Учени от цял свят алармират: Внимание! Тези храни и напитки сеят рак, не ги консумирайте!

ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Стресът, претоварването, замърсяването на въздуха и водата, са само малка част от факторите, които влияят за развието на рак. Извън този списък на редовните заподозрени са нареждат няколко храни, които учените открито наричат "канцерогенни". Тяхното негативно влияние върху организма е многократно доказвано от медици и учени през годините, пише theepochtimes.com.
Газираните напитки и най-вече тези, които според етикета са без захар, като цяло са толкова вредни, че учените дори са установили, че раковите клетки буквално се хранят от тях. Най-големият виновник са оцветителите. Скорошно изследване на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) установява, че аспартамът, един от най-разпространените изкуствени подсладители, причинява редица заболявания, включително вродени малформации и рак. Сукралоза (Splenda), захарин и различни други изкуствени подсладители също са свързани с развитието на ракови клетки.
Повечето преработени месни продукти като бекон, различни колбаси, кренвирши и т.н. съдържат химически консерванти, с цел да изглеждат свежи и привлекателни, но това също може да причини рак. Както натриевия нитрит, така и натриевия нитрат, които се съдържат в тях, могат значително да увеличат риска от рак на дебелото черво. Затова специалистите препоръчват да купуваме само месо, за чийто произход сме сигурни.
Пуканките - любимото забавление за вечер пред телевизора - също се нареждат в списъка на най-канцерогенните храни. Всъщност самите пуканки не причиняват рак. Вредата идва от торбичките, в които се продават и "пукат". Те са направени от изключително вредни, канцерогенни химикали, които водят не само до безплодие, но и до рак на черния дроб, панкреаса и тестисите. Американската агенция за опазване на околната среда признава, че перфлурооктановата киселина в микровълновите пуканки е „вероятно канцерогенна“.
Всички знаем за вредите от генно-модифицираните организими (ГМО), за канцерогенните химикали, които се използват за отглеждането им и пр. Говорено е много по темата, много се изписа против ГМО продуктите. Вярвайте – всичко е истина!
Сьомгата от развъдници е друга храна, която може да стимулира развитието на ракови клетки, според д-р Дейвид Карпентър, директор на Института за здраве и околна среда в университета в Олбъни.
Според него в култивираната сьомга липсва не само витамин D, но и много често тя е замърсена с канцерогенни химикали, ПХБ (полихлорирани бифенили), пестициди и антибиотици.


