Финансовият министър: Младежите ни учат безсмислени и ненужни специалности

Само в ПИК
Финансовият министър: Младежите ни учат безсмислени и ненужни специалности
Автор: ПИК
Дата
Дата
11902
Коментари
3
Финансовият министър: Младежите ни учат безсмислени и ненужни специалности

„Следващата година очакваме инфлацията да бъде между 1,4 и 1,6 %, което е здравословно на фона на дългите години подтискана и отрицателна инфлация. От гледна точка на макроикономическите догми една инфлация около 2% се смята за здравословна и необходима за всяка икономика“. Това заяви пред Дарик радио министърът на финансите Владислав Горанов по повод проектобюджета за 2018 г.

Той допълни, че са заложени 3 млрд. лв. повече приходи, като от тях 1 млрд. лв. идват от ДДС. По думите му най-големият ръст на приходите от ДДС идва по две направления – правителството ще продължи с усилията за изсветляване на икономиката, а приходната база на ДДС ще се увеличава, тъй като размерът на брутния вътрешен продукт нараства.

„През 2017 г. очакваме да достигнем БВП от 100 млрд. лв., а за следващата година разчетите показват, че той трябва да е в размер на 105,6 млрд. лв.“, обясни Горанов. Освен това ръстът на осигурителния доход, заради ръста на доходите в частния сектор, и тази година е съществен.

Същевременно, той изрази надежда хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години: "Ако зависи от мен, до 2020 г. няма да има хартиени декларации".

В момента нашата страна има дълг около 23 млрд. лв. и той ще намалява, като очакваме през 2020 г. да е 20 % спрямо БВП, което ще ни нареди на второ място в Европа след Естония.

За основният приоритет на бюджета тази година – образованието – министърът на финансите обясни, че за правителството все по-голям става проблемът с неграмотността и качеството на преподавателите.

Горанов анализира, че системата на висшето образование вкарва българските младежи в специалности, които са безсмислени, атрактивни като наименования и ненужни на пазара. Министърът посочи, че планираните разходи за наука в проектобюджета за 2018 г. са със 120 млн. лв. повече спрямо 2017 г.

Напиши коментар »
(3)
1
Те нищо не учат и не желаят да учат,а да искарат още няковко годинки на таткова и майкина издръжка,а следтова...Т.н."висши учебнизаведения" съществуват,за дахранят преподаватели,а не да дават образование.Не знам прапист ,завършил БСУ да имам някакви особени знания-чудесно може да ги придобие в този обем и при самообучение
2
Ха, добро утро! Финансовият министър е направил голямо заключение! Най-накрая някой да каже " царят е гол" !
3
Финансовият министър да си гледа финансите!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

- Мамо, мамо, елхата гори.

- Не се казва елхата гори, а елхата свети.

- Ами добре, ама да знаеш, че и пердетата светят.