Турция продължава да се люлее - 42 земетресения от събота до днес

Само в ПИК
Турция продължава да се люлее - 42 земетресения от събота до днес
Автор: ПИК
Дата
Дата
19588
Коментари
2
Турция продължава да се люлее - 42 земетресения от събота до днес

Днес 5 минути след 14 часа местно време в провинция Маниса на Западна Турция се реализира второ земетресение с магнитуд 5.0. То е част от серия трусове от 42 събития с магнитуд 2.5 и повече, започнала в събота вечер (18:53 местно време) с умереносилно земетресение с магнитуд също 5.0. За това съобщава пред "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт.

 Неголямата дълбочина на активираното огнище (до 10-15 км) и количеството излъчена сеизмична енергия са предпоставка за известни щети. Засега информацията за нанесени щети се отнася само за влиянието на съботните трусове.

Така, Зеит Шенер, гувернатор на община Гьолмармара, съобщава за 15 тежко пострадали сгради и леко повредени други 20. Турската дирекция за бедствия и аварии веднага е предприела необходимите мерки, за да осигури подслон на жителите в епицентралния район – 30 палатки са отнесени като първоначална реакция. Дотук сведенията са предварителни – неминуемо щетите ще са доста по-големи, предвид големият брой сравнително силни вторични трусове. Само след полунощ са станали 7 земетресения с магнитуд между 4.0 и 4.6, т.е. въздействията в близките до епицентъра градове Саруханлъ (малко над 15780 ж. /2012г.) и Гьолмармара (9700 ж./ 2012г.) са достигали интензивност от V степен. Подобна сила на сътресенията не би била опасна за целостта на сградите, ако не бяха силата на първото земетресение и многократните следващи въздействия. Максималните земетресения са усетени в Измир, островите Хиос и Лесбос на запад и до Балъкесир, Бурса, Истанбул, Силиври на север.

Серията земетресения е в тектонски активен район. На 21 април т.г. недалеч бе регистрирано земетресение с магнитуд 5.0. Най-силното земетресение в региона през XX век е с магнитуд 6.6 и е станало през 1969 г. в областта между Маниса и Алашехир. Трусът е причинил 53 човешки жертви.

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО! Нов силен трус в Турция! 4,9 по Рихтер разтърси Чанаккале
Часовник
11:33
Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер е регистрирано в 10:55 ч. българско време на територията на Западна Турция, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен...
Напиши коментар »
(2)
1
ОЩЕ МАЛКО И ГЮЛЕНИСТИТЕ ЩЕ БЪДАТ НАРОЧЕНИ ЗА ТЕЗИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ. АКО НЕ СПРЪТ ТЕЗИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ДО УТРЕ ВСИЧКИ ГЮЛЕНИСТИ ЩЕ БЪДАТ ЗАСТРЕЛЯНИ!
2
не може да правите бновини само за адсифхйаслкйдхгфкалсдфхаклсйгхсклрйгхалскдгйхсаклдхгф
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Николай Ламбрев
Николай Ламбрев
театрален режисьор
Става на: 64 години

- Деца, какъв урок имаме днес? - Математика, госпожо. - Диктувам задача: "Две млади интелигентни жени изпили една бутилка водка. Пита се в задачата за какъв хикс им е трябвало след това да пият и червено вино?"