Честваме 180-годишнината от рождението на Васил Левски

Само в ПИК
Честваме 180-годишнината от рождението на Васил Левски
Автор: ПИК
Дата
Дата
2391
Коментари
1
Честваме 180-годишнината от рождението на Васил Левски

180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде отбелязана в цялата страна с поредица от прояви с участието на представителни военни подразделения на Българската армия. Център на тържествата е родният град на Апостола - Карлово, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

От 21.00 ч., на площада "Васил Левски" ще се състои тържествен митинг /заря/ с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада. На него ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Националният военен университет, който носи името на Васил Левски, е съорганизатор заедно с община Велико Търново, на поредица прояви.

От 21.00 ч. пред Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" на тържествената проверка /заря/ слово ще произнесе заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Националният военноисторически музей /НВИМ/ ще публикува за първи път на официалната си страница в интернет архива за издирване на гроба на Апостола на свободата. В него са събрани спомени и сведения за вероятното място на гроба на Левски, проучвания на различните хипотези за мястото на обесването и за гроба му, както и анализ на автентичността на данните.

В деня на рождението на Апостола - 18 юли, входът за постоянната хронологична и външна експозиция на НВИМ ще е на половин цена, а гостите на музея ще могат да видят лични вещи на Апостола. Почетни караули от Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили" и Сухопътните войски ще участват днес във военни ритуали по поднасяне на венци и цветя във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен, Плевен, Асеновград, Ловеч, Казанлък и в други населени места.

Напиши коментар »
(1)
1
Васил Иванов Кунчев, роден преди 180 години от майка българка, увиснал на черното бесило с песен. на уста, за свободата на Род и Родина... Левски!!! 180 години не се появи мъж като теб, да отвори очите на заспалите сънародници...Не се появи нито едно тефтерче, на чиито страници да прочетеш за всяка паричка, събрана за великото дело, на ползу Роду.... Апостоле, моля се Богу да не виждаш това, за което ти даде живота си...Няма я нито чистата, нито святата Република...Народът бяга като от чума далече от България... Управниците потриват доволни търбусите си... Мародерстват посред бял ден...Твоето, изпълнено с почуда НАРОДЕ, с четирите въпросителни, уви, все още не ни е отворило очите... Апостоле, малко народи могат да се похвалят със син като теб.... Но не те заслужаваме, нито теб, нито величието на твоята саможертва..
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Шефът на хотела върви по коридора и чува от една стая пеене. Обажда се на рецепцията:
- Вие връчихте ли сметката на клиента от 108-а стая?
- Да.
- А защо пее тогава?
- Не пее той. Опяват го.