БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Шедьовърът„Мъжът, какъвто е“ разкрива всичко за силния пол днес

Само в ПИК
Романът е обявен за книга на годината от редица издания
Шедьовърът„Мъжът, какъвто е“ разкрива всичко за силния пол днес
Автор: ПИК
Дата
Дата
4038
Коментари
0
Шедьовърът„Мъжът, какъвто е“ разкрива всичко за силния пол днес

В „Мъжът, какъвто е“ изпод майсторското перо на Дейвид Сàлаи пред читателите се разгръщат историите на деветима мъже в девет различни части от Европа. Всеки от тях е в различен етап от живота си, бягащ от собствените си демони и търсещ собствения си път нанякъде, далеч от дома. Сборник с разкази или роман? Критиците спорят ожесточено за жанра на книгата, но са единодушни – творбата е майсторско литературно постижение. Тя е проникновено изследване на основния въпрос, който споява в едно деветте различни истории в нея – какво е да си мъж в началото на ХХI век. Написана е с жив, богато нюансиран език, чийто задъхан ритъм увлича читателя. Пътешествието из цяла Европа и навътре в душевния мир на многоликия съвременен човек доставя огромна наслада.

Деветимата мъже са от различни поколения, на различни етапи от живота, но са устремени към едно. Независимо дали се намират в предградията на Прага, в богато алпийско село или в евтин кипърски хотел, те се опитват да усетят какво означава да бъдеш жив тук и сега. Събирайки драматичните нюанси в съдбите им, привидно отделните разкази в „Мъжът, какъвто е“ създава цялостен портрет, който показва мъжът днес на терена на глобална Европа. И така тези девет живота формират един гениален роман от нов вид, в който Дейвид Салаи очертава съвременния човек.

Битието на героите е трудно и смущаващо, често порочно и комично. Салаи описва с изключителна емоционална проникновеност всеки от героите си - от работника, през самоуверения и колежанин и неудачника на средна възраст до руския олигарх. Те са смешни и апатични, шокиращи и презряни, жизнерадостни и тъжни, копнеещи за любов. В блестящо замислената книга централният образ във всяка глава е все по-възрастен и дистанциран, а това, което узнаваме за него, е все по-въздействащо

Авторът има унгарски корени, роден е в Канада (1974 г.) и израства във Великобритания. Зад гърба си има няколко романа. Носител е на множество литературни награди и е включен в списъка на най-добрите млади английски писатели на сп. „Гранта”. „Мъжът, какъвто е“ донесе на Салаи няколко приза и номинация за престижната награда „Букър“. Романът бе обявен за Книга на годината за 2016-а от шест авторитетни английски издания, сред които „Спектейтър”, „Дейли Телеграф”, „Обзървър”. „Това е най-доброто, излязло изпод перото на съвременен английски автор. Най-голямото му постижение е литературното майсторство, проявяващо се в категоричен отказ от всякакви клишета и несръчни измислици. Стилът на Сàлаи е виртуозен“, пише „Гардиън“.

„Мъжът, какъвто е“ на българския пазар с логото на издателство „Милениум“ в майсторския превод на Владимир Молев.

 Дейвид Салаи

 

Можете да поръчате книгата на тел.: 02/879 40 06, на email: sales@milleniumbg.eu или през сайта www.milleniumbg.eu

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

- Г-н съдия, невинен съм.

- По-рано осъждан ли сте?

- Никога. Това е първата ми кражба.