Финансовият съветник на Стив Джобс: Когато има страст в това, което правиш, парите остават на заден план

Само в ПИК
Финансовият съветник на Стив Джобс: Когато има страст в това, което правиш, парите остават на заден план
Автор: ПИК
Дата
Дата
2257
Коментари
1
Финансовият съветник на Стив Джобс: Когато има страст в това, което правиш, парите остават на заден план

Повече от 50 години Лари Бийл работи като финансов съветник и инвестиционен мениджър. Възпитаник е на университета „Станфорд”. Той развива собствения си бизнес в Силициевата долина, а днес помага на млади предприемачи от цял свят да направят същото. Основател е на Фондацията за междукултурно и инвестиционно управление. Един от най-известните му клиенти е Стив Джобс – покойният създател на технологичния гигант „Епъл”.

„Когато завършвах училище, знаех, че искам да работя за себе си, а не за другите – разказва Бийл пред сутрешния блок на Би Ти Ви.-  Но единственото нещо, което знаех как се прави е да бъда ученик. 18 години само учех. Затова си казах – може би трябва от ученик да стана учител. Затова създадох компания, която да образова. Искахме да обучаваме хората. Но се питах – на какво искам да ги науча? Какво трябва да знаят, което не им е казано досега? И се сетих – лични финанси! Никой не те учи какво да правиш с парите, които изкарваш. Трябва да плащаш данъци, да инвестираш парите си, трябва да водиш бюджет, трябва да отделиш пари за образованието на децата си. И това започнахме да правим – да учим хората как да управляват личните си финанси“.

Лари Бийл е категоричен, че има и лесен начин да се забогатее.

„Някои хора забогатяват от лотарията, например – разяснява той. - Но аз вярвам, че всеки има реален шанс да забогатее, зависи какво има вътре в себе си – чувства, емоции, отношение към света. Това, което забелязах много рано е, че има много малко истински заможни хора. От 300 богаташи, само двама наистина усещат, че правейки пари са истински щастливи. Те харчат парите си, за да помагат на другите. Това ги кара да се чувстват добре.

Имаше една дама в университета, която много уважавам. Това, което тя правеше – даваше на студентите си кутия, пълна с гумени ластици. И им казваше – върнете се в клас след седмица и ми покажете колко пари сте изкарали от тази кутия с гумени ластици. Един от студентите ѝ се върна след седмица със снимка на къща. Тя го попита – откъде намери тази къща?! А той отговори – това е къща във Финландия. Купих си я. Замених кутията с ластици в интернет за нещо по-ценно, което замених отново за нещо още по-ценно и най-накрая получих тази къща! Това е!- Иновативно мислене, въображение, подходяща възможност – така стават нещата“.

Финансистът заявява, че най-добрият съвет , който е получавал е да бъде отворен към критики от непознати.

Не трябва да се чувстваш защитен от своите собствени идеи за това как се прави успешен бизнес. Отвори се за другите! Не се затваряй, защото това може да ти изиграе лоша шега. Не мисли за идеите си като – това е моето дете, единственото ми дете и аз го обичам! Покажи го на света и попитай какво мислят хората“.

Лари Бийл си спомня за първата си среща със Стив Джобс.

„Първото, което той каза беше – пуснах акции на компанията на борсата. Но осъзнах, че съм дал акции на всички тези млади инженери, а те не знаят какво да правят, когато излезем на борсата и акциите започнат да се купуват и продават. И се страхувам, че ще направят грешен ход, ще загубят парите си. Попита ме дали бих дошъл при него с компанията си за да науча служителите му как да се погрижат за парите си. За мен това беше комплимент, който никога няма да забравя“, разказва Бийл.

Той си спомня и една интересна история, свързана с Джобс.

„Един ден, майката на Стийв чистела колата му – разказва Лари Бийл. - И намерила чекове – за хиляда долара, за десет хиляди долара, разхвърляни на задната седалка на колата. И му казала – Стив, какво правиш! Всички тези пари са разхвърляни в колата ти! Някой ще ги открадне! А той ѝ отговорил – о, да… забравил съм за тях. Това показва само едно – че когато има страст в това, което правиш и което кара хората да се чувстват добре, парите въобще не са важни.

 

Още по темата
Стив Джобс влиза в битката за "Оскар"
Часовник
16:43
Новата лента на световно признатия режисьор Дани Бойл – Стив Джобс, вече откри престижния Telluride Film Festival, който мнозина смятат за откриващ сезона на наградите за Северна Америка....
Напиши коментар »
(1)
1
Търсите ли реномиран и акредитиран частен кредитополучател, който дава заеми на житейска възможност. Бяхте ли отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотека? Не търсете повече, тъй като сме тук, за да направим всички ваши финансови проблеми нещо от миналото. Ние заемаме средства за физически лица и фирми, нуждаещи се от финансова помощ в размер на 2%. Не се изисква никакъв номер за социална сигурност и не се изисква кредитна проверка, 100% гарантирана. Искам да използвам този носител, за да ви информирам, че предоставяме надеждна и бенефициерна помощ и ще се радваме да Ви предложим заем. Така че ни пишете днес на: (euchariadanielloanfirm@gmail.com), за да кандидатствате за заем.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Антоан Николов
Антоан Николов
политик и бизнесмен
Става на: 50 години
д-р Мими Виткова
д-р Мими Виткова
лекар, бивш министър на здравеопазването
Райна Константинова
Райна Константинова
журналист, директор на департамента за радио в ЕС

“Представете си, че сте насред полето и изведнъж зад ъгъла излиза танк. Какво
ще направите…”
(Военен)