Шефът на "Антимафия" пред ПИК: По мой сигнал ще разпитат Цветан Василев, неоснователно е набедил Пеевски в престъпление! Банкерът е засегнал националната сигурност!

ЧАС ПИК

Шефът на "Антимафия" пред ПИК: По мой сигнал ще разпитат Цветан Василев, неоснователно е набедил Пеевски в престъпление! Банкерът е засегнал националната сигурност!

100456
на 23.07.2014
Шефът на Антимафия пред ПИК: По мой сигнал ще разпитат Цветан Василев, неоснователно е набедил Пеевски в престъпление! Банкерът е засегнал националната сигурност!

Председателят на легия "Антимафия" Григор Здравков е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, че банкерът е набедил Делян Пеевски в престъпления по време на интервюто му за Би Ти Ви от Виена. 

препоръчано

Вчера Здравков бе разпитан във връзка със случая.

По този повод ПИК го потърси за коментар.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Здравков, защо решихте да сезирате прокуратурата, че банкерът Василев е нарушил законите по отношение на депутата от ДПС Делян Пеевски?

- Сигналът е подаден по няколко причини. Първата е, че не може човек, който има влияние в обществото като Цветан Василев да излиза по национална телевизия и да пуска твърдения, които касаят националната сигурност на страната, т.е., че публична личност от политическия сектор едва ли не ръководи държавата. Василев, обаче не казва нито един конкретен факт относно твърденията си.

В сигнала до главния прокурор сме описали подробно членовете от Наказателния кодекс, за които сме сигурни, че Цветан Василев е нарушил закона.

Втората причина, за сигнала, е че вече две седмици след интервюто на Василев по Би Ти Ви, водещи журналисти питат дали прокуратурата няма да се сезира. Защо тези журналисти чакат прокуратурата да се сезира, като те могат сами да го направят. По тази причина решихме ние да сезираме прокуратурата, тъй като на въпросните журналисти или не им стига опит или нямат достатъчно смелост.

Легия "Антимафия" иска да разбере дали г-н Пеевски е чак толкова черен, както Василев го изкарва по телевизията. Аз не виждам каквото и да било, което да уличава г-н Пеевски в престъпление.

- Какво очаквате да предприеме прокуратурата във връзка с Вашия сигнал?

- Към днешна дата, единствено аз съм отишъл да дам показания по този сигнал. Това е много смешно, тъй като трябва да обяснявам защо съм гледал национална телевизия, по времето, в което Василев е говорил по нея.

Доколкото разбрах, прокурорът, който ръководи действията по сигнала, е дал указания да бъдат извикани на разпит участниците в интервюто. Това означава, че г-н Василев най-накрая трябва да се прибере от чужбина и да даде обяснения пред прокуратурата.

Прокурорът, който работи по този сигнал е същият, който ръководи разследването за аферата в КТБ.

Ще ми е интересно оттук нататък г-н Василев какви доказателства ще извади и какви факти, за да аргументира показанията си.

Интересно е и дали той ще се прибере в България, защото според мен той е извършил набеждаване на политическо лице.

- Цветан Василев вече на два пъти обеща, че "до дни" ще се прибере в България, но него прави. Смятате ли, че наистина той ще се завърне в страната?

- Това е проблем на прокуратурата. Аз не мога да му казвам на Цветан Василев какво да прави, но когато говори, че държавата се манипулира и, че се нагласят определени конкурси, то или трябва да се подаде сигнал в прокуратурата, както ние правиме или се дават конкретни доказателства, т.е. имена на фирми, хора, подкупи и т.н.

Всичко останало са празни приказки.

Ето и сигнала на легия "Антимафия" до главния прокурор Сотир Цацаров:

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

                С настоящото Ви уведомявам за известни ми факти и обстоятелства, обосноваващи предположение за извършени престъпления от висши длъжностни лица, както и от други хора, разполагащи с голямо политическо и икономическо влияние в страната.   

 

Считам, че в случая има достатъчно публично известна информация, от страна на г-н Цветан Василев в интервю на 21.06.2014 г. по национална телевизия, а именно БТВ, която ако се потвърди и докаже с конкретни факти от страна на лицето, което я изказва, навежда на основателни съмнения за извършени престъпления на висши държавни служители, политически лица и други лица, които по различни начини са използвали влиянието си и общественото си положение - престъпления по членове от Глава 8. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ДЕЙНОСТТА НА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ, ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ЛИЦА, ИЗПЪЛНЯВАЩИ ПУБЛИЧНИ ФУНКЦИИ - Раздел I, Раздел II, Раздел IV от НК, както и чл.201, чл.203, чл.213а, чл.282 и чл.283 от НК.

 

Също така смятам, че при положение, че г-н Василев предостави достатъчно допълнителна информация относно твърденията си, е налице неизпълнение на задължения по чл.209 от НПК, тъй като същите твърдения се отнасят за отминал период от време.

 

При положение, че думите на г-н Василев не отговарят напълно на истината, считаме, че се касае за клевета по отношение на доброто име на политическо лице и народен представител и съответно престъпление по чл.147 от НК.

........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Освен гореописаните твърдения, по-нататък в интервюто, г-н Василев заявява, че към септември 2013 г. е разполагал с достатъчно факти за извършване на престъпление, а именно използване на името му за искане на подкупи, назначаване на хора във вероятно държавни учреждения и на постове, разполагащи с изпълнителна фукция, както и за рекет и натиск върху неограничен кръг от хора, вероятно бизнесмени, политици и представители на изпълнителна, съдебна и данъчна администрация:

 

Отговор:

„Използване на името ми за всякакви лоши практики.”

Въпрос:

„Например?”

Отговор:

„Например искане на подкупи за участие в търгове и прочие неща. Злоупотребявайки: "Василев ме изпрати", "Василев иска да стане това или онова", "Василев иска да бъде назначен този или онзи на този или онзи пост".”

 

Специално относно последно описаните твърдения е налице явно и безусловно неизпълнение на задължения по чл.209 от НПК.

 

Според останалите твърдения на г-н Василев е налице Организирана престъпна група(OПГ), специализирана в рекет, даване и приемане на подкупи, манипулиране на държавни обществени поръчки в полза на конкретни лица от описаното ОПГ, както и злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние с цел обогатяване.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ЛЕГЕНДИ: Прокълнатата планина на тамплиерите ЛЕГЕНДИ: Прокълнатата планина на тамплиерите
ПИК TV x
САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са герберски боклуци (ШОКИРАЩО ВИДЕО) САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са "герберски боклуци" (ШОКИРАЩО ВИДЕО)
ново
Днес: 89
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК