Шефът на НЗОК: За по-добри здравни услуги трябва да се плаща допълнително

Само в ПИК
Шефът на НЗОК: За по-добри здравни услуги трябва да се плаща допълнително
Автор: ПИК
Дата
Дата
3648
Коментари
11
Шефът на НЗОК: За по-добри здравни услуги трябва да се плаща допълнително

Основата на НЗОК е грешно конструирана. Хората преди 18 г. са искали да направят един социален здравен минимум за хората. Здравеопазването е една сложна материя. Никой не е знаел, че системата ще се развие на пазарен принцип. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев пред БНТ.

„Всеки иска да се лекува по най-добрия начин от най-добрите лекари, но това струва пари. Тази солидарна система покрива здравния минимум, за по-добри здравни услуги, се налага да се плаща допълнително“, посочи той.

„Науката върви с такива крачки напред. Има ги парите, но здраве няма. Липсва ефикасният контрол, който е много важен. Първото, което трябваше да направя е да преустроя системата за контрол. Основата се нарича електронно здравеопазване. Контролът ще се упражнява от самия пациент с неговата карта“, убеден е управителят на НЗОК.

„Здравеопазването е рискова материя. Рискът е да объркаш сметките и хората да останат без реална медицинска помощ. Първото, което трябваше да се коригира бяха клиничните пътеки. Това не беше правено от 10 години. Те са недооценени за някои от заболяванията, защото има много новости в медицината. Всеки бяга от тежко болния. Това е много неприятно“. Не е вярно, че пациентите се връщат, защото може да умре. Той струва скъпо на системата, стана ясно от думите на Плочев.

По повод подадената оставка на здравния министър, проф. Плочев заяви: „Който и министър да дойде ще иска да даде здраве на хората. Аз съм оптимист. Посоката е важна - достъпно и качествено здравеопазване на хората“.

„Има съпротива в системата“, призна проф. Плочев по повод финансирането на лекарствата. „Не трябва да ние страх от нея, а ако се отметнем от тези намерения, с които сме дошли“.

Още по темата
Правителството одобри бюджета за НЗОК
Часовник
15:06
Правителството одобри законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. и предлага на Народното събрание да го приеме. В законопроекта са предвидени 3 859 978 хил. лв....
Напиши коментар »
(11)
1
За да се краде повече.
2
Що пък да плащам на здравна каса,като трябва да доплащам за качествено лекуване? Здравната каса е ИЗЛИШНА.С нея се финансира лекуването на ромите.
3
ИЗЕДНИЦИ срам нямате
4
да се говори за доплата в здравеопазването
5
А къде отиват здравните осигуровки на народа ние го видяхме затова народа мизерства за да може шайката да краде а тиквата казва че нямало корупция и престъпност престпноста се закриля от най големия престъпник и крадец но докога и няма ли кой да каже истината или ги е страх
6
То, зъболечението също е елемент от здравеопазването ...Но...там, като си доплаща ( или заплаща ) българина не рИве...Нещо да кажете, уважаеми ?
7
Проблемът е циганите , циганите и пак циганите ! Защо за тях да има безплатно и качествено здравеопазване без да плащат здравни осигуровки а простия и тъп българин да си плаща за качествено здравеопазване плюс осигуровки . Ало............Смотаняците от НЗОК , стига вече с този геноцид към българите !
8
заслужава уволнение
9
по байтошово време що нямаше доплащане и всяко лечение бе безплатно? значи може!
10
който иска още пари от хората. ОСТАВКА докато не изпадне в ролята на н.петров - норумпирания
11
на ВМА и Н. Петров. Бърза оставка
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Антоан Николов
Антоан Николов
политик и бизнесмен
Става на: 50 години
д-р Мими Виткова
д-р Мими Виткова
лекар, бивш министър на здравеопазването
Райна Константинова
Райна Константинова
журналист, директор на департамента за радио в ЕС

“Не ме правете на луд, аз да не падам за първи път от Марс!”
(Военен)