ИЗБОРИ

ЦИК не можа да реши има ли нарушения в предизборната кампания на Марешки

Само в ПИК
ЦИК не можа да реши има ли нарушения в предизборната кампания на Марешки
Автор: ПИК
Дата
Дата
6107
Коментари
7
ЦИК не можа да реши има ли нарушения в предизборната кампания на Марешки

Централната избирателна комисия не постигна необходимото мнозинство, за да вземе решение относно разпространение на агитационни материали в подкрепа на ПП "Воля" в аптеки на Веселин Марешки. Това става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта на Комисията.

До ЦИК по електронен път е изпратено писмо за нарушение на правилата за провеждане на предизборна кампания чрез поставяне на агитационни материали – плакати и поставяне на листовки в рецептурните книжки на пациентите в полза на ПП „Воля“ в аптеки на Веселин Марешки. При проверка на сигнала са регистрирани общо 16 случая (а това са всички проверени случаи на работещи аптеки), в които в аптеки от веригата „Марешки“, намиращи се в 5 различни изборни района, се излагат и разпространяват агитационни материали, съдържащи призиви за подкрепа на ПП „Воля“ и нейния лидер – кандидат за народен представител. Във всички регистрирани случаи политическата агитация се осъществява заедно с рекламата на фармацевтични продукти. Плакатите на „Воля“ са до рекламни плакати на лекарства и фармацевтични компании, листовките, агитиращи за „Воля“ се раздават заедно с листовки на лекарства и хранителни добавки, ликът на Марешки съседства с рекламни послания на фармацевтични фирми. 

В текста на решението на ЦИК се посочва, че Комисията изрично забранява в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, или инициативен комитет, или кандидат. Такъв е и общият дух на Изборния кодекс, който съдържа редица норми, недопускащи смесването на търговска реклама и предизборна агитация.

Решението на ЦИК за установяване на нарушение от странана ПП "Воля" на забраната в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат и незабавно премахване и изземане на всички агитационни материали от аптеките не е събрало необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите в залата членове на ЦИК.

От присъстващите в залата 17 членове „ЗА“ проекта на решение са гласували 11 членове на ЦИК: Ивилина Алексиева, Бойчо Арнаудов, Емануил Христов, Иванка Грозева, Катя Иванова, Александър Андреев, Мария Бойкинова, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Сидерова. „ПРОТИВ“ проекта са гласували 6 членове на ЦИК: Ивайло Ивков, Йорданка Ганчева, Румен Цачев, Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейман.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

Напиши коментар »
(7)
1
те са патерицата на ГЕРБ
2
Кво да говорим, Марешки дрът си.
3
Патерицата на БУДА няма да бъде пипната.
4
и те са за един мандат. И те ще ближат задника на Бойко.
5
"писмото на Сокола" са го измислили за Патриотите за да се включат и те в коалицията. За да убедят Валери Симеонов , защото за Сидеров тази подкрепа е нормална / златния пръст при Орешарски/ и Каракачанов е съгласен. ПФ така са се снишили, че звук не издават за да не се развали работата.Затова такива като Марешки им пречат.Най-Добре и тях да ги забранят за да е сигурна победата на БСП-ДПС/патриоти/-ПФ
6
БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА ТИ В СОФИЯ Е СУПЕР....ЗА ЦЯЛ РЕЗЕРВОАР СПЕСТИХ 120 лева
7
ЦИК НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ НАРОДА ЩЕ РЕШИ-НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА МАРЕШКИ
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е силният човек в България днес?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си. Не бъдете враждебни към хората, които ви заобикалят. Канализирайте гнева си в полезни действия, които ще ви доведат до видим резултат.
ВИП рожденици
Иван Кулеков
Иван Кулеков
писател, публицист и сценарист
Става на: 66 години

Късно вечерта Сталин звъни на Жуков по телефона:
- А, Георгий Константинович, още ли не са ви разстреляли?
- Но, другарю Сталин, - уплашено отвръща маршалът - аз вярно и предано служа на родината, защо ще ме разстрелват?
- Не, не, трябваше да ви разстрелят. Сега не се сещам защо, но ще си спомня, не се безпокойте, ще си спомня!
Сталин затваря телефона и се пита: "Така. На кого още не съм пожелал спокойна нощ?"