на румънските евреи от кораба Струма
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

За втори път с паметна церемония Турция отбелязва жертвите от трагедията с кораба „Струма“, при която 767 румънски евреи от Констанца загиват в Черно море, докато се опитват да избяга от Холокоста. Турското министерството на външните работи подчертава необходимостта да се извлекат поуки от трагичния инцидент, предава „Хюриет“.

"Миналата година, чествахме 70 години от хуманитарната трагедия Холокоста," казва, говорителят на турското външно министерство Танжу Билгинч в писмено изявление.

През 1942 г., на кораба "Струма" потъва със 768 еврейски бежанци от Констанца, след като е бил ударен от торпедо в международните води на Черно море. Оцелява само един бежанец, а 767 души включително 103 деца и целия екипаж загиват.

Бедствието „Струма“ се случва, след като британските власти официално обявяват, че повече евреи няма да бъдат приети в Палестина. В резултат на това турските власти не позволяват на никого да напусне кораба, докато той изчаква в Истанбул. След това корабът напуска обратно към Черно море, където потъва, след като е бил ударен от торпедо от съветска подводница. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Корабът „Струма“ и бил собственост на Compañia Mediterranea de Vapores Limitada, контролирана от гръцкия шипинг агент Жан Панделис. Той я преименува на „Струма“, а корабът плава под панамски флаг. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК! Асен Василев се кълне пред депутатите, че не познава Марин и Стефан Димитрови: Никога не са идвали в Министерството на финансите (НА ЖИВО) ГОРЕЩО В ПИК! Асен Василев се кълне пред депутатите, че не познава Марин и Стефан Димитрови: Никога не са идвали в Министерството на финансите (НА ЖИВО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК