БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Христо Иванов: Заплащането в затворите не е адекватно, предстоят съкращения

Само в ПИК
Христо Иванов: Заплащането в затворите не е адекватно, предстоят съкращения
Автор: ПИК
Дата
Дата
6596
Коментари
1
Христо Иванов: Заплащането в затворите не е адекватно, предстоят съкращения

"Условията в българските затвори са лоши. Множество критики са отправени към България, това не е новина, за съжаление. Ние работим по дългосрочна програма за подобрение на условията", каза министърът на правосъдието Христо Иванов в предаването Още от деня по БНТ.

"Има стачки, защото заплащането не е адекватно, предстоят съкращения и оптимизация на администрацията в затворите. Предстоят ни сложни решения. Изненада ме решението на ВСС да не образува дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева. Подобен тип случаи генерират усещането, че българското правосъдие не реагира адекватно. Гражданите чувстват, че върховенството на закона не се спазва, коментира министъра. Не мога да коментирам разработка "Червеи". Прокуратурата се занимава с тази фактология. Нека институциите да си свършат работата. Имаме ли адекватен контрол върху СРС-тата", запита се министър Иванов.

"Данните не показват висока ефективност от тези средства. Хората се научиха да се пазят и да не говорят по телефона. Много пестеливо се използват тези средства по света", припомни Иванов.

"Стана объркване с заемките ни от румънския модел за борбата с корупцията. Искаме създаване на орган, които да следи имотите и контактите на висшия съдебен съвет. Целта е да се елиминират условията, за да не се занимават хора с корупция и използване на власт. Някой трябва да задава въпроси към съдиите – защо толкова ме обичат разни хора, защо получавам скъпи подаръци? Ще съкратим броят на структурите, които се занимават с борбата с корупцията. Ще бъде създаден единен орган, който да се занимава с това, каза министъра. Новият софтуеър за случайно разпределяне на делата ще заработи, но малко по-късно", категоричен беше министър Иванов.

"Няма никакво напрежение между мен и Радан Кънев", допълни той.

"Изказването на президента за промяна на конституцията ми направи впечатление. Ние сериозно трябва да дебатираме за сериозни промени в конституцията за съдебните реформи."

Още по темата
Германия не иска да ни праща престъпници заради лошите затвори
Часовник
11:31
Немски съдилища отказват да изпълнят Европейски заповеди за арест и да екстрадират в България престъпници заради лошите условия в родните затвори. Окръженият съд на германския град Олденбург и...
Напиши коментар »
(1)
1
Този бандит е от америка за българия
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

- Обвиняеми, вие сте обидили служебно лице! Определям глоба от 100 лв. Искате ли да кажете още нещо? - Бих искал, но при тези цени…