БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Цачева посрещна първите посетители в Деня на отворени врати на парламента

Само в ПИК
Цачева посрещна първите посетители в Деня на отворени врати на парламента
Автор: ПИК
Дата
Дата
2712
Коментари
0
Цачева посрещна първите посетители в Деня на отворени врати на парламента

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева посрещна първите посетители в Деня на отворени врати на парламента, съобщиха от пресцентъра на парламента. Сред тях бяха ученици от клубовете „Млад възрожденец” от София, които са специални гости на законодателната институция. Осмокласничката Илона Кидикова от Видин рецитира авторско стихотворение за Васил Левски.

Инициативата за отворените врати е по повод 143 години от обесването на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев.

Председателят на парламента попита младежите знаят ли кои са нашите народни будители и има ли съвременни будители. Сред имената, които учениците посочиха бяха Ботев, Левски, Бенковски, Раковски, както и техните учители. Цецка Цачева отбеляза, че вече е имала възможност да се запознае с ученици от клубовете „Млад възрожденец” в Плевен и Сливен.

"Очаквам много граждани да посетят Народното събрание, видях, че още при отварянето на вратите тук имаше млади хора, ученици и деца", отбеляза председателят на парламента. Цецка Цачева благодари на председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев и на председателя на Общонародната фондация „Христо Ботйов” Ботьо Ботев за усилията, които те полагат, за да могат децата да израстват с патриотичната тема, да познават историята и да търсят будителите днес.

"Вярвам, че бъдещето на нашата държава е в ръцете на децата, те трябва много да се готвят, да четат, да знаят и много истински да обичат Родината си", посочи председателят на Народното събрание. "Това, което се стремим да правим тук, е да работим за всички граждани на България, за да има тя авторитет, за да бъдем горди със своето Отечество", добави Цецка Цачева.

В Деня на отворени врати гостите на парламента разглеждат изложбата „Безсмъртието на българския дух”, посветена на годишнината от Априлското въстание и смъртта на Христо Ботев, както и на живота и делото на Васил Левски. Сред експонатите са косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета. В пленарната зала на Народното събрание се излъчва документалният филм „Щрихи от първия български парламент”.

Още по темата
Ден на отворените врати в президентството и Народното събрание
Часовник
09:14
Президентството и парламентът отварят врати за гражданите, които искат да посетят тематичните изложби по повод 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски. В Народното събрание ще бъдат...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

Мечо Пух отива при Прасчо и му казва: - Искаш ли да отворим заедно търговска фирма? - И какво ще правим - ще продаваме мед ли? - Не, ще купуваме мед, а ще продаваме свинско.