Хазната събра 205 млн. лева повече от осигуровки

ЧАС ПИК

Хазната събра 205 млн. лева повече от осигуровки

4284
на 31.03.2015
Хазната събра 205 млн. лева повече от осигуровки
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

За трета поредна година приходите от здравни и социални осигуровки растат. Към края на февруари постъпленията от пенсионни и здравни вноски са малко над 1 млрд. лв. Това е с 205 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Увеличаването на приходите явно е тенденция, защото за първите два месеца на 2014 г. също има ръст - от 116 млн. лв. спрямо 2013 г., пише "Сега".

Синдикатите побързаха да се похвалят, че ръстът на постъпленията е ефект от криминализирането на умишленото криене на осигуровки. Според КНСБ държавата е събрала дори 251 млн. лв. повече приходи от вноските от началото на годината до сега в сравнение със същия период на 2014 г. Синдикатите посочват, че според финансовото министерство това се дължи именно на въведените в Наказателния кодекс глоби и затвор за работодател, който умишлено не плаща вноските за пенсия и за здраве.

НАП обаче не е правила нарочен анализ дали увеличението на приходите се дължи на по-тежките наказания за укриване на осигуровки. От приходната агенция изтъкват, че по-големите постъпления се дължат и на засилен контрол върху рисковите лица.

Ръстът на приходите вероятно се дължи и на увеличената осигурителна тежест от началото на годината. Около 2 млн. българи плащат по-високи осигуровки през тази година, защото минималните осигурителни прагове бяха увеличени в почти всички икономически сектори със средно 4%. Максималният осигурителен доход бе увеличен от 2400 лв. на 2600 лв. Финансовият ефект само от тази мярка се очаква да е 30.8 млн. лв. за ДОО-то и 12.3 млн. за здравната каса през годината. Повече плащат земеделците и тютюнопроизводителите - техният минимален осигурителен доход бе увеличен с 60 лв. на 300 лв.

От 1 януари, ако фирма крие здравни и социални осигуровки в големи размери - тоест над 3 хил. лв., глобата е до 2 хил. лв. и затвор до пет години за шефа. Ако умишлено укритите вноски са в особено големи размери или над 12 хил. лв., то наказанието ще е затвор от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на работодателя. 

препоръчано
свързани новини

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК