БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Хасан Азис: Бюджетът за 2018 г. е... захарен памук

Само в ПИК
Хасан Азис: Бюджетът за 2018 г. е... захарен памук
Автор: ПИК
Дата
Дата
4728
Коментари
6
Хасан Азис: Бюджетът за 2018 г. е... захарен памук

Има тенденция за намаляването на бюджета за общините за местната власт. От 6,2% за 2016 г. към настоящия момент бюджетът за местната власт от порядъка на 5,52%. Ако трябва този процент да се сравни със страните от ЕС, той е от порядъка на 12%. Това заяви пред БНТ кметът на Кърджали Хасан Азис. 

Той изтъкна, че има тенденция в занижаването на бюджета за местната власт и затова посочи, че "опаковката на този бюджет е добра, но той не е насочен в подкрепа на подобряването на различните политики".

"От гледна точка на местното самоуправление в нашата страна има процес на централизация и на зависимост на местната власт от сегашното управление. Пример за децентрализация е за това, че всички трансфери, идващи от централния бюджет към местните власти, са 60%. От тези 60% 91% имат целеви характер", посочи градоначалникът. 

"Ние говорим за големия ръст на субсидиите към определени дейности на общините. Но основният въпрос в този бюджет е за кого? Това е въпросът, на който този бюджет трябва да отговори. Не задавам случайно този въпрос. 54% от общините са без или символичен ръст. Което означава 268 общини над 130-140 са на нивото от 2016 г. На второ място и което е много притеснително - 52% от ресурса на бюджета, предвиден за общините, отива само в 16 от по-големите общини. Тогава за какво балансирано регионално развитие говорим?!", попита Азис.

"Мисля, че този бюджет има своята логика, но тя е на следващите местни избори. А може и за следващите парламентарни. А на въпроса - "За кого?", то е много ясно. По-ясно не може да се каже - управляващите подготвят местните избори чрез бюджета", посочи кметът. Той сравни проектобюджета със захарен памук: "Вие яли ли сте захарен памук? Той е нещо сладко и голямо, но кухо. Такъв е бюджетът за 2018 г."

На финала на разговора той заяви, че националистите и национализмът нямат място в българския парламент. 

"ДПС води, колкото и клиширано да звучи, една балансирана и националноотговорна политика. Другият вариант е да бъдем като на инат против всичко, което се прави в интерес на развитието на страната. За мен лично всеки представител на политическа партия, която не се е обозначила дали приема това правителство с националистите, означава, че тя подкрепя национализма в нашата страна", заяви Хасан Азис. 

Напиши коментар »
(6)
1
Кмете мой ( защото съм от Кърджали) нали Турция ни храни? Нали всички големи пари в града са от турски фирми или директно от турскта държава? Кога сте разчитали вие на държавния бюджет? Дпс-сарски агент който не иска пари за всички хора,само за турчеещите се!!!
2
Тези, които показват какво е сътворил великия вожд, тези, които показват колко лентички е отрязал, му правят най-черния пи-ар. На практика се оставят общините без бюджет, което принуждава хората да бягат от малките населени места, Преди в София и големите градове, сега най-често в чужбина. Това държавно управление води до изчезването на българите от България, без никаква перспектива някога да се върнат.....
3
Анджък Аби,май бая ще излапаш от този тюркиш деликатес,дано някой да сложи и Стъклена вата та белким ти преседне,че много ти стана 90% процентов кретен,а не дебил защото не знаеш какво е това.....
4
Иска Хасан пари за още едно водно огледало в Кърджали че му свършиха парите от първото.p
5
хасан , а знаеш ли какво се прави гореща супа?
6
ДПС водила балансирана политика ,как пък не!Елате в градовете където кметовете са от ДПС и ще видите че всичко се прави за нашите хора тоест за мюсюлманите и се извършва геноцид спрямо българите!Според този националистите нямали място в парламента ,а има ли място за етническа партия каквато е ДПС?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

Гледам си корема и си викам:
- Еееех... и аз да изпъкна с нещо.