Вход
София
Времето в София 17 o C

Цените при социализма

Цените при социализма

на 06.01.2017
12509
48
Цените при социализма
Автор: ПИК
06.01.2017
48
12509

Сиренето беше с пари, ама 2,60 килото

Цените при социализма бяха народни, както и заплатите, апропо. През последните 5-6 години до 1990-а прясното мляко беше по 30 ст., киселото - по 18 без бурканчето, 22 с бурканче или в кофичка. Кравето сирене беше 2,60. Минималната заплата действително беше 120 лева, но през 1989 г. я направиха 140. При все това с тия пари можеше да се купят доста неща и никой не гладуваше.

Рибната консерва „Копърка“ например, която бе символ на студентската мизерия, струваше 28 стотинки. Пресен сафрид, какъвто сега не може да се намери под 6 лева, беше 64 стотинки килото.

Спомени от соца: Слушахме Елвис и Рей Чарлз на магнетофон „Мамбо”

Спомени от соца: Слушахме Елвис и Рей Чарлз на магнетофон „Мамбо”

По времето на соца аз определено бях един щастлив младеж...

на 02.10.2016

Имахме национален риболовен флот, който след това беше разпродаден или нарязан за скрап, затова и замразената скумрия беше 1,20-1,60 според големината.

Лютеницата, която бълваха десетките консервни фабрики, беше 60 стотинки.

Имаше и ценови куриози от плановата икономика, разбира се. Консервата скумрия в собствен сос беше 36 ст., а скумрия консерва в подлютен сос – 38 ст.

Беше деликатес и трудно се намираше обаче консервата „Ропотамо“. Тя беше вече цели 55 стотинки.

Наденицата македонка, известна като „Кучешка радост“, беше 3,30 или 3,60 – дето сега ни агитират да умрем за нея. Ама беше от месо.

Кифлата беше 15 стотинки, баничката със сирене различно – от 15 до 20. Ама все пресни. Бозата – 6-15-30 ст. според шишето.

Цялата статия и още интересни четива вижте само на Retro.bg!

Сподели:
свързани новини
Спомени от соца: Дядо докара първия ни телевизор „Опера” с каруцата Спомени от соца: Дядо докара първия ни телевизор „Опера” с каруцата
Много често се говори, че това или онова го нямало, че...
на 25.10.2016
Спомени от соца: Пътувахме от София до Перник по 3 часа Спомени от соца: Пътувахме от София до Перник по 3 часа
Ако сега Перник се брои едва ли не квартал на София, при...
на 06.11.2016
Напиши коментар »
(48)
1
Вярно е,здравеопазването беше безплатно,лекуваха се всички,БЕЗ направления,нямаше в селата страх ор роми и други крадци
2
А ГОЛЕМИТЕ КОМУНЕТА В ЗАГНЕВАЩИЯ КАПИТАЛИЗАМА
3
А за комунягите имаше Кореком и Валутни магазини с банани ,уискита ,кожени палта и техника от капиталистическа Япония и ГФР а за хорицата пускаха кремвирши само в четвъртък и вестник Работническо дело за тоалетна хартия
4
БЯХ МЛАД И ОРЪГАХ 1 ДЪРТА МАГАЗИНЕРКА ТА СЕ СНАБДИХ С БОЙЛЕР. ИНАЧЕ ЧАКАНЕ ,ОПАШКИ - МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА
5
do 3 а сега има доста ,,хорица'',които гладуват и кренвирш не могат да си вземат
6
Билет за градския транспорт - 6 стотинки. А си спомням и цени 3 и 4 стотинки преди това.
7
С една минимална заплата можеше да си купиш 2000 (две хиляди) билета за градския транспорт. (Допълнение)
8
Всеки строй си има положителни и отрицателни страни,ноНАЙ ВАЖНОТО Е ,ЧЕ СЪЩИТЕ ХОРА ,КОИТО КОМАНДВАХА ПРЕЗ СОЦА И СЕГА КОМАНДВАТ И КАЗВАТ КОЛКО ЛОШО Е БИЛО ТОГАВА. Е....лошо беше, защото имаше опашки по магазините ,ама навсякъде а СЕГА ИМА ОПАШКА САМО ОКОЛО БОКЛУДЖИЙСКИТЕ КОФИ.
9
ФОРУМА ГО ОБЪРНАХТЕ НА ПЕНСИОНЕРСКА СЕДЯНКА......СТИГА С ТОВА МИНАЛО. ВЕЧЕ СМЕ 21 ВЕК. СЕГА Е СКЪПО, ЗАЩОТО ПЛАЩАМЕ ЗА ТОГАВА. КОЙТО Е КРЕАТИВЕН, ПЕЧЕЛИ.....КОЙТО НЯМА И ЗА КРЕНВИРШ....ИЛИ Е ЦИГАНИН ИЛИ МЪРЗЕЛИВ
10
А ученици,студенти,войници лято и есен на задължителна(не и за комунистическите отрочета)бригада БЕЗПЛАТНО!Огромни бяха опашките за зелени банани и портокали,за тоалетна хартия и салфетки и т.н.Учител с висше образование започваше с 90лв.и в края на трудовия стаж стигаше до 225лв.,докато необразованите работници вземаха в пъти повече.Целта-унижение,унищожение на интелигенцията.Пътуването в чужбина за нас беше мираж.Ако партийният секретар не ти напише добра характеристика,то забравяш за паспорт и пътуване,дори до соц.страна.Има хора,мечтаещи за онова време.Жалко,но факт!!! Време е да си припомните "Задочните репортажи за Б-я"на Георги Марков.Приятно четене!
11
килограм сафрид никога не е бил стотинки главо червена ,вземи си социализмо и си го заври от зад . а какво да кажат работните хора който бяха ограбени от вашия социализъм , национализация ограбване на имущество ,пари , стока ,от гладните комунисти .ама за това не пишете ,не ви изнася
12
до 10 на колко си години ?Аз и съпругът ми с наши приятели решихме да ходим до Гърция 1986 г.Бяха достатъчни 20 дни, взехме визи и 10 дни бяхме в Катерини паралия.Обичам да пътувам, правя го и сега,но е глупаво хора, които не са живели в онези години да се изказват неподговени.
13
Я спрете малко с тия боклуджииски кофи. Не може здрав,прав човек ако не е ,,швед"да разчита на кофите.А старите нещастни бедни хора са продукт именно на този социализъм. Не може да си се пенсионирал с 200лв заплата и пенсията ти да е 400лева.Така те е осигурявала соц.държавата.А по кофите 90% са ,,ромите"с пригодени бебешки колички.Има и клошари ,както по цял свят ,но това е ,,начин на живот" който са си избрали защото работата под час ,,ги мъчи" както казва шведа Славчо на въпроса защо не се хване ,,общак" на строежа където поработи 1месец и се отказа.На кофите било по изгодно.
14
Уважаема Таня,живели сме по онова време и 10 е прав.Вие,вероятно сте от групата на хората с привилегии.Екскурзии до Елада имаше ,но ти разрешаваха да си купиш 30$ (които не виждаш в ръцете си),а на границата получаваш (МВР ги информира) 2000 драхми.Сега така ли е?Онова време е минало и остава само горчивият вкус.
15
Катаджията спира Пръднелия слаНинова: - Знаете ли защо ви спрях? - Ъъъ... харесвате дебели жени? - Хаха, много смешно! Айде излизай да духаш! - Знаех си !!
16
ЧАКАХ ЗА ТЕЛЕВИЗОР ЦВЕТЕН 1 ГОДИНА, ЗА ХЛАДИЛНИК ДОНБАС 6 М., ЗА ПЕРАЛНЯ ПЕРЛА 0.5 - 3 М.ЗА КОЛА 8 ГОДИНИ И НЕ ДОЧАКАХ, ЗА АПАРТАМЕНТ - 20 ГОДИНИ, А НА ОПАШКИ ЗА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, САПУН, ХЛЯБ , МЕСО, КНИГИ, ДРЕХИ И ДР. СРЕДНО ПО 2 Ч. ВСЕКИ ДЕН! НАЙ-МНОГО ЧАКАХМЕ ВСИЧКО ДА СТАНЕ БЕЗПЛАТНО / НЯКЪДЕ КЪМ 1980Г. ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ/, АМА НЕ ДОЧАКАХМЕ! ЦЕЛИЯ НИ ЖИВОТ БЕШЕ ЕДНО ЧАКАНЕ И НЕ СЛУЧВАНЕ.
17
КАК точно взехте визи бе Таня .? Вие с туринг клуба ли пътувахте или на организирана екскурзия. Защото ако сте пътували с колата и за 20 дни са ви излезли документите и без поръчители ти просто лъжеш.или си измисляш . ако сте с група/с 2ченгета задължително/това е съвсем друго.Къде обменихте доларите и колко ви отпуснаха.Имаше лимит но мвого хубав курс 1към1.Още си пазя ордера. На мен ми отне 3месеца чакане ,отказ и гаранция на татков приятел от МВР,Следват паспорти, инструктаж и т.н. Вие как извадихте и паспорти и визи за 20 дни???Имало е ,,приятел висш милиционер. Най обичам да ме лъжат.М/у впрочем през 86 перестройката беше започнала но пак беше трудно.Добре че имах връзки в турингклуба на Врачев. Може би ти бъркаш годините.
18
ДО12-ТАНЯ,НЕ ЗНАМ ЗА ВАС,НО74-76г.СЛУЖИХ НА ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА,ТЕ НИ БЯХА ВРАГОВЕ,НЕ НИ ДАВАХА ДАЖЕ ДА ГИ ПОЗДРАВИМ,А КОЛЕГИ,ВЗЕЛИ,ПАКЕТ ''БОРО''И НЕДОКЛАДВАЩИ НА ДЕЦУРНИЯ ОФИЦЕР,БЯХА НАКАЗАНИ С АРЕСТ И СЪД.
19
Не съм била с връзки и не съм била член на БКП- никога.Визите ни издадоха в посолството в София.Що се отнася до парите, наистина бяха малко, но с усмивка си спомням,че носехме сервизи за кафе и сирене в кутии1 кг, които продадохме.
20
АКО ТЕ ПУСНАТ С ТУРИН КЛУБА НА ЕКСКУРЗИЯ, ПОСЛЕ НЯМАШ ПРАВО 3 ГОДИНИ ДА ИЗЛИЗАШ, Т.Е. ЧАКАШ 3 ГОДИНИ! КАКВИ 20 ДЕНА?
21
Гербераси! Я отидете при кмета на Симитли да ви успокои!
22
ЕДИНСТВЕНАТА ГРЕШКА НА НАПИСАЛИЯТ ГОРНИТЕ РЕДОВЕ Е В ТОВА ЧЕ КУЧЕШКАТА РАДОСТ НЕ БЕШЕ 3.60 ЛВ. А 1.60 ЛВ. А 3.60 СТРУВАШЕ СУХИЯ ШПЕК. ПРОПУСНАЛ Е И ДОСТА ДРУГИ ЦЕНИ КОИТО БЯХА НАРОДНИ НО ТОВА НЕ СЕ ХАРЕСВАШЕ НА ПЛЕМЕТО ЗАТОВА СЕГА ЖИВУРКАТ В МУТРОЛАНДИЯ И КАКТО КУЧЕТО СЕ ОБЛИЗВА ПОД ОПАШКАТА ТАКА И ТЕ. ЩЕ ЯДЪТ ЛЮТЕНИЦА С ТОКСИЧНИ ВЕЩЕСТВА ЩЕ ЯДЪТ СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ ОТ ПАЛМОВО МАСЛО И ЩЕ СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО УМИРАТ ОТ РАК! АМИ ЧУДЕТЕ СЕ ДА ВИ ЕВА!
23
Тая мантра за умните, красивите и креативните вече на никой не действа. Толкова сте банални, че на хората им писна от вас! :D
24
Ей Байо, тогава бях на 13 и никой не ме е питал какво искам. И понеже всички сте ми длъжници, не мисля, че наглия ти тон е подходящ за подобен коментар. Сами си свалихте режима и сами съсипахте всичко, от некадърност!
25
преди всички крадяха от държавата сега ни се връща държавата краде взима от нас
26
Като ви липсва това в Северна Корея! Бегом! Мръсни комуняги, шепа мафиоти ограбиха хорицата!!! Сега това правят техните деца и внуци...
27
Чакаш 15 години за шкода,москвич или лада !
28
Да, черноморски сафрид продаваха по улиците "подвижните" рибни търговци между 60 и 80 стотинки килограма! Така беше до около 1982-85 г.
29
Помните ли как живяхме,като в дискотека-3часа няма ток,2 часа има,по график.После разрешиха вечер да свети 1 крушка и в действие влязоха големите акумулатори.Самооблагането от 2% в/у заплатата беше само за провинцията,но не и за столицата.Имаше и т.нар."ергенски данък"за моми и ергени над 30г.,както и за млади семейства,които не са заченали бебе веднага след сключения брак.Жените( с поне 2 деца) бяха подложени на унижение,ако са решили да не родят друго бебе,т.е. явяваха се пред комисия,даваха обяснения и се надяваха да им разрешат аборт.Срамни работи и как да си спомняш с умиление за отминалите дни?!?Колко хора гледаха тютюн,скубеха боб ,за да допълнят мизерните си заплати или да спестят за кола,хладилник,пералня.Младите днес не знаят нищо и често не вярват на възрастните.
30
Герберски келеши, ако не ви идва на ум за друго стрес лечение - просто размахвайте ръце! При много хора стресът действа вцепеняващо - мускулите на плещите, шията и кръста буквално се вдървяват. Появяват се болки в кръста и гърба, главоболие. Най-добре е да идете на масаж или в басейна, но това не винаги е възможно. Затова пък всякаква гимнастика и махове с ръцете е добро и лесно решение. Правете махове и с краката. Избийте си една. Или отидете при кмета на Симитли да ви успокои! КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов вече го направи. Какво му се е случило на Бойко Методиев Борисов в детството, че сега навсякъде се гушка, прегръща и пуска ръце? КОМУНИСТЪТ Борисов не е нито генерал, нито доктор, а и политик не е... Напуска пожарната с чин майор, следва СТАЖ при МУТРИТЕ и след това без да завърши Генералщабна академия, а без завършване на такава, никой в света не може да стане генерал, с "царски" указ го правят оперетен "генерал" ! Единият се мисли за цар, а другият за генерал!. През периода 1985-90 г., според стилизираната му автобиография, Бойко е станал кандидат на науките, сега малък доктор, а за това се изисква т.нар. кандидатски минимум, включващ и изпит по чужд език. А Бойко не знае чужд език. А и къде са НАУЧНИТЕ трудове на доктор Бойко? Да прочетем и научим нещо и ние, които сме без титли... Да си го кажем направо - Бойко Методиев Борисов е неук. Почти цяла България (+ РУМЯНА БЪЧВАРОВА, ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, ПОЛИ ЗЛАТАРЕВА, МАРТИН ДИМИТРОВ, РУМЕН ХРИСТОВ, БОРЯНА ДИМИТРОВА и други боклуци) говори като него: ще биемЕ, можемЕ да си го позволимЕ, а и да ви го нач у камЕ, докато ви грабимЕ... Всички знаят, че днешният премиер на България КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов е бил охранител, макар че мнозина се опитват да забравят, че той е бил част от групировката СИК. Днес половината от нейните членове са избити – повечето от убийствата стават, докато КОМУНИСТЪТ Борисов е главен секретар на МВР и досега не са разкрити. Другата половина от СИК въобще не бе разследвана, с изключение на братята Маргини.
31
Ами то и сега цените са такива.....но само за БОГО-БОЙКОизбраните ! А обикновените хора им плащат разликата....със своето търпение и мълчание.
32
ПО ОНОВА ВРЕМЕ ПРИ СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ОТ 250.00 лв. ЦЕНИТЕ В ЛУКС-РЕСТОРАНТ “АЯЗМОТО“ ИЛИ “ВЕРЕЯ“ СТАРА ЗАГОРА БЯХА СЛЕДНИТЕ:: 100 гр.ракия 0.70 ст. 1 шопска салата 0.60 ст. 1 порция пържола с гарнитура 1.45 лв. 4 филийки хляб 8 ст. 1 бира загорка 12 % 55 ст. цялата сметка 3.38 лв. АПАРТАМЕНТ от 68 кв.м. 13500 лв. заем с 2 % лихва, ток 2 ст. вода 2 ст. битова нафта 8 ст. с безплатно лечение, безплатно образование, работнически столове, почивни санаториуми и детски лагери на безценица, нямаше безработица и нямаше битова престъпност. А СЕГА ?
33
Да №32. Господин Петков средната заплата никога не е била 250 лв. при комунизма .Привилегиите бяха за влас имащите а обикновените хора за тях беше само работата.
34
Фамилия Станишеви си живеей най добре! ТОЧКА
35
....няма спор-всеки е убеден в своята истина, НО нека някой от по-учените да обясни като хората--ЗАЩО СЕ СКАПА ТОЗИ ТОЛКОВА ДОБЪР СТРОЙ,,ВОЙНА ЛИ ИМАШЕ....ТА ЧАК И САМИТЕ РУСНАЦИ ГО ОТХВЪРЛИХА2
36
Господине, умолявам Ви, не насърчавайте ГЕРБерастите да вървят по стъпките на своя вожд ,защото кмета няма време да организира снегопочистването и опашката от чакащи автомобили е над 15 километра.
37
Най-качественият, невъобразимо вкусен шпек - от натурално старопланинско чисто свинско бе само 4.40 лв за килограм. Никой не щеше агнешко месо. Само болните хора го ядяха. И турците, но само шилешко и то с два пръста лой. А бе какво сте чули за социализма. Наши комшии колеха по две прасета на година и то големи. Събираха се котките от квартала и като се наядат, не могат да се приберат в къщи. Не минават през дупките от които са наизлезли навънка. Много пълнички хорица имаше тогава. И от това си и мряха - от ядене и пиене- без мярка. И през година, през година шиеха все нови костюми. Фактология бе!
38
Ако не станеш рано и не си купиш кисело мляко- край! Целия ден нямаше от къде да си купиш! Какви ОПАШКИ за хляб имаше само!!!! Като изчезне червения пипер и така месеци наред! За изчезването на памука от аптеките в цялата страна по половин година да не говорим.......Хубави пушени ребра, шпек, пушени гърди и агнешко(по-хубави от сега) но ходи ги търси...изключителна рядкост! В София никой не колеше прасета, така че какво се е крало от ТКЗС-тата, не зная, но първата дума която съм казала е била "ОПАШКА"!
39
Имаше спокойствие и сигурност.Хората не се мразеха до безумие.Това малко ли е?
40
По това време можех да си купя със заплата 170 литра бензин сега 500, тогава 0,2 телевизора сега 1, тогава 66 кг сирене сега 100 (при цена 10лв/кг), тогава 567 литра мляко (30 ст. за литър) сега 833 (при цена 1.2 лв. за литър от млекомат), тогава имах по ниска покупателна способност и взимах 1.4 минимални заплати а сега 2 минимални заплати. (данните са за получаваната след осигуровки и данъци сума)
41
Наскоро намерих в стара чанта бележки от платен ток през 1987 г. (Ние се отопляваме на ток. Имаме и бойлер. ) Бяха от м. ноември и м. декември. Бяхме платили съответно 8.12 лв. и 8.36 лв. Не зная, може да е било по-топло от сега..... Това, което зная, че получавах заплата 230 лв. като инженер с 5 год. трудов стаж.
42
През 1989 година бях на почивка в почивна станция на каваците. За 14 дни картата беше 40 лева. за цялото семейство с две деца 120 лева. В ресторанта на плажа водката, ракията и брендито беше 34 ст. за 50 грама. В барчето на станцията една бутилка обикновено вино беше 1 лев, 1 бутилка бира 40 ст. порция цаца 50 ст.
43
цветните телевизори бяха скъпи от 900 до 1500 лева но през 90те години съм си купувал персонален компютър на цената на нова лека кола, тогава такива бяха цените.
44
По въпроса за визите: Трудно се получаваше ИЗХОДНА виза!!! Дамата, която пише глупостите за пътуване в чужбина да си измисли друга версия. Иначе да - беше суууупер да ме карат на 18 години да се обличам като нощно шкафче със син костюм и черна вратовръзка. Или да ме връщат от училище да се преоблека, че съм с кафяв пуловер върху ризата, а не син или черен. Или да не те пуснат в час, понеже не си се постригал по 'устав'.
45
Хубавото беше хубаво , лошото си беше лошо. Това е ! И сега е така , но с някои нюанси.Вие сами намерете разликите.
46
Животът преди 1989 г. беше по-лек от сега,с по-малко грижи ,евтина и качествена храна и ниски цени на ток,вода ,парно,дърва и въглища.Имаше безплатно здравеопазване,работа за всички,осигурена почивка на символични цени 14 дни годишно,безплатно образование,осигурени ясли и детски градини .Трудно се купуваха жилища,защото бяха евтини.Имаше лимит на вноса на нови коли и за тях се чакаше по 10-15 години ,а вносът на втора ръка или нови от запад беше с 200% мито. Цветни телевизори и перални се купуваха най-често със записване и доста чакане.В магазините имаше опашки ,но и сега има -тогава повечето хора пазаруваха след работа между 16 ч. и 19 ч.и се образуваха големи опашки ,но през деня в магазините имаше малко хора,дори много магазини имаха почивка от 12ч.30м до 14ч.30м. Имаше и много простотии по "партийна" линия и съветския съюз -нещо като герб и европейския съюз сега.
47
Абе ко да им кажа набоклуците които предадоха България,само народен съд и в белене на прасетата.
48
wh0cd362262 celebrex capsules yasmin birth control pills buy triamterene hctz
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

Млада жена, през сълзи, казва на мъжа си:
- Баща ми фалира!
- О, Боже мой! Знаех си, че скъперникът ще намери начин да ни раздели...

няма нови новини
Днес: 128
hot
най-четени новини в момента
сега
1819
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV! Съдът отстрани Десислава Иванчева и заместничката й от кметските постове в "Младост" (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
САМО В ПИК! Хороскопът на Алена за 24 май - какво очаква зодиите в празничния ден?
x