Бомба

Хинапът - вкусното лекарство

Само в ПИК
Хинапът - вкусното лекарство
Автор: ПИК
Дата
Дата
2404
Коментари
0
Хинапът - вкусното лекарство

С настъпването на есенните дни човек се ориентира към предоставените от природата сезонни храни - плодове, зеленчуци, ядки. Хинапът, наречен още китайска фурма, е една от тях. Това е дърво, чиито плодове са изключително вкусни и полезни за организма. Освен плодовете обаче, за лечебни и профилактични цели може да се използва всяка една част на растението - корени, стебло, листа, кора, плодове.

Клинични изследвания доказват, че плодовете на хинапа са изключително здравословни за организма - понижават холестерола, понижават високото кръвно налягане и дори нормализират нивата на кръвна захар при пациенти, страдащи от диабет. Ежедневната консумация на около 5-6 грама пектин, което се равнява на една чаша хинап, в продължение на няколко месеца може да намали нивото на холестерола с 18%. 

Отделно фенол пуерарина в плодовете способства за унищожаването на свободните радикали, с което подпомага поддържането на нормални нива на холестерол и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Плодовете са богати на редица флавоноиди - мирецетин и кампферол, които притежават антиоксидантно, антиканцерогенно и кариопротекторно действие, тритерпени - олеанолова киселина, урсолова киселина, бетулин и други, понижаващи нивото на кръвното налягане и холестерола, алкалоиди, тритерпенови гликозиди и много други биологично активни органични субстанции.

Скорошни проучвания на китайски специалисти доказват, че чаша пресни плодове в продължение само на седмица понижават нивото на глюкозата при пациенти със захарен диабет. Това се дължи на гликозид неомертилина в плодовете, който нормализира кръвната захар. 

Плодовете на дървото съдържат над 18 от най-важните аминокиселини, което спомага формирането на над 40 000 протеина в организма. Заедно със завидното количество ценни минерали като калций, калий, цинк, манган, желязо, фосфор и други спомагат нормалното функциониране на сърдечносъдовата система, бъбреците, изчистването на шлаки от тялото, както и подпомагането на мозъчната дейност.

В редица случаи се наблюдава по-изразен терапевтичен ефект при различни инфекциозни заболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт, заболявания на устната кухина, както и за повишаване на имунната система като цяло. За максимални резултати се препоръчва консумирането на пресни плодове в продължение на три месеца.

 

 

 

 

 

Марица.бг

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

Мечо Пух отива при Прасчо и му казва: - Искаш ли да отворим заедно търговска фирма? - И какво ще правим - ще продаваме мед ли? - Не, ще купуваме мед, а ще продаваме свинско.