СВЕТЪТ ДНЕС

Чеченската диаспора в САЩ се бои от ФСБ и ФБР

Само в ПИК
Заради братята Царнаеви
Чеченската диаспора в САЩ се бои от ФСБ и ФБР

Чеченците в Америка смятат, че руските служби отмъщават иm като ги набедяват пред щатските

Дата
Дата
2254
Коментари
0
Чеченската диаспора в САЩ се бои от ФСБ и ФБР

Чеченската диаспора в САЩ се бои за своята сигурност заради сътрудничеството между Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) и ФБР от друга страна по делото за атентата в Бостън.

Чеченският произход на основните заподозряни за терористичната атака братята Тамерлан и Джохар Царнаеви доведе до сериозни проверки, обсики и разпити на живеещите в САЩ бегълци от Русия и Чечения. Повечето от представителите на диаспората са избягали от страната с идването на Владимир Путин и неговото протеже Рамзан Кадиров начело на Чечения.

Според вестник The New-York Times („Ню Йорк Таймс“) сред разпитаните е бившият бодигард на живеещия като политически бежанец в Лондон чеченски сепаратист Ахмед Закаев, Муса Хаджимуратов. Той признава, че се страхува за себе си и живота си, тъй като ФБР го е призовала да дава показания за Тамерлан Царнаев, с който са общували семейно – терористът е идвал на гости в гр. Сибрук край Манчестър (щат Ню Хемпшир).

Бившият бодигард и съпругата му Мадина признаха, че Муса е разпитван от ФБР в продължение на няколко часа, а общо срещите със следователите нафхвърлят десет. Муса Хаджимуратов обясни, че само за няколко седмици до атаката в Бостън Тамерлан Царнаев със съпургата си дъщеря си е идвал при него на гости. Тогава през март е била последната им среща, като са общували общо няколко пъти.

 

Според думите му двете семейства са пили чай и са говорили за семейство, а не за религия или политика. „Ние нямаме какво да крием“, казва той. Според него поначало следвателите на Фбр са говорили с него „приветливо, обяснявайки, че им трябва като експерт по Северен Кавказ, но сега се обръщат с него като с престъпник и задават провокационни въпроси за подготвяната от Царнаеви атака в Бостън“.

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Един борец паркирал неправилно на "Витошка" и отишъл да си върши някаква работа. Когато се върнал БМВ-то го нямало.
- Бавареца! Къде ми е бавареца? - развикал се той, побеснял от гняв.
Един човек, който видял от кафето какво става, му казал:
- Паякът го взе.

Замислено борецът казал:
- Крокодила го знам, Барона го знам, ама тоя Паяка не съм го чувал - сигурно е някой нов.