ЧЕРВЕНИ СКАНДАЛИ! ПЕС готви замразяване на членството на БСП - родните социалисти бутат лидерката Корнелия Нинова

Политика

ЧЕРВЕНИ СКАНДАЛИ! ПЕС готви замразяване на членството на БСП - родните социалисти бутат лидерката Корнелия Нинова

99555
на 02.02.2018
ЧЕРВЕНИ СКАНДАЛИ! ПЕС готви замразяване на членството на БСП - родните социалисти бутат лидерката Корнелия Нинова
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В Партията на европейските социалисти (ПЕС) обмислят замразяване на членството на БСП заради позицията на партията и на лидерката ѝ Корнелия Нинова за Истанбулската конвенция. Българските социалисти са бесни и стягат редиците за отстраняването на Нинова от лидерския пост заради пълната изолация на столетницата на всички международни терени – Русия, САЩ, а сега и Европейският съюз.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Това съобщиха пред ПИК отлично информирани източници от средите на евросоциалистите и на БСП.

Според европейските политици фактът, че бившият лидер на БСП и съпартиец на Нинова Сергей Станишев е президент на ПЕС няма да спаси положението, в което са изпаднали нашите социалисти заради нежеланието им да ратифицират документа.

За това почти в прав текст намекна и шефката на женската организация на евросоциалистите Зита Гурмай в гневното си писмо до Нинова след разразилия се скандал у нас и обвиненията на българската лидерка към шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че лъже, като твърди, че Нинова е подкрепила конвенцията на заседанието на Консултативния съвет на ПЕС на 1 декември 2017 г. в Лисабон.

„Като допълнение искам да привлека вниманието ви към факта, че ако БСП не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция в Народното събрание, вашата партия рискува да бъде разграничена като единствената в нашето политическо семейства, която е против конвенцията. Това вече започва да повдига много въпроси от страна на някои представители от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и в нашите сестрински партии и граждански сдружения от всички части на Европа“, заявява Гурмай.

Ден по-късно от ПЕС разпространиха официално съобщение, в което индиректно обвиняват Нинова в лъжа за твърденията й, че не е подкрепила конвенцията в Лисабон заедно с Деница Златева и Кирил Добрев, които са присъствали на заседанието. А капката на търпението им преляла от намерението на лидерката на БСП да се направи референдум за ратифицирането на конвенцията, тъй като заради създадените отношения у нас е ясно, че гражданите няма да го подкрепят. Още повече, че инициативата за въвеждането на тази конвенция е именно на евросоциалистите.

Слуховете за замразяването на членството на БСП в ПЕС, достигнали до българските социалисти, буквално са взривили столетницата, научи ПИК. Там вече обмислят спешни мерки за отстраняването на Нинова от лидерския пост заради лъжите, в които тя се оплете и злепостави партията им пред европартньорите ѝ.

Различните лагери стягат редици, обединени от общия си враг. Според последните слухове за челния пост в БСП се готвят трима души – Атанас Мерджанов като представител на кръга около обругания и отстранен от ръководния пост от Нинова Георги Гергов, лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов и бившият лидер на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Дори и да бъде преизбран на европоста си, това няма да му попречи да оглави БСП, както беше и в началото на сегашния му евромандат.

Социалистите не могат да преглътнат орезиляването си в Европа и търсят пътища за спасяване на репутацията си и членството си в ПЕС. Срещата на Паргов с лидера на АБВ Константин Проданов едва ли може да се брои за съвсем случайна. Именно нейният създател Георги Първанов беше човекът, който прокара пътя на БСП до ПЕС и до Социалистическия интернационал, а разривът между АБВ и БСП, заради който партията загуби последните парламентарни избори, бе предизвикан от Нинова още по време на президентските, когато скъса агреманите по обединението на двете политически сили около кандидатурата на Румен Радев.

Отстраняването на Нинова от лидерския пост в столетницата било крайно желано и от двете основни политически обединения в Европарламента – ЕНП и ПЕС, тъй като е пречка за създаването на широка коалиция за управление у нас, която ако не да отстрани, то поне да омаловажи ролята на патриотите, чието присъствие във властта в ЕС деликатно премълчават. Не случайно и премиерът Бойко Борисов повтаря, че това е била единствената възможна коалиция за създаването на сегашното правителство у нас.

Не случайно и първите думи на Нинова след загубата на парламентарните избори бяха, че няма да влезе в коалиция с ГЕРБ, тъй като много разчита това правителство скоро да падне и БСП да се върне във властта. На „Позитано“ 20 дори вече се разпределят министерски постове, както ПИК вече съобщи.

Социалистите обаче са оскърбени и разгневени, че лидерката им вкара БСП в пълна изолация. След скандалите с бившия директор на Института за стратегически изследвания към администрацията на руския президент ген. Леонид Решетников, Нинова е елиминирана от връзките с Русия отново заради лъжите си за срещата между двамата. Лъжите й за Истанбулската конвенция пък направиха и нея, и БСП нежелани в ПЕС.

Демократическата партия в САЩ, която в един момент стоеше зад идеята Нинова да стане премиер у нас, също е вдигнала ръце от нея, не само защото загуби президентските избори в Щатите, но и защото си има далеч по-сериозни проблеми в битката с конкурента ѝ и сегашен президент Доналд Тръмп.

Затова различните кръгове в БСП са заровили томахавките, с които се млатят помежду си, и са решили, че единственият начин да започне размразяване на международните позиции на партията им е Нинова час по-скоро да бъде отстранена от лидерския пост, независимо какви положения за циментиране на поста си заложи в устава на столетницата.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК