Удължаването на срока на 5 и 6 блок на „Козлодуй“ - най-важната задача пред енергетиката

ЧАС ПИК

Удължаването на срока на 5 и 6 блок на „Козлодуй“ - най-важната задача пред енергетиката

3869
на 04.09.2014
Удължаването на срока на 5 и 6 блок на „Козлодуй“ - най-важната задача пред енергетиката
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Един от приоритетите, върху който работим, е удължаване на срока на Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

препоръчано

„Според мен лично, най-важната задача в момента пред българската енергетика е удължаването на срока на тези блокове”, допълни Щонов.

Щонов посочи, че лицензът на Пети блок изтича в края на 2017 година, а на 6 блок – в края на 2019 година. „Направен е план, който се състои в две части. Едното е оценка на състоянието на корпусите”, обясни Щонов и посочи, че тази оценка е много важна, тъй като колкото е по-безпристрастна и по-точна, толкова по-малко елемента ще бъдат заменяни.

„Съществува огромна възможност за корупция, там има само един доставчик на това оборудване”, коментира Щонов.

Министърът добави, че втората фаза в работата им е подменянето на тръби и кранове, технически детайли. „Получаваме уверения, че лицензът ще бъде продължен на време. „Това, което се говори в момента е за 20 години, което според българското законодателство ще бъде десет плюс десет и на всеки десет години ще трябва пак да се лицензира”, каза още Щонов.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК