Учители по религия алармират за липса на учебници

Само в ПИК
Учители по религия алармират за липса на учебници
Автор: ПИК
Дата
Дата
1527
Коментари
1
Учители по религия алармират за липса на учебници

Пловдивски учители по религия ще създадат екипи, които да се заемат с написването на учебници за избралите този СИП от 5. клас нагоре, а издателство „Просвета” ще даде рамо в начинанието.

За това се разбраха представители на гилдията, които се събраха на двудневна среща в манастира „Св. св. Кирик и Юлита” през уикенда.

В нея участваха около 50 преподаватели от всички духовни околии в Пловдивската епархия, която обхваща 5 административни области, а сред лекторите бе и самият митрополит Николай.

В момента липсата на учебници е проблем при преподаването на по-големи ученици. Учителите, които водят СИП по православно християнство, имат учебници на „Просвета” за 1., 2. и 3. клас, а за четвъртокласниците изданието е на Пловдивската митрополия.

В някои училища, например СУ „Константин Кирил Философ” обаче, вече има и групи от петокласници, за които няма помагала и учебна литература.

Над 4 часа е продължил разговорът на учителите по религия с митрополит Николай, след като той им изнесе лекция за символиката и обредността по време на света литургия.

За трета поредна година владиката ще организира поклонническа екскурзия за преподавателите по СИП религия от епархията, като след Гърция и великотърновските манастири сега те ще пътуват до Румъния.

Заради отказа на държавата да въведе официално вероучението като задължителен предмет в клас, на финала на срещата учителите са съставили работен вариант на обръщение, което ще разпространят от свое име, и което се подкрепя от родителите на децата от групите по религия.

В него се апелира семействата да положат усилия за духовното и моралното спасение на своите деца във време, когато ежедневно сме свидетели на убийства, самоубийства и агресия.

Искаме да им покажем един от пътищата, който се е доказал през хилядолетията – православието, каза Недка Чолакова, ръководител на културно-просветния отдел в Пловдивска митрополия.

Очаква се посланието да бъде разпространено в следващите дни в навечерието на новата учебна година.

На срещата в манастира "Св. св. Кирик и Юлита" училищни директори са споделили още, че освен СИП по православно християнство занапред извънкласни форми по религия може да се сформират и на основание на наредбата за приобщаващото образование.

Още по темата
Кметът на Хитрино на срещата с Борисов: Доброто дело няма етнос, възраст и религия
Часовник
17:42
Благодарен съм на всички, които в един такъв труден момент бяха съпричастни към нашата трагедия. Това каза Нуридин Исмаил, кмет на село Хитрино, по време на среща на премиера в оставка Бойко...
Напиши коментар »
(1)
1
или ще се изучават всички религии на общи начала, поне трите основни, или никоя, последното е по-добре, защото още в училище ще започнат да се млатят кой кой е .......
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

Говорят си ловци: - Приятели, знам едно място, където можем да убием страхотни тигри. Ама ще се наложи да чакаме един час и петнайсет минути... - В засада ли ще чакаме? - Не, не, имат някакви акробати преди антракта.