БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Убиец поиска 10 бона обезщетение, търпял пушач в килията си

Само в ПИК
Убиец поиска 10 бона обезщетение, търпял пушач в килията си
Автор: ПИК
Дата
Дата
3686
Коментари
0
Убиец поиска 10 бона обезщетение, търпял пушач в килията си

Административният съд в Кюстендил под председателството на съдия Иван Демиревски отхвърли иска на Алберто Йорданов срещу  Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. Той претендира за обезщетение от 10 000 лева за причинени неимуществени вреди в размер на 10 000 лв. с лихвите по време на престоя си в Бобовдолския затвор.

Алберто Йорданов изтърпя наказание лишаване от свобода за 20 години, след като бе осъден за убийство на приятелката си. Излезе от зандана миналата година. Сега упреците му са насочени към затворническата администрация заради това, че го настанили в килия на пушач и наркозависим. Кюстендилецът останал в тази килия за времето от 08.12.2014 г. до 12.07.2015 г. Той твърди, че изпитал чувства на страх, малоценност с траен характер, застрашаване на здравето и сигурността, причинен психоемоционален стрес, и обвинява администрацията, че действията й били в противоречие с изискванията за осигуряване на здравословна и безопасна среда за лишените от свобода, както и че са осъществени с цел да бъдат предизвикани лоши междуличностни отношения на Йорданов с настаненото в килията лице, съобщава "Струма.бг".

Според съда след събраните писмени и устни доказателства не се установява по безспорен начин да са настъпили неимуществени вреди, изразяващи се във вреди от проявено виновно действие или бездействие от страна на служители на затвора в гр. Бобов дол за посочения период, довели до влошаване на здравословното състояние на Алберто и наличието на сочените от него негативни емоции и състояния.

В хода на процеса са разпитани и 7 свидетели. С настаняването на затворника не са нарушени изискванията за минимална жилищна площ на един лишен от свобода, която е 4 кв.м. Не се доказва, че с това настаняване са се влошили условията на живот на Алберто Йорданов. Установено е, че тютюнопушене в помещението е извършвано рядко и не може да се приеме за доказано, че кюстендилецът е бил принуден да живее и спи в задимено с тютюнев дим помещение. Същият не се доказва да е бил обект на физическа или друга агресия и да е имал конфликт, макар той да е наркозависим съгласно приложената медицинска справка. Въпреки че Алберто не понася цигарения дим, на 19.02.2015 г. при претърсване в килия №12 в шкафа му са открити 97 кутии цигари от различни марки, което той не отрича. Това обаче поставя под съмнение твърдяната от него непоносимост към тютюнев дим и цигари.

Така съдът отхвърли обезщетението от 10 000 лева и обяви, че искът е неоснователен и недоказан. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Още по темата
Петорен убиец намерен мъртъв в килията си
Часовник
08:27
В затвора на щата Вашингтон бе намерен мъртъв 20-годишен младеж, който се призна за виновен за това, че на 23 септември 2016 г. е убил петима души. Информационна агенция "ПИК" Тв канал Ен Би Си...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

Говорят си ловци: - Приятели, знам едно място, където можем да убием страхотни тигри. Ама ще се наложи да чакаме един час и петнайсет минути... - В засада ли ще чакаме? - Не, не, имат някакви акробати преди антракта.