Центърът за изследване на демокрацията: Нивото на престъпност в България остава високо

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Центърът за изследване на демокрацията: Нивото на престъпност в България остава високо

5196
на 30.07.2015
Центърът за изследване на демокрацията: Нивото на престъпност в България остава високо
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Затварянето на "ножицата" между реално извършените и регистрираните престъпления трябва да бъде сред основните приоритети при реализирането на политики в областта на борбата с престъпността. Тази препоръка отправя Центърът за изследване на демокрацията /ЦИД/ към МВР въз основа на доклада за Динамиката на конвенционалната престъпност през изминалата година.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

ЦИД препоръчва още да се работи за повишаване на общественото доверие към полицията. Наложително е и засилване на взаимодействието между обществените организации и органите на реда. Изследването, представено от главния експерт по сигурност на ЦИД Тихомир Безлов, показва, че през изминалата година се наблюдава спад на дяла на жертвите на престъпления. Според доклада те са 13.3% спрямо рекордните 17,2% за 2012 г. Въпреки спада на нивото, престъпността остава висока и е съпоставима с нивата от 2004-2006 г.

В същото време полицейската статистика регистрира най-ниския брой престъпления от 1990 г. насам. При съпоставянето на криминалната статистика с броя на жертвите, регистрирани от Национално изследване на престъпността се оказва, че спадът на броя на извършените престъпления не е толкова голям, колкото показват данните на МВР.

Така се очертава тенденция на разминаване между реално извършените и официално регистрираните престъпления. Най-масови остават кражбите с взлом, като през 2014 г. те са 15,3 хил. Традиционен интерес предизвикват и кражбите на коли. Докато при кражбите с взлом е регистриран спад обаче, то при кражбите на коли ситуацията е различна. След рекордните нива на откраднати коли в средата на 90-те, през 2015 г. докладът отново отчита ръст.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО) Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 84
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК