Вход
София
Времето в София 17 o C

Фандъкова пред ПИК за гейпарада: Столична община може да спре протест, само ако застрашава националната сигурност

Фандъкова пред ПИК за гейпарада: Столична община може да спре протест, само ако застрашава националната сигурност

на 24.06.2015
1028
10
Фандъкова пред ПИК за гейпарада: Столична община може да спре протест, само ако застрашава националната сигурност
Автор: ПИК
24.06.2015
10
1028

"Режимът за провеждане на шествия и протести е уведомителен. За да бъде спряна подобна проява трябва да е налице заплаха за националната сигурност или сигурността на гражданите.

В същото време при нас са постъпили и уведомления за протести срещу хората с различна сексуална ориентация. Длъжни сме да гарантираме спокойното протичане на събития, които са ни заявени". Това заяви пред ПИК столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Потърсихме мнението й по повод възванието на ПИК за спиране на гейпарада в София.

"Тази проява ни обижда, като хетеросексуални хора се чувстваме дискриминирани”, пишат в апел до столичната кметица Йорданка Фандъкова именити българи.

Сред тях са актьорът Павел Поппандов, депутатите Валери Симеонов и Волен Сидеров, издателите Петьо Блъсков, Светлана Шаренкова, Недялко Недялков и Юлий Москов, професорите Стоян Денчев и Евгений Сачев. Възванието се подкрепя от Тивериополския епископ Тихон, председател на настоятелството на катедралния храм „Св. Александър Невски”

Въпросният „гейпарад” е насрочен за тази събота в идеалния център на София. Безпрецедентно няколко посланици, сред които американската и френският, пуснаха декларация в подкрепа и защита на събитието.

Ето и пълният текст на писмото до Йорданка Фандъкова. Апелът е отворен, подписи се събират на http://www.peticiq.com/spretegayparadavsofia.

 

До кмета на Община София Йорданка Фандъкова

 

ОТКРИТО ПИСМО от български общественици, интелектуалци и журналисти

 

Уважаема госпожо Фандъкова,

 

Обръщаме се към вас във връзка с тъй наречения „София прайд” – парад на хомосексуалните общности, който ще се проведе тази събота, 27 юни, в идеалния център на столицата.

 

Преди всичко бихме искали да отбележим, че нито един закон в България не ограничава правата на хората с „нетрадиционна” сексуална ориентация, независимо каква е тя и независимо от начините, по които бива практикувана.

 

Хомосексуализмът е декриминализиран в България още през 1968 година. Също така е факт и че равенството пред закона е конституционно гарантирано за всички български граждани в Конституцията. А именно:

 

„Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“ (Чл.6, ал.2 от Конституцията на РБ)

 

Равенството пред закона обаче означава равни права при равни условия. Искането да бъдеш уважаван по причина на сексуалната ти ориентация е искане за привилегировано третиране, или с други думи това е дискриминация с обратен знак, недопустима от гледна точка на конституционния принцип за равното третиране на гражданите.

 

Едва ли е далеч моментът, в който работодателите, при равни други условия, ще предпочетат лицето с хомосексуална ориентация, за да избегнат обвиненията и евентуално наказанията за проявена дискриминация.

 

И по този начин ще дадат привилегия на лице по причина на сексуалната му ориентация, което е забранено от Конституцията на РБ.

 

Допускането и провеждането на т.нар. „гей парад” е част от агресивната пропаганда на хомосексуализма в съвременното общество. Именно тази агресивна пропаганда създава и подхранва негативните нагласи и хомофобските настроения към хора, които при други обстоятелства биха се радвали на нормално приемане в исторически толерантното българско общество.

 

Отделен е въпросът, че такава една обществена манифестация демонстрира или насочва към порнографско съдържание и към други престъпления от Наказателния кодекс на РБ.

 

Сдруженията и организациите, които стоят зад планирането и провеждането на „гей-парада” всъщност имат за основна цел да вменят вина у мнозинството български граждани, че обществото ни не е толерантно към хомосексуализма. Но обществото не е длъжно да бъде толерантно към практики и явления, които са в разрез с християнския морал и битностните му корени.

 

Лансира се и крайно манипулативното внушение, че подкрепата за „гей парада” е нещо модерно, демократично и „европейско“. В действителност провеждането на „гей-парад” не е протест срещу дискриминацията, а опит за насаждане на т.нар. „гей-лайфстайл“. Това накърнява чувствата на хората с хетеросексуална ориентация, които от своя страна също биха могли да се почувстват дискриминирани.

 

Извън горните разсъждения Законът за събранията, митингите и манифестациите /ЗСММ/ е въвел уведомителен режим при провеждане на такива мероприятия – съгласно чл. 8, ал. 1 от ЗСММ, организаторите на такова мероприятие са длъжни в срок най-малко 48 часа преди провеждането му да уведомят кмета на съответната община.

 

Кметът от своя страна има правомощието с изрична заповед да забрани провеждането на мероприятието, когато има несъмнени данни, че: може да бъде нарушен обществения ред в населеното място (чл. 12, ал. 2, точка 2 ЗСММ); или могат да бъдат нарушени правата и свободите на други граждани (чл. 12, ал. 2, точка 4 ЗСММ). Провеждането на „гей-парад” в София създава несъмнено предпоставки за наличието на основанието по чл. 12, ал. 2, точка 2: досегашната практика на провеждане на подобен род мероприятия показва, че паралелно се организират анти-паради от лица с хомофобски настроения, което неизменно създава напрежение, опасност за прояви на насилие и други противообществени явления, което неизменно нарушава обществения ред.

 

Отделно от това е налице и основанието за забрана по чл. 12, ал. 2, точка 4, доколкото демонстрирането на определена сексуална ориентация, по начините и със средствата, с които са характерни „гей-парадите”, нарушава правата и свободите на гражданите, тъй като, както се посочва по-горе, е ярък пример за обратна дискриминация и привилегировано положение за лица, основано на сексуалната им ориентация.

 

В случая е налице всяко от посочените две основания за забрана, без с това да се осъществява каквото и да било дискриминативно действие (нито пряко, нито непряко), тъй като самата забрана не е насочена към дискриминиране на гражданите на основата на тяхната сексуална ориентация.

 

В тази връзка апелираме към вас да не издавате разрешение за провеждане на парада от проявата „София прайд”, или – ако позволение вече е издадено, проявата да бъде преместена извън идеалния център на столичния град.

 

Павел Поппандов, актьор

 

Петьо Блъсков, главен редактор на вестник „Труд”

 

Светлана Шаренкова, издател на вестник „Земя”

 

Пламен Марков, треньор по футбол

 

Проф. Стоян Денчев

 

Юлий Москов, издател на вестник „7 дни спорт”

 

Проф. Николай Палашев

 

Проф. Иванка Павлова

 

Христо Друмев

 

Валери Симеонов, политик, депутат

 

Димитър Недков, писател

 

Недялко Недялков, издател на агенция „ПИК” и вестник „Ретро”

 

Ивайло Крачунов, главен редактор на агенция „ПИК”

 

Проф. Евгений Сачев

 

Проф. Ирена Петева

 

Чавдар Новаков, главен редактор на вестник „Лакомник”

 

Добринка Спиридонова, социолог

 

Волен Сидеров, политик, депутат

 

Възванието се подкрепя от Тивериополския епископ Тихон, председател на настоятелството на катедралния храм „Св. Александър Невски”

Сподели:
Напиши коментар »
(10)
1
КАК ЩЕ СПРЕ ПАРАДА ТАЗИ ТЪПА ГЕРБЕРСКА КУ РВА ...НАЛИ ВСИЧКИ ОТ ГРОБ СА ПЕДАЛИ ИЛИ НАРКОМАНИ ...ПОНЕ САМО БОКО ТИКВАТА СИ ПРИЗНА ЧЕ Е ПИДАЛ .ТАКА ЧЕ ТОВА Е ПРАЗНИКА НА ГЕРБ КАК ЩЕ ГО СПРЕ
2
Не съм и очаквал друг отговор. Тая на кой свят живее?
3
Ами този парад наистина застрашава националната сигурност и тази на гражданите, защото са възможни ексцесии и насилие срещу демонстрацията не на различност, а на наглост.
4
Тъпа овца. Типична представителка на ПП ГЕРБ!
5
Всички сбъркани педали са потенциална заплаха за моралния и духовен упадък на човечеството. Каква по-голяма причина от тази е нужна, за да не се допуска подобна пошлост, като гейпарад!
6
А издигането на секса в култ без да се правят деца не застрашава ли националното ни затриване като нация? Демографската картина не е ли достатъчен аргумент за националната сигурност?
7
Не Ви ли писна само с глупости да се занимавате! Един ден в годината е това бе. В другите страни всички се веселят заедно, а тук - война. Смешници! Значи това Ви е по-важно отколкото цената на тока?!!!!!!
8
сиси, ти лесбийка ли си или травестит ... или нещо друго от вида на сбърканите
9
Позор за столичани, позор за цяла България! За съжаление това са възможностите на учителката по руски.
10
ГМО versus СМО Д-р Георги Чалдъков Наричам ги провокации на СМО (сексуално модифицирани организми) - прояви на идеологията на трансхуманизма. Намесата в биологичната същност на растенията (ГМО - генно модифицирани организми) и на човека (СМО ) достига опасни размери. Симпотомите стават много очевидни: гей-кметови, гей-министри, гей-паради (в София, подкрепяни от посланици), европейски страни и САЩ узаконяват еднополови бракове, включително в армията на САЩ... След финансовата, настъпва биосоциална криза, биологична катастрофа (биострофа)! Повече пише в “Кризата, провалът на либерализма и бъдещето на Европа” на Ален дьо Беноа (списание “Геополитика”, януари 2014 ). И в статията му "Да, краят на света вече е настъпил".
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- Чук, чук!

- Кой е?

- Заплатата!

- О, заповядай! Настанявай се удобно!

- Няма нужда, аз само за малко... 

няма нови новини
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
сега
1238
четат ПИК
сега
четат тази новина
УМНАТА! Не правете тези 5 неща рано сутринта
x