СВЕТЪТ ДНЕС

Чеченската диаспора в САЩ се бои от ФСБ и ФБР

Само в ПИК
Заради братята Царнаеви
Чеченската диаспора в САЩ се бои от ФСБ и ФБР

Чеченците в Америка смятат, че руските служби отмъщават иm като ги набедяват пред щатските

Дата
Дата
2323
Коментари
0
Чеченската диаспора в САЩ се бои от ФСБ и ФБР

Чеченската диаспора в САЩ се бои за своята сигурност заради сътрудничеството между Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) и ФБР от друга страна по делото за атентата в Бостън.

Чеченският произход на основните заподозряни за терористичната атака братята Тамерлан и Джохар Царнаеви доведе до сериозни проверки, обсики и разпити на живеещите в САЩ бегълци от Русия и Чечения. Повечето от представителите на диаспората са избягали от страната с идването на Владимир Путин и неговото протеже Рамзан Кадиров начело на Чечения.

Според вестник The New-York Times („Ню Йорк Таймс“) сред разпитаните е бившият бодигард на живеещия като политически бежанец в Лондон чеченски сепаратист Ахмед Закаев, Муса Хаджимуратов. Той признава, че се страхува за себе си и живота си, тъй като ФБР го е призовала да дава показания за Тамерлан Царнаев, с който са общували семейно – терористът е идвал на гости в гр. Сибрук край Манчестър (щат Ню Хемпшир).

Бившият бодигард и съпругата му Мадина признаха, че Муса е разпитван от ФБР в продължение на няколко часа, а общо срещите със следователите нафхвърлят десет. Муса Хаджимуратов обясни, че само за няколко седмици до атаката в Бостън Тамерлан Царнаев със съпургата си дъщеря си е идвал при него на гости. Тогава през март е била последната им среща, като са общували общо няколко пъти.

 

Според думите му двете семейства са пили чай и са говорили за семейство, а не за религия или политика. „Ние нямаме какво да крием“, казва той. Според него поначало следвателите на Фбр са говорили с него „приветливо, обяснявайки, че им трябва като експерт по Северен Кавказ, но сега се обръщат с него като с престъпник и задават провокационни въпроси за подготвяната от Царнаеви атака в Бостън“.

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Мъжете имат сложен живот - обичаш една, жениш се за друга, правиш секс с трета, а трябва да се ходи и на работа.