ИЗБОРИ

ЦИК не можа да реши има ли нарушения в предизборната кампания на Марешки

Само в ПИК
ЦИК не можа да реши има ли нарушения в предизборната кампания на Марешки
Автор: ПИК
Дата
Дата
4116
Коментари
7
ЦИК не можа да реши има ли нарушения в предизборната кампания на Марешки

Централната избирателна комисия не постигна необходимото мнозинство, за да вземе решение относно разпространение на агитационни материали в подкрепа на ПП "Воля" в аптеки на Веселин Марешки. Това става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта на Комисията.

До ЦИК по електронен път е изпратено писмо за нарушение на правилата за провеждане на предизборна кампания чрез поставяне на агитационни материали – плакати и поставяне на листовки в рецептурните книжки на пациентите в полза на ПП „Воля“ в аптеки на Веселин Марешки. При проверка на сигнала са регистрирани общо 16 случая (а това са всички проверени случаи на работещи аптеки), в които в аптеки от веригата „Марешки“, намиращи се в 5 различни изборни района, се излагат и разпространяват агитационни материали, съдържащи призиви за подкрепа на ПП „Воля“ и нейния лидер – кандидат за народен представител. Във всички регистрирани случаи политическата агитация се осъществява заедно с рекламата на фармацевтични продукти. Плакатите на „Воля“ са до рекламни плакати на лекарства и фармацевтични компании, листовките, агитиращи за „Воля“ се раздават заедно с листовки на лекарства и хранителни добавки, ликът на Марешки съседства с рекламни послания на фармацевтични фирми. 

В текста на решението на ЦИК се посочва, че Комисията изрично забранява в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, или инициативен комитет, или кандидат. Такъв е и общият дух на Изборния кодекс, който съдържа редица норми, недопускащи смесването на търговска реклама и предизборна агитация.

Решението на ЦИК за установяване на нарушение от странана ПП "Воля" на забраната в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат и незабавно премахване и изземане на всички агитационни материали от аптеките не е събрало необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите в залата членове на ЦИК.

От присъстващите в залата 17 членове „ЗА“ проекта на решение са гласували 11 членове на ЦИК: Ивилина Алексиева, Бойчо Арнаудов, Емануил Христов, Иванка Грозева, Катя Иванова, Александър Андреев, Мария Бойкинова, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Сидерова. „ПРОТИВ“ проекта са гласували 6 членове на ЦИК: Ивайло Ивков, Йорданка Ганчева, Румен Цачев, Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейман.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

Напиши коментар »
(7)
1
те са патерицата на ГЕРБ
2
Кво да говорим, Марешки дрът си.
3
Патерицата на БУДА няма да бъде пипната.
4
и те са за един мандат. И те ще ближат задника на Бойко.
5
"писмото на Сокола" са го измислили за Патриотите за да се включат и те в коалицията. За да убедят Валери Симеонов , защото за Сидеров тази подкрепа е нормална / златния пръст при Орешарски/ и Каракачанов е съгласен. ПФ така са се снишили, че звук не издават за да не се развали работата.Затова такива като Марешки им пречат.Най-Добре и тях да ги забранят за да е сигурна победата на БСП-ДПС/патриоти/-ПФ
6
БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА ТИ В СОФИЯ Е СУПЕР....ЗА ЦЯЛ РЕЗЕРВОАР СПЕСТИХ 120 лева
7
ЦИК НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ НАРОДА ЩЕ РЕШИ-НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА МАРЕШКИ
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого ще гласувате на предстоящите парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Влизате в период, в който ще трябва да помислите за бъдещето. Не пренебрегвайте нещата, които са малко интересни за вас сега, много скоро ще станат приоритетни. Наред с ежедневните и рутинни занимания ще ви владеят мисли за новите отговорности, с които предстои да се справите. При някои промяната вече е в ход – в работа, местожителство и с присъствието на нови хора в живота. Прагматично ще насочвате делата си в посоката, която считате за правилна, но не е тайна, че има какво да се желае по отношение на организацията и самоусъвършенстването ви. Покажете готовността си за тях и съдбата ще се погрижи да не ви липсва нищо.
ВИП рожденици
Жеко Алексиев
Жеко Алексиев
художник
Става на: 72 години
проф. Андрей Пантев
проф. Андрей Пантев
историк
Става на: 78 години

Обява: „Търся зарядно за портмоне!”.