ХАРЧОВЕ! Правосъдното министерство дало над 10 млн. за електронното управление

Само в ПИК
ХАРЧОВЕ! Правосъдното министерство дало над 10 млн. за електронното управление
Автор: ПИК
Дата
Дата
1782
Коментари
1
ХАРЧОВЕ! Правосъдното министерство дало над 10 млн. за електронното управление

Министерството на правосъдието е похарчило 10 053 610 лв. за въвеждане на електронно управление в периода 2014-2016 г. Това се посочва в писмен отговор на правосъдния министър Цецка Цачева до депутат от опозицията, съобщава БГНЕС. 6,233 млн. лв. от средствата са от държавния бюджет, а останалите 2,820 млн. лв. са отпуснати по европейски програми. 85% от средствата или 8,6 млн. лв. са похарчени за развиване на политики в областта на правосъдието, а другите под 1,5 млн. за политики в областта на изпълнението на наказанията.

Най-голям бенефициент се явява Агенцията по вписвания, която е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. За ведомството, което е към МП са отишли 4,6 млн. лв., от които 1,647 млн. лв. са европейски средства.

Само през 2015 г., когато министър на правосъдието е бил Христо Иванов, разходваните средства за Агенцията по вписвания са отишли 2,321 млн. лв., като над половината – 1,4 млн. за “поддръжка и услуги за информационни технологии”. Следващата година – 2016 г. по това перо Агенцията по вписвания получава двойно по-малко – 750 000 лв., а през 2014 г. за “поддръжка и услуги за информационни технологии” са били отделени малко над 50 хиляди лева. През 2016 г., когато министър на правосъдието е била Екатерина Захариева, прави впечатление, че средства са харчени основно за закупуването на хардуер, т.е. за компютри, сървъри и друга техника.

Така например, за нуждите на Главна дирекция “Изпълнения на наказанията” е закупен хардуер за над половин милион лева, а самото Министерство на правосъдието купува хардуер за близо 430 000 лв. През 2016 г. Главна дирекция “Охрана” също отделя по-голяма от обичайния ресурс за закупуването на хардуер – 178 283 лв., при положение, че през 2015 г. за същото са отишли 111 000 лв. Депутати от опозицията са отправили въпроси за разходване на средства за въвеждане на електронно управление и до останалите членове на Министерския съвет, но отговорите все още не са получени. 

Още по темата
Цачева: Цялото правосъдно министерство е на автопилот, а ситуацията с Москов е прецедент в парламента
Часовник
17:51
ГЕРБ ще изчака решението на Реформаторския блок за нов кандидат за министър на правосъдието. Като мандатоносител нямаме кой знае какво време за чакане. Причината е, че има цяло едно министерство на...
Напиши коментар »
(1)
1
Така се източва държавата. За новата сграда на съда пак са дадени допълнителни милиони, все са в излишък и непрекъснато си увеличават заплатите, а най-важното е, че българите изобщо не са доволни от правосъдието и не го получават. Да прибавим и колко милиона държавата е дала за осъдили България в Страсбург, защото някой умишлено не е отсъдил справедливо е и взел нещо под масата за това. Темида за темидовците!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Един мъж отива при врачка, а тя му казва:
– Вие сте женен, в заможно семейство с две деца.
– Грешите. Имам три деца.
– Вие грешите.