Учени откриха създание, смятано за изчезнало

Само в ПИК
Учени откриха създание, смятано за изчезнало
Автор: ПИК
Дата
Дата
5257
Коментари
0
Учени откриха създание, смятано за изчезнало

Учените бяха изненадани да открият, че вид, смятан за изчезнал всъщност не е. През 1918 г. след корабокрушение на парахода "Макамбо", малкият австралийски остров Лорд Хау в Тасманово море е завладян от плъхове. Нашествениците унищожават популациите на няколко ендемични вида, сред които на гигантско насекомо пръчица. Близо 100 години по-късно се оказва, че смятаното за изчезнало създание е живо, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

ДНК анализ на сходно насекомо, открито през 2001 г. във вулканичен район на около 20 километра от острова, е показал, че то е същото като смятаното за изчезнало.

Откритието на австралийски и японски изследователи може да помогне гигантската безкрила пръчица, достигаща до 15 сантиметра, отново да бъде въведена в естествената ѝ среда. "Случаят с гигантската пръчица от Лорд Хау е емблематичен за уязвимостта на островните екосистеми. За разлика от повечето истории за изчезнали видове обаче, тази е с щастлив край", посочват изследователите в сп."Кърънт байолъджи".

Екземпляри от смятания за изчезнал вид се отглеждат по програма за развъждането им в зоопарка на Мелбърн. Специалистите се надяват да ги върнат в естествената им среда на остров Лорд Хау. За целта обаче трябва да бъде разрешен проблемът с плъховете.

Още по темата
Учени разгадаха мистерията на подобно на чорап морско създание
Часовник
16:21
Загадката на дълбоководно създание, което наподобява изхвърлен лилав чорап, е разрешена, обявиха учени, цитирани от BBC News. Животното, наречено Xenoturbella, е толкова странно, че от 60 години...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

Колега вие били ли сте редовно на лекциите ми? - Разбира се. - Но аз не съм ви виждал никога! Къде сядахте? - Зад колоната, господине... - Ама че работа! Петдесет сантиметра колона, а вие сте седемнадесетия студент, който е сядал зад нея.