Шефът на "Антимафия" сензационно пред ПИК: Асен Дебелия трябва да събере 75 млн. евро от митниците до края на септември! Замесен е влиятелен финансист от БСП, който наскоро напусна парламента!

ЧАС ПИК

Шефът на "Антимафия" сензационно пред ПИК: Асен Дебелия трябва да събере 75 млн. евро от митниците до края на септември! Замесен е влиятелен финансист от БСП, който наскоро напусна парламента!

221269
на 03.07.2014
Шефът на Антимафия сензационно пред ПИК: Асен Дебелия трябва да събере 75 млн. евро от митниците до края на септември! Замесен е влиятелен финансист от БСП, който наскоро напусна парламента!

Последвайте ни в Google News Showcase

Агенция "Митници" е обладана от странни назначения. Държавната институция е обвинявана в корупционни схеми и зависимости. Твърди се, че митниците пълнят черните каси на политическите партии.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

По този повод потърсихме мнението на Григор Здравков, председател на легия "Антимафия".

Интервю на Ивайло Крачунов

 

 - Г-н Здравков, защо резултатите на Агенция "Митници" по отношение на пресичане на контрабандата е толкова слаба?

- До края на септември от митниците се търсят 75 млн. евро. Това са бакшишите, които взимат т.нар. посредници, за да оставят ръководството на агенцията на власт.

Това са парите, които трябва да стигнат до черните каса на управляващите за предсрочните парламентарни избори.

- В кои партии отиват тези пари?

За първи път парите се искат за двете партии от управляващата коалиция БСП и ДПС. Втората партия няма никакво участие в Агенция "Митници".

Основна роля в събирането на парите играе Асен Дебелия, който е бивш високопоставен служител в митниците.

 Парите се концентрират в част от ръководството на БСП, но не тази около Сергей Станишев.

- Кои са тези хора?

- Въпросната група се оглавява от депутат от БСП, който е специалист в областта на финансите и наскоро напусна парламента.

- Къде се носят парите?

- Събирачите на митниците от средните нива не предават парите директно в партийните централи, а на посредници. Този кръг за Свиленград и Варна се опитва да набута коалиционния си партньор по схемата - "за всичко е виновно ДПС".

Парите се от контрабанда на цигари, митнически измами и наркотрафик. В края на работния ден началникът на смяната събира парите и ги предава по-горните нива, които веднъж месечно се отчитат.

- Не ми отговорихте къде точно се носят парите?

- Парите се носят в офиса на Асен Дебелия, който е на столичната улица "Раковски". Канцеларията му е много близо до сградата на Агенция "Митници".

Асен Дебелия е главният организатор на схемата, който отговаря за прибирането на парите.

Интересното в случая е, че ДАНС не се намесва, въпреки многото сигнали по случая.

Скандално е, че от началото на годината митничарите са заловили само два камиона и половина с контрабандни цигари. Така на практика новото ръководство на митниците доказа, че при ГЕРБ не е имало никаква контрабанда.

- Имал ли е роля в схемата, която описахте зам.-директора на митницата в Свиленград Георги Георгиев, който бе задържан, а след това освободен от съда?

- За Георги Георгиев Агенция ПИК публикува достатъчно сериозни материали, които фигурират в службите. Част от тези материали ги има приложени и по делото за наркотици срещу Георгиев. Истината е, че е в самото дело е описано, че в колата му са открити килограм и половина амфетамини, но няма нито едно друго доказателство, че той е свързан с наркотрафик.

- Да, но според ДАНС и съда доказателствата срещу Георгиев бяха доста сериозни. Вашият коментар?

- ДАНС не са предоставили никакви доказателства за негова съпричастност към наркотрафика. Например този анонимен свидетел, който уж е бил внедрен при Георгиев и твърди, че има организирана престъпна група е посочил само него, но не и кога и къде е действал.

Второ, самият протокол за обиска е много странен. В него служителите на ДАНС са написали: Ние отворихме задната врата на колата, след което отворихме задната седалка и намерихме хапчетата. Така не се прави. Първо трябва да бъдат проверени скритите места на автомобила, неговите кухини.

А се получава така, че протоколът изглежда страшно нагласен. Става ясно също, че обискът е правен без разрешение от съдия. Такова разрешение е било поискано по-късно, въпреки че по случая е имало и разработка и план за действие.

Всичко това са факти.

- Искате да кажете, че доказателствата са събрани така, че Георгиев да бъде освободен?

- Аз казвам, че ДАНС не са си свършили работата. В същото време е безспорен факт, че в колата, в която е ползвал Георгиев са открити килограм и половина амфетамини, което е доста смущаващо. Това никой не може да го отрече. От легия "Антимафия" сме изпращали множество сигнали в службите срещу Георгиев.

А защо прокуратурата и ДАНС не действат срещу Георгиев, трябва да попитате тях.

- Споменахте името на Асен Дебелия. Кои са другите знакови играчи в митниците?

- За пореден път правителство, което е управлявано от БСП се връща събирането на пари от контрабанда през митницата, а не през бизнесмени. При ГЕРБ беше обратното, те притискаха бизнесмени. Казваха им - продължавате да си работите, но ще ни отчитате пари от контрабанда всеки месец.

Докато сега контрабандата се управлява от малки партийни кръгчета около "Позитано". Това се прави и чрез странни назначения в митниците.

Напомням Ви, че Кирил Желев го пенсионираха. Да не забравяме, че митницата в Свиленград се управлява в момента от човек, който не е бил избран с конкурс. Въпросният човек е дясната ръка на Георги Георгиев.

В момента митницата в Свиленград няма зам.-шеф, който да отговаря за противодействието на контрабандата.

В същото време Румен Данев издържа само месец и след това тихомълком беше отстранен.

- Как си обяснявате тези странни рокади по върховете на Агенция "Митници"?

- Когато говорим за митници, говорим и за пари! И то не за пари от събираемост, а за бакшиши.

По времето на ГЕРБ за събирането на пари отговаряше Митко Каратиста, сега е Асен Дебелия, който е т.нар. корифей на митническата администрация.

В същото време Сергей Станишев беше казал за митниците: "Аз имам едно единствено условие към Орешарски - да назначи почтен професионалист в системата".

Почтеният Павел Тонев не може да хване дори един камион с контрабандни цигари на месец и не може да повиши събираемостта на акцизи от цигари спрямо времето на ГЕРБ.

В началото на мандата си Пламен Орешарски твърдеше, че в хазната се губят по 1.5 млрд. лева на година от контрабандни цигари. Планът за събираемостта на ДДС и акцизи, обаче няма да бъде изпълнен.

И оправданието на сегашните управляващи ще бъде: Ние си отиваме и за това не можем да повиш приходите от акцизи. А новите ще казват: Ние сме на власт от октомври и ни трябва време да се ориентираме в обстановката.

От това страда бюджета.

- Готов ли сте да сезирате прокуратурата за незаконните схеми, които ми описахте?

- Всичко за което съм ви казал, съм го предоставил на прокуратурата. Имам много конкретно отношение и сигнал по скандала между Делян Пеевски и Цветан Василев. Не сме го публикували в публичното пространство, за да не използваме прокуратура за пиар. Когато мине един месец и прокуратурата не свърши нищо по този сигнал, ще обявим в публичното пространство кой пере пари през банки.

- Кой според вас пере пари?

- Не е Пеевски! Със сигурност!

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Ядосаха Борисов заради служебното правителство: Защо не питате как Гвоздейков и Вътев са министри? Радев и Денков не приеха идеята ни за стратегически енергийни доставки (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Ядосаха Борисов заради служебното правителство: Защо не питате как Гвоздейков и Вътев са министри? Радев и Денков не приеха идеята ни за стратегически енергийни доставки (ВИДЕО)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК