Учени от НАСО откриха тъмна материя в галактиката Андромеда

ШАРЕН СВЯТ

Учени от НАСО откриха тъмна материя в галактиката Андромеда

9251
на 24.02.2017
Учени от НАСО откриха тъмна материя в галактиката Андромеда
Автор:   ПИК

Учени от НАСА откриха необичайно голямо гама излъчване в галактиката Андромеда, известна също с названието М31, съобщи Лента. Това може да са следи от тъмна материя, се съобщава на сайта на космическото ведомство.

"Предполагаме, че тъмна материя се натрупва във вътрешните райони на Млечния път и други галактики - заяви астрофизикът Пиерик Мартен. - Затова откриването на толкова ясно очертана следа ни заинтригува. Галактиката М31 ще се превърне в ключ за разгадаване на онова, което се случва не само във вътрешността й, но и в тази на Млечния път."

Откритието е направено с помощта на телескопа "Ферми", който през 2009 г. засне първите следи от тъмна материя под формата на гама излъчване в центъра на Млечния път. Тъй като яркостта на това излъчване превишаваше предсказаните от теорията стойности, учените предположиха, че то е предизвикано от разпадане на сблъскващи се вимпове - хипотетични слабовзаимодействащи масивни частици.

Тъмната материя представлява хипотетична форма на материята, която няма електромагнитно излъчване и не взаимодейства директно с него. Това свойство на въпросната форма на материята прави невъзможно директното й наблюдаване.

Изясняването на естеството на тъмната материя ще допринесе да се намери отговор на въпроса, свързан със скритата маса, която води до анормално висока скорост на ротация на вътрешните части на галактиката.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 19 март САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 19 март
ПИК TV x
ПРЕДПОСЛЕДНО В ПИК! Няма да има кабинет (НА ЖИВО) ПРЕДПОСЛЕДНО В ПИК! Няма да има кабинет (НА ЖИВО)
ново
Днес: 76
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК