ИЗБОРИ

ЦИК не можа да реши има ли нарушения в предизборната кампания на Марешки

Само в ПИК
ЦИК не можа да реши има ли нарушения в предизборната кампания на Марешки
Автор: ПИК
Дата
Дата
9030
Коментари
7
ЦИК не можа да реши има ли нарушения в предизборната кампания на Марешки

Централната избирателна комисия не постигна необходимото мнозинство, за да вземе решение относно разпространение на агитационни материали в подкрепа на ПП "Воля" в аптеки на Веселин Марешки. Това става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта на Комисията.

До ЦИК по електронен път е изпратено писмо за нарушение на правилата за провеждане на предизборна кампания чрез поставяне на агитационни материали – плакати и поставяне на листовки в рецептурните книжки на пациентите в полза на ПП „Воля“ в аптеки на Веселин Марешки. При проверка на сигнала са регистрирани общо 16 случая (а това са всички проверени случаи на работещи аптеки), в които в аптеки от веригата „Марешки“, намиращи се в 5 различни изборни района, се излагат и разпространяват агитационни материали, съдържащи призиви за подкрепа на ПП „Воля“ и нейния лидер – кандидат за народен представител. Във всички регистрирани случаи политическата агитация се осъществява заедно с рекламата на фармацевтични продукти. Плакатите на „Воля“ са до рекламни плакати на лекарства и фармацевтични компании, листовките, агитиращи за „Воля“ се раздават заедно с листовки на лекарства и хранителни добавки, ликът на Марешки съседства с рекламни послания на фармацевтични фирми. 

В текста на решението на ЦИК се посочва, че Комисията изрично забранява в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, или инициативен комитет, или кандидат. Такъв е и общият дух на Изборния кодекс, който съдържа редица норми, недопускащи смесването на търговска реклама и предизборна агитация.

Решението на ЦИК за установяване на нарушение от странана ПП "Воля" на забраната в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат и незабавно премахване и изземане на всички агитационни материали от аптеките не е събрало необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите в залата членове на ЦИК.

От присъстващите в залата 17 членове „ЗА“ проекта на решение са гласували 11 членове на ЦИК: Ивилина Алексиева, Бойчо Арнаудов, Емануил Христов, Иванка Грозева, Катя Иванова, Александър Андреев, Мария Бойкинова, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Сидерова. „ПРОТИВ“ проекта са гласували 6 членове на ЦИК: Ивайло Ивков, Йорданка Ганчева, Румен Цачев, Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейман.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

Напиши коментар »
(7)
1
те са патерицата на ГЕРБ
2
Кво да говорим, Марешки дрът си.
3
Патерицата на БУДА няма да бъде пипната.
4
и те са за един мандат. И те ще ближат задника на Бойко.
5
"писмото на Сокола" са го измислили за Патриотите за да се включат и те в коалицията. За да убедят Валери Симеонов , защото за Сидеров тази подкрепа е нормална / златния пръст при Орешарски/ и Каракачанов е съгласен. ПФ така са се снишили, че звук не издават за да не се развали работата.Затова такива като Марешки им пречат.Най-Добре и тях да ги забранят за да е сигурна победата на БСП-ДПС/патриоти/-ПФ
6
БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА ТИ В СОФИЯ Е СУПЕР....ЗА ЦЯЛ РЕЗЕРВОАР СПЕСТИХ 120 лева
7
ЦИК НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ НАРОДА ЩЕ РЕШИ-НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА МАРЕШКИ
Вашето мнение
Код за сигурност:
Одобрявате ли акциите на Валери Симеонов в нощните заведения на Слънчев бряг?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През тази седмица се осланяйте на шестото си чувство. Това ще ви помогне да се справите с обстоятелствата в професионален, в материален и в личен план. Не се поддавайте на емоциите си в петък. Дразнители няма да ви липсват, някой ще се опита да ви извади от равновесие, което може да доведе до грандиозен скандал. През почивните дни се насочете към изясняване на въпроси, които се отнасят до членовете на семейството ви. Много от вас ще имат потребност да постигнат пълен синхрон между делничното и личното. Опитайте се да избягвате двойните връзки, особено ако сте трайно обвързани в любовта.
ВИП рожденици
Антон Тодоров
Антон Тодоров
политолог, депутат от ГЕРБ
Става на: 51 години
Иван Нинов
Иван Нинов
художник, график
Става на: 71 години
Лора Крумова
Лора Крумова
журналист, тв водеща

Ако приятелката ти след скандал ти каже:
- Търси си по-добра от мен - трябва да отговориш:
- Ти си най-добрата, друга не ми е нужна!
А не да хукнеш с вик - "Ура, отървах се!"