Шефът на "Антимафия" Григор Здравков пред ПИК: Прокуратурата трябва веднага да върне Цветан Василев от Виена, иначе той ще избяга в ЮАР!

ЧАС ПИК

Шефът на "Антимафия" Григор Здравков пред ПИК: Прокуратурата трябва веднага да върне Цветан Василев от Виена, иначе той ще избяга в ЮАР!

156035
на 20.07.2014
Шефът на Антимафия Григор Здравков пред ПИК: Прокуратурата трябва веднага да върне Цветан Василев от Виена, иначе той ще избяга в ЮАР!

Банкерът говори глупости, че е застрашен за живота си. По тази логика трябва да ходя с танк по улиците заради нещата, които вадя на показ

Ето каква сума достигна Jackpot Cards, най-високият джакпот на efbet.com (18+)

 Неправителствената организация "Антимафия" следи изкъсо процесите в Агенция "Митници" и проблемите с контрабандата на акцизни стоки.

препоръчано

 По-рано днес Агенция ПИК разкри сензационно, че ръководителят на митниците Павел Тонев е обявил конкурс за началници на митнически пункт Капитан "Андреево" и митница "Свиленград". Конкурсът се обявява в последните дни на кабинета "Орешарски" и не е разгласен публично.

Потърсихме за коментар председателят на Легия "Антимафия" Григор Здравков по най-горещите теми в митниците и КТБ.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Здравков, как ще коментирате решението за обявяване на конкурси за началници на митниците в Свиленград и Капитан "Андреево" само няколко дни преди правителството да подаде оставка?

- При положение, че двата конкурса са обявени в период, в който правителството подава оставка, то това за мен означава, че социалистите гледат да си назначат касиери на митниците в последните дни от властта им. И то за двете ключови митници - тази в Свиленград и Капитан Андреево.

На първия конкурс в Свиленград не беше обявен победител.Този конкурс приключи пред месец февруари. От тогава до сега са минали шест месеца, през които можеше да се направи втори конкурс, а не такъв да се прави в последните дни. Т.е., победител в този конкурс ще бъде изключен по време на служебното правителство.

Интересното е, че на тези два конкурса са занижени критериите за победителя. За първия конкурс, който беше в началото на годината, кандидатите трябваше да имат опит най-малко 7 или 5 години. Сега такова условие няма. Изискването е само кандидатите да са били служители на някаква държавна агенция, което навява мисълта, че конкурсът е направен за специален човек.

- И кой е този човек?

- Настоящият началник на митница "Свиленград".

- Искате да кажете, че управляващите искат да го бетонират на поста в последните си дни?

- Точно така. Въпросният човек иска да го бетонира сегашното ръководство на Агенция "Митници".

- В предишното Ви интервю заявихте, че БСП си назначава подставени лица, които  осигуряват пари за черната им каса. Продължавате ли да го твърдите?

- Моят колега Петър Якимов даде интервю, в което преди 6 месеца разкри как БСП си прави назначенията по митниците.

А аз ще ви кажа, че в момента митниците не се управляват от официалното си ръководство, а от фирма, която е ситуирана в близост до сградата на Агенция "Митници".

Парите, които ще се събират не само от Капитан Андреево и не само от там ще се носят право в частната фирма.

Този конкурс е направен за определен човек, който ги носи на друг определен човек.

- Кой е този човек?

- Това е Асен Дебелия.

- Защо Агенция "Митници" не може да пресече ефективно контрабандата на цигари и други акцизни стоки?

- След като митниците не могат да си изпълнят плана, какъв е смисълът същите тези хора да правят конкурси за началници?

През първите 6 месеца от тази година, Агенция "Митници" е събирала само по 305 млн. лева от акцизи средно на месец, а по план трябва да събират по 417 млн. лева месечно, което те няма как да постигнат.

- При събираемостта на ДДС-то положението е още по критично.

За първите 6 месеца на тази година са събрани 291 млн. лева, а за да се изпълни плата е необходимо да се събират по 437 млн. лева в следващите 6 месеца.

Нормално ли е тези непрофесионалисти, които сега ръководят митниците, да слагат точно преди изборите нови началници на двете ключови митници? Това е недопустимо.

От началото на тази година са заловени само 4 камиона с контрабандни цигари. Това се твърди както от Агенция "Митници", така и от МВР., но това са едни и същи цигари. Поне  предишното правителство поне променяха цифрите в количеството на заловените цигари, защото имаше конфликт между Ваньо Танов и Цветанов, а сега дори не си играят да го направят. Това означава, че сегашните управляващи са много по-зле от предишните.

В легия "Антимафия" продължаваме да твърдим, че БСП трябва да събере милиони за предизборната им кампания.

Нека да видим какво ще направят следващите управляващи, предполагаме, че това ще е ГЕРБ и президента, за да спре тази порочна практика. По какъв начин ще гарантират те, че Агенция "Митници", че спре да се занимава с далавери. 

Ние все още нямаме такъв отговор, въпреки че Борисов отдавна обяснява какъв батак цари в митниците.

- Смятате ли, че служебното правителство ще вземе отношение по новите конкурси в митниците?

- Надявам се, че служебното правителство ще освободи ръководството на Агенция "Митници".

- Г-н Здравков, Вие сезирахте прокуратурата за това, че банкерът Цветан Василев е набедил Делян Пеевски за това, че се готвел да го убива. Подадохте сигнал на базата на интервюто, което Василев даде по Би Ти Ви. Каква реакция очаквате от прокуратурата?

- Ще оповестя официално този сигнал, след като дам показания по случая в МВР.

Очаквам хората, които твърдят в публичното пространство, че депутати и политици се занимават с корупционни практики и уреждане на търгове, най-накрая да се приберат от чужбина и да предоставят доказателства за думите си. 

- Преди десетина дни Цветан Василев обеща тържествено, че ще се прибере от чужбина, за да даде обяснения пред компетентните органи. Смятате ли, че ще изпълни обещанието си или ще излъже, както го направи преди месец?

- Това е проблем на самия Цветан Василев, но най-вече е проблем на прокуратурата. Ако не се върне, ще го намерят. Ако не го намерят, ще го търсим и него по ЮАР, където най-вероятно ще избяга!

- Искате да кажете, че Василев, който се представя за почтен човек, който не е нарушавал законите, ще избяга в ЮАР? Така ли да Ви разбирам?

- Такъв извод си правя след като той не се прибира от чужбина. В същото време Василев говори глупости, че е застрашен за живота си. Аз по тази логика трябва да ходя с танк по улиците заради нещата, които вадя на показ в обществото за далавери в държавните институции.

- Забавеното издирване на Василев не открива ли прекрасна възможност за Василев да отлети за ЮАР и да последва примера на Веска Меджидиева?

- Това е проблем на прокуратурата. Това, с което ние разполагаме като схеми и кръгове свързани с Цветан Василев, много отдавна сме предали в прокуратурата.

Смятам, че това е достатъчно.

В тази връзка мога да потвърдя и твърдението на Бареков, че има бизнесмени, които са излъгани с акции на стратегическо предприятие, което е свързано с Корпоративна търговска банка. Още преди две години сме описали подробно тази схема и сме я предоставили където трябва, но тогава нямаше кой да се заеме сериозно с този сигнал в ГДБОП.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК