Вход
София
Времето в София 23 o C

Флиртът на Нинова и Борисов. БСП и ГЕРБ гладят чаршафите

Флиртът на Нинова и Борисов. БСП и ГЕРБ гладят чаршафите

на 01.03.2017
2875
13
Флиртът на Нинова и Борисов. БСП и ГЕРБ гладят чаршафите
01.03.2017
13
2875

Миналия път стана дума за гьозбояджилъка и по-специално - за крайната форма, която той прие в лицето (дано не преувеличавам) на Слави Бинев.

Междувременно демократът, антикомунист и агентоборец Евгений Михайлов засенчи моралния подвиг на Слави, като се наместани в листата на агент Павел. Пък в листата на „Нова република“ се приютил Божин Божинов, тежък русофил, съветофил по-точно, който още си държи портрет на Сталин и бюст на Ленин в кабинета. И още много такива трансформъри видяхме. Те вече не са само изключения.

Това е реалността и трябва да я приемем. Остава ни единствено да потърсим положителните й страни. Положителното се състои в това, че явно у нас започва да се създава сериозна прослойка от професионални политици. Хора, които са разкъсали идейните и идеологическите вериги и могат да защитават всяка кауза. Един виден политолог казваше, че срещу прилично възнаграждение може да се изкаже по всеки въпрос. Защото е професионалист. Нали това е професионализмът? Професионалният политик трябва да може да защити всяка една политическа кауза.

Появата на професионални политици внася съществени корекции и в коалиционната култура и традиция. Професионалните политици могат да влизат в неприлични коалиции, да се съюзяват с всеки изгоден за момента политически субект, без да проявяват идеологически и морални капризи. Отстрани всичко това може да изглежда безпринципно, но всъщност то е израз на зрял професионализъм. Професионалният политик има само един критерий – политическата ефективност. Дори и когато тази ефективност се пада от опаката страна на морала.

Освен това с времето идейните различия между партиите намаляха до почти пълно изчезване. През последната година протекоха реактивни процеси на идейна дифузия и осмоза и вече е трудно да се каже къде свършва лявото и къде почва дясното, та камо ли да се различат идейните синори между партиите. Преди години се шегувах, че Маркс учеше, че в процеса на своето осъзнаване класите се организират в партии, а у нас стана обратно – партиите се осъзнаха и се организираха в класа. Класата на имащите. Беше шега, но взе че стана истина. Основният интерес на тази класа е да запази властта си. В името на този интерес не е толкова важно коя политическа прослойка от нея ще е на власт. Стига да не се пипа статуквото.

В това отношение не правят изключение и т.нар. несистемни партии. Те също са част от статуквото и работят за неговото запазване. Та нали са рожба на системните партии? Ако трябва да има несистемни партии, най-добре да ги създадем ние. Ярък пример е признанието на Румен Овчаров за ролята на БСП в създаването на РЗС на Яне Янев. Едни създадоха, други опитомиха…

В момента резултатите на БСП и ГЕРБ са на кантар. Ситуация, която навсякъде по света би изострила предизборната борба да краен предел. А Нинова и Борисов се подбъзикват, даже бих казал, че леко флиртуват.

Прав е Радан Кънев, за това поне е прав, че с признанието на Борисов, че в продължение на година е блокирал решението на НАТО за засилване на отбранителните способности в района на Черно море, БСП и ГЕРБ изчистват последните си идейни различия и „гладят чаршафите за общото си коалиционно легло“.

Борисов им подава дискретни пасове и те му връщат внимателно топката: "Козируваха в Брюксел преди няколко дни, а после казват, че аз съм бил послушко… Всички си спомняте времето, когато отстояхме позицията да няма флотилия в Черно море… Моята мечта беше да има платноходки, лодки, тръба за газ".

Което Нинова отрази повече от нехайно. Ястребът се правел на врабче, но не му се получавало. Пък той й отвърна, че е джентълмен и затова няма да каже, че тя пък е голяма бяла птица, но не лебед… Такива майтапчийски къси пасчета си подават.

Какво стана с шумно рекламираната ревизия, която служебният кабинет на Герджиков обеща да направи на управлението на Борисов? Повече от нищо. Герджиков ни пробута едни шест странички, на които се споменава, доста неопределено, че тук-там из министерствата имало някои дребни нередности и единствено 9 поръчки на военното министерство са били предадени за разследване на прокуратурата. Най-скандалните обществени поръчки и договори бяха скрити зад обяснението, че с тях се занимавали прокуратурата и агенция "Държавна финансова инспекция". А дано се занимават!

От 2009 г. до днес Борисов ни обяснява и се оправдава със зулумите на крадливата тройна коалиция. И какво? Масларова ли е в затвора, Батко и Братко ли са осъдени… Червен кмет ли има зад решетките или някой от обръчодържателите на Доган…

БСП нямат повод да гонят карез на Борисов. Нито една от тъмните тайни на тройната коалиция не беше извадена. И той няма основания да им се сърди. Освен може би за дядо си, убит от комунистите. Но това са стари работи, пък и той не е бил дядо, а прадядо… Изобщо, карат я така, сякаш всеки ден е Сирни заговезни…

Преди президентските избори червените искаха замяна на плоския данък с прогресивен. Но бързо се отказаха и го замениха с някакъв измислен данък богатство, който може да засегне в най-добрия случай около 7 хил. души. И така, двете партии сближиха и икономическите си позиции.

Ако БСП и ГЕРБ водеха реална предизборна битка, а не фиктивна, сега общественото пространство щеше да ври и кипи, всеки ден щяха да се вадят корупционни сделки, да се развяват неизрядни договори и нагласени обществени поръчки. Вместо това виждаме една „толерантна“, почти приятелска кампания.

Противниците се щадят взаимно така, сякаш са убедени, че ще си потрябват. И те наистина ще си потрябват. На БСП ще й е много трудно да направи управленска коалиция, ако спечели изборите с малко, както се очертава. Но и на ГЕРБ няма да му е много лесно. Особено ако досегашните му партньори от РБ останат под бариерата. Единствената пречка пред коалицията БСП-ГЕРБ сме ние, избирателите. Те са готови да я направят, но ние не сме втасали още да я приемем. Нас трябва да убедят, че няма нищо неморално в това лявото и дясното да се прегърнат. За наше добро, естествено. Защото професионалните политици най-добре знаят кое е добро за нас. Те след себе си най-много за нас се грижат…

Всъщност вече е правен опит за такава коалиция. Наскоро Михаил Миков призна: „Независимо от това, че вотът на избирателите на 5 октомври 2014 г. отреди мястото на БСП в опозиция, ние можехме да влезем в управлението. Предложението за общо коалиционно правителство дойде от Бойко Борисов, който предложи министерски постове за БСП, а на мен – да бъда председател на 43-тото НС. Желание за коалиция с ГЕРБ имаше и сред част от колегите в БСП… Отказах, постъпих морално и почтено“.

Моментът не беше много подходящ. БСП току-що се беше сринала от власт и нямаше как да бъде равноправен партньор. Пък и Миков не успя май да се издигне до професионален политик. Но Нинова не губи време. Някога тя е започнала в покрайнините на СДС, а днес е лидер на лявата партия. Какъв по-добър атестат за професионализъм?! И Борисов не пада по-долу. Той и по манталитет, и по разбирания е завършен комунист, но това не му пречи да представлява дясното у нас. А когато се срещнат двама професионалисти, няма как да не се разберат.

Преди две години тук разказах една притча от турския фолклор, която моят професор много обичаше. Много поучителна и затова ще си позволя пак да ви я напомня. След преврата през 1907 г. младотурците отишли при султана и поискали да им даде цялата власт. Той се съгласил, но поставил условие да дойдат на вечеря в двореца, за да прецени дали са готови да управляват. Отишли те, софрите - отрупани с ястия, но като понечили да куснат, видели, че лъжиците и вилиците са дълги по метър и двайсе’. Както и да се мъчили, не могли залък да хапнат. Погледал ги султанът, усмихнал се и плеснал с ръце да влязат старите везири. Седнали старите около софрата и почнали да се хранят. Гребне един с лъжицата и внимателно поднесе към устата на тоя срещу него. После онзи гребне и му върне жеста…

“Така се управлява държава” – заключил накрая султанът.

Е, има и други начини за управление, но на мястото, на което сме, с наследството, което имаме, с хората, с които разполагаме, този явно е най-подходящ.

Още интересни истории, коментари и интервюта вижте на Retro.bg!

Сподели:
Напиши коментар »
(13)
1
Отдавна е вдигнала опашката си пред Борисов ама той не си пада по крави
2
Чаршафите отдавна са изгладени. Ако гласоподавателите имат достатъчно мозъчни гънки ще отсвирят и двамата на изборите.
3
Именно защото имаме достатъчно мозъчни клетки със сигурност ще отсвирим един от снимката. И това няма да е Нинова!
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Статията е поредното доказателство, че БСП, ГЕРБ, ДПС, Атака и другите партии, които са управлявали, са мафиотски структури. Новите, които идват на власт, се споразумяват със старите да не ги съдят за краденото, в замяна на което пък старите няма да пречат на новите да крадат. И така при всяка смяна на властта. Защо става така - защото народа си трае и явно му харесва да го мародерстват.
8
Г-н експремиер, ама ти напредваш в екологията! Само че имате двадесетина раздели във вашата програма и ако на всеки от тях отделите по една седмица, защото ексминистрите са писали, та са се унесли, това означава, че К.Нинова трябва да те чака цели 5 месеца да си научиш урока. Тая няма как да стане. Затова ще ти помогнем с екологията, по-конкретно с изсичането на горите, в които ти беше косвен съучастник. Едно време се оплакваше, че В.Златев често те бие на карти и веднаж вместо да ти вземе пари, ти предложил за депутат Ем.Димитров - Ротманса. Ти си приел, та дори и зам.председател на комисията по земеделие на НС го направихте. Резултатът беше гола сеч на вековната букова гора от Етрополе до с.Черни Вит. Всичко просветна, дърво не остана. Добре че те се отделиха сетне в етрополската партия "БАСТА", та не успя да осече цялата гора около Етрополе. Само че очевидно не си могъл да устоиш на умението на Златев в бридж-белота, продължил си да падаш, защото в кабинета Боко-2, тъкмо в Министерството на екологията - наука, която много обичаш, като заместник министър се появи лицето Красимир Живков, два мандата бивш кмет на Правец и близък до В.Златев. Та този кмет е завършил в Московския държавен университет МГУ специалността История, ама не класическата история, а "ИСТОРИЯ НА КПСС". Историята на човечеството няма много общо с екологията, а пък КПСС отдавна не съществува. Ама лицето Кр.Живков си беше зам.министър. Както пише в книгите, зам.министрите се назначават ОТ ПРЕМИЕРА, ЛИЧНО ОТ НЕГО. Хайде да кажеш, г-н експремиер, с какво те плени Кр.Живков? Нещо повече, не само ГЕРБ свали гащите пред В.Златев.Член на ИБ на Националния съвет на БСП е лицето Р.Гунински - втори мандат (и сега) кмет на Правец и очевидно близък на Златевите. С какво Златеви плениха К.Нинова, та го направи член на върховния орган на БСП? Ами запитай я!
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
има мускули, Нинова има акъл. Може и да се разберат.
11
Не си струва. Бойко е депресиран още от БКП, . Няма оправяне.
12
В началото ми се стори посничко, някъде по средата ми се стори познато, а в края - най-обикновена тъпа пропаганда. Ами така е, рекох си, когато си под мощното влияние на кръга Капитал. И не само, любимата фраза на Анка Цолова, и не само на Капитал, ами и на вестник Сега. И тогава става нещо, което ако го видиш на тротоара, гледаш да го заобиколиш! Ако не се сещате, можете да посетите сайта offnews. Миризмата е подобна. Докторе, Докторе, това за лъжиците го пишеш от 2004 г. за 167-ми път, бе! Умора на метала ли е що ли? Честно да си кажа най-много ми идва "професионално прегаряне"! Андрей Райчев така прегоре още през 2011 г. с "Борисов ще се кандидатира за президент", но той си мисли, че прегарянето е ускорение и стана хем смешен, хем нарицателно за разни лоши работи. Не ти подавам тема за размисъл. Това е 10% прогноза и 90% диагноза!
13
Много елементарен прочит на фактите, докато едните нещо градят (може да е не е много, но....) другите няколко пъти фалират държавата за последните години. Коментарът е все едно за нормалните държави, там почти няма разлика между ляво и дясно - само градят.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Не знаете от къде да започнете ремонта? Купете пастели или текст маркери на детенцето си! Ако нямате дете, се опитайте да стоплите консерва, без да я отваряте предварително!

няма нови новини
Днес: 325
hot
най-четени новини в момента
сега
1959
четат ПИК
сега
четат тази новина
МИСТЕРИЯ! НЛО прелетя над Гранд Каньона (ВИДЕО)
x