Шефът на "Антимафия" пред ПИК: Митничари от летището са помогнали на Василев да изнесе милионите си срещу огромна комисионна! Защо разузнаването не търси дясната му ръка Бисер Лазов и 70-годишна бизнес дама?

ЧАС ПИК

Шефът на "Антимафия" пред ПИК: Митничари от летището са помогнали на Василев да изнесе милионите си срещу огромна комисионна! Защо разузнаването не търси дясната му ръка Бисер Лазов и 70-годишна бизнес дама?

127852
на 13.07.2014
Шефът на Антимафия пред ПИК: Митничари от летището са помогнали на Василев да изнесе милионите си срещу огромна комисионна! Защо разузнаването не търси дясната му ръка Бисер Лазов и 70-годишна бизнес дама?

Първият сигнал за пране на пари в КТБ бе внесен от нас, а не от "Протестна мрежа", твърди Григор Здравков в сензационно интерню предмедията ни

Последвайте ни в Google News Showcase

Председателят на легия "Антимафия" Григор Здравков следи от години случващото се в митниците и често разкрива скандални факти свързани с контрабанда и наркотрафик.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Водачът на неправителствената организация има отношение и по горещите събития свързани с Корпоративна търговска банка.

Това ни даде повод да потърсим мнението му по т.нар. "Обир на века" - източването на една от най-силните български банки от нейния собственик Цветан Василев.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

-   Г-н Здравков, как могат да се изнесат от страната 205 млн. лева, или тяхната еврова равностойност кеш?

 - Относно твърденията на БНБ, че са изнесени около 108 млн. евро от трезора на КТБ

(това в банкноти тежи около 1 тон). За тези пари  има два варианта, ако са изнесени от банката: Те или са в страната или са напуснали страната;

Задължение на Агенция "Митници" и на ДАНС,МВР и Гранична полиция е да следят за спазване на валутния режим на страната. Т. е. легално- без одобрението на БНБ и без съответните документи придружаващи пратката с банкноти, не могат да бъдат изнасяни. Обикновено, такива нелегални товари минават през аерогара София.

- Възможно ли е митническият контрол да си е затворил очите при изнасянето на парите?

- Всички полети, независимо дали са редовни или чартърни, подлежат на проверка от служители на Агенция Митници. Митничарите могат да проверят всеки пътник или товар по тяхна преценка, за да предотвратят контрабанда примерно оръжие, наркотици пари и т.н. Ръководството на митниците с гордост нарича тази проверка „по оценка на риска“. Обемът на въпросната сума (100 000 000 евро) представлява един микробус . Явно в случая,  блиндиран микробус пълен с банкноти не е представлявал интерес за проверка.

-    Искате да кажете, че това е станало през главата на митничарите на аерогарата?

 - Това без участието на митнически служители и гранични служители не може да стане. Комисионните варират между 5 и 30%. Ако е вярно това, което БНБ твърди за часа и датата на изтегляне на парите, означава, че хората са бързали да изпразнят целия трезор на КТБ.

- От друга страна, Вежди Рашидов е получил анонимен сигнал, в който се твърди, че са изтеглени още над 1 милиард лева в рамките на около месец? Те също били изнесени извън страната? Това възможно ли е да се случи и как? Частен самолет ли ги е превозвал?

 - Чрез частни самолети няма законов начин, по който такива пари да бъдат изнесени зад границата на Република България.  Сега, те могат да се изнесат не кеш, а под формата на  разписка, акции и т.н. , но те също подлежат на деклариране, както и всеки пътник, напускащ страната , особено през Аерогара София независимо дали в редовен полет или ВИП.

Това означава, че някой - в този случай министърът на финансите, както и шефът на Агенция "Митници", ( ако този сигнал е верен, тъй като е анонимен), трябва да дават обяснения , по какъв начин най-малко 200 млн. лв са изнесени!

Помогна ли сигнала на „Протестна мрежа” за всичко, което впоследствие се установи за КТБ и източването й?

 - Относно сигналите за КТБ, това което до тука е излизало в публичното пространство, мога да кажа, че първите сигнали за КТБ  НЕ са подадени от "Протестна мрежа".

- А от кой тогава?

- Първият сигнал срещу хора от КТБ е под идентификационен номер 29076 от 12.11.2012 година. Човекът подал сигнала, твърди, че има нарушения по конкретни членове, вкл. и пране на пари. Това, което вече на всички ни стана ясно,  според изнесеното от БНБ. По времето на Цветанов, сигналът е заведен в ГДБОП и Специализираната прокуратура поставя един рекорд! Ето част от сигнала“ 29076/12.11.2012.

ДО ДИРЕКТОРА НА ГДБОП

Г-Н СТАНИМИР ФЛОРОВ

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ФЛОРОВ,

 

С настоящото Ви уведомявам за известни ми факти и обстоятелства, обосноваващи предположение за извършени престъпления, пране на пари и наркотрафик от хора, разполагащи с голямо политическо и икономическо влияние в страната.

Хронологията на събитията и обоснованите изводи, до които довеждат тези събития, съм описал в допълнително изложение, което прилагам.

Считам, че в случая се разкрива ръководството и участието на организирана престъпна група по смисъла на чл.321 от НК, създадена и действаща за производство, придобиване и преработка на наркотични вещества и техните аналози с цел разпространението им, както и разпространяване на наркотични вещества,международен трафик на наркотични вещества както и последващо пране на пари – престъпления по чл.354а, чл.253 и чл.253а от НК.

- Каква е реакцията след този толкова конкретен и тревожен в същността си сигнал? Предприети ли са сериозни проверки? Какво се е случило?

- Те  правят проверките за по- малко от един месец и отказват да проверяват банката; те отказват да направят преписка на 10 декември 2012 година и то, без да извикат хората, подали сигнала, които твърдят, че разполагат с допълнителни сведения. Това е РЕКОРД!

- А колко време е нужно за проверката на подобен сигнал?

- По принцип , когато се подава сигнал за пране на пари срещу банка и то, с описани предикатни престъпления, които са много тежки (те са свързани с незаконен трафик на пари, контрабанда и др. такива), една ДОБРА проверка продължава повече от година. Прокурорът, който е прекратил прокурорската преписка, е М. ПЪРВАНОВ от Специална прокуратура.

-  Твърдите, че човекът подал сигнала, не е бил викан изобщо. Може би, разследващите са преценили, че обясненията му няма да помогнат за разплитането на случая. Те имат право на собствено тълкувание на доказателствата.

- Те, нас - "Антимафия" ни викат по няколко пъти, за всеки подаден сигнал. Като пример, мога да кажа , че в момента съм подал сигнал срещу Цветан Василев, те ме викат и ме карат да пиша обяснения: защо съм гледал бТВ.   Общо взето, така е написал прокурорът.  Но, когато са изложени схеми с фирми, описани са според сигнала конкретни нерегламентирани действия, служба БОП и Специализираната служба, за конкретния сигнал са преценили, че няма нужда да извикат конкретния човек за конкретни обяснения?

Ами, ето: Например, за обяснения свързани с резултатите от одита, в петък Иван Искров обяви, че не могат да намерят Цветан Василев?

 - Като не могат да си намерят Цветан Василев, има едно лице на име Бисер Лазов.

Това е човекът, който е най-близък до Цветан Василев. Той е известен и би могъл да разясни, как са отпускани кредити, как са финансират дружества... Дали са изнасяни пари в кеш, дали са натискани държавни органи и оказвано ли е влияние върху вносители на сигнали, срещу подобаващо заплащане да си изтеглят сигналите...В публично пространство се твърди, че той е един от най-доверените хора на Цветан Василев. Например Бисер Лазов е съдружник с Цветан Василев в "Естейд" и е в управата на "Мел финанс" заедно с банкера. Освен това той фигурира и в бордовете на редица пряко контролирани от Василев дружества като "Бромак финанс" и новият акционер в БТК - "Бромак телеком инвест". Лазов обаче е и в управата на редица официално несвързани с КТБ дружества като "Афлик-България", което пряко или чрез дъщерни дружества има съществени дялове във вносителите на Kia и Subaru, Б.Л. Лизинг, "Партнер лизинг", "Корабостроителница Русе". А тези дружества са обилно кредитирани от КТБ.

 Но, явно трябва и той да отиде в Австрия и тогава ще тръгнем да търсим и него.

А Вие смятате ли, че Цветан Василев ще се прибере в България до няколко дни, както обеща в интервюто си в "Лице в лице"?

- Той твърди, че е във Виена и, че ще се прибере, но това си е негов проблем Аз да питам:

 Имаме ли  Външно разузнаване? Защото при такова движение на такива големи количества пари, би трябвало да се заинтересува и нашето разузнаване!

Имаме ли ДАНС? Защото там е "прането на пари"... Имаме ли "Митници", които трябва да контролират границите ни, как се изнасят пари. Защото става дума не за период от последните 5 дни, а за последните 5 години!

Само ще Ви кажа, че единият от изп. директори взел "лоши кредити" е на възраст от 70 години и е "развивал бурна дейност" Взима си кредити от 20 млн. и дава кредити за 16 млн. Ще и спестя името. Тя е една почтена дама, приближена на Бисер Лазов (на снимката под Григор Здравков) и на Цветан Василев, което меко казано е СМЕШНО!...

- Имате ли доказателства за участието на въпросната дама в схемата?

- Да, разбирате се. Давам пример с едно от дружествата на съответната дама: Последният публикуван отчет на дружеството е от 2010 г. и показва, че то има акции и дялове в свързани лица за над 63 млн. лева по балансова стойност, както и предоставени дългосрочни заеми и други вземания за над 14 млн. лева.

Приходите от продажби са незначителни, но приходите от участия в дъщерни дружества са за над 59 млн. лева. Тя участва в управляващи органи на поне 7 дружества, свързани пряко или косвено с Цветан Василев и КТБ.

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! НСО дала секретна информация, че Гешев е следен от Мартин Нотариуса. Бившият главен прокурор: Потресен съм от некомпетентността на Атанас Славов! Борисов прави всичко само и само да не влезе в Магнитски (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! НСО дала секретна информация, че Гешев е следен от Мартин Нотариуса. Бившият главен прокурор: Потресен съм от некомпетентността на Атанас Славов! Борисов прави всичко само и само да не влезе в "Магнитски" (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК