Украйна получи от ООН резолюция за нарушения на човешките права в Крим

СВЕТЪТ ДНЕС

Украйна получи от ООН резолюция за нарушения на човешките права в Крим

12335
на 16.11.2016
Украйна получи от ООН резолюция за нарушения на човешките права в Крим
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Общото събрание на ООН отхвърли в сряда с резолюция нарушенията на човешките права в Крим след анексията му от Русия през 2014 година. По-специално се посочва дискриминация на татарите и други малцинства.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Текстът, внесен от Украйна с подкрепата на 40 страни, сред които САщ, Франция, Обединеното кралство, бе приет със 73 гласа „за”, 23 „против” и 76 „въздържали се” от 193 члена на Общото събрание. Русия, но също и Китай, Сирия, Северна Корея, Индия, Южна Африка, Сърбия и Венецуела гласуваха срещу този текст. Многобройни страни от Латинска Америка и Африка се въздържаха.

Текстът „осъжда нарушенията, дискриминационни мерки и практики, упражнявани от руските окупационни власти към жителите (на Крим), сред които са кримските татари”.

С резолюцията се предупреждава Русия да вземе всички необходими мерки, за да сложи незабавно край” на тези нарушения. 

Резолюцията иска от Москва да си сътрудничи с Върховния комисариат на ООН за правата на човека и да остави най-накрая експертите му да влязат в Крим за извършване на разследване.
„Основната цел на тази резолюция е да се потвърди, че Русия изпълнява изцяло задълженията си на окупационна власт”, декларира заместник-министърът на външните работи на Украйна Сергий Кислица. Той потвърди, че „всяка дума” от резолюцията произлиза от резолюциите на ООН или от 15-те доклада, публикувани от анкетна комисия на ООН за Крим, създадена през март 2014 година. „След окупирането на Крим от Русия, ситуацията с правата на човека рязко се влоши”, подчерта той, поддържайки, че се правят екзекуции, произволно задържане и използването на мъчения. 

Но началникът на отдела по хуманитарни въпроси и човешките права в руското Министерство на външните работи Анатолий Викторов увери, че резолюцията „не отразява нищо от реалната ситуация” в Крим. Той обвини дипломатите от ООН, че са „пропилели времето си да дискутират пропагандни документи без интерес, вместо да водят основен диалог по политически въпроси, свързани с представянето на човешките права”.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК