Шок! България е пред епидемия от болни с цироза

Само в ПИК
Шок! България е пред епидемия от болни с цироза
Автор: ПИК
Дата
Дата
5070
Коментари
0
Шок! България е пред епидемия от болни с цироза

Омазняването на черния дроб вече е епидемия у нас, казват лекари. Най-често то предшества цирозата и рака на черния дроб и се дължи на злоупотреба с алкохол. Напоследък обаче зачестяват и случаи на алкохолно омазняване, което засяга дори тийнейджърите.

Тази болест е невидима и тиха. Човекът с мазен черен дроб най-често няма оплаквания и симптоми. Но червеният флаг вече му е вдигнат. Той е с повишени триглицериди в кръвта и с инсулинова резистентност. Има няколко начина за диагностициране. Първият е чрез кръвна проба да се измерят нивата на чернодробните ензими, наричани трансаминази. Другият е чрез образна диагностика – ултразвук или магнитен резонанс. При нея дробът се гледа на екран и се вижда дали съдържа много мазнини.

И двете процедури са недостатъчно прецизни. Има например хора със силно омазнен дроб, но без повишено ниво на ензимите. Затова най-сигурна е чернодробната биопсия. Тя се прави с дълга игла, която взема частици тъкан от дроба за изследване дали чернодробните клетки са подути от мазнини или заради възпаление. Но понеже тази процедура е инвазивна и може да боли, лекарите я оставят за накрая, когато съмненията вече са много сериозни.

Болестта се нарича стеатозен хепатит. Тя води до цироза, която е необратимо заболяване. При нея усложненията като чернодробен рак или отказ на черния дроб са много вероятни. Но и без тях в ранните си стадии омазненият черен дроб е сериозен рисков фактор за болести на сърцето и за диабет тип 2. Много често той се придружава и с инсулинова резистентност – отказ на клетките да усвояват инсулина, чрез който разграждат захарта.

Налице е и поне един от 5-те рискови фактора за сърдечносъдова болест, наричани общо метаболитен синдром. Те са затлъстяване в коремната област, високо кръвно, увеличени триглицериди и кръвна захар и ниско ниво на „добрия“ холестерол.

Поради това омазняването се смята за доказателство, че е налице метаболитен синдром в черния дроб, който нанася тежки щети на вътрешните органи и често развитието му не може да бъде парирано. При тези състояния няма по-важно нещо от добрата вътрешна хигиена – здравословното хранене и отказването от вредните навици.

Още по темата
Жена с цироза чака седем седмици направление
Часовник
20:25
7 седмици чака направление от 17-то ДКЦ в столицата за изследване с ядрено-магнитен резонанс жена с чернодробна цироза. Люба Манолова се разболяла преди години след кръвопреливане, при което е...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Петър Жотев
Петър Жотев
бивш министър на икономиката
Става на: 67 години

Днес дадох на жената да разбере какво ми е, като ме мъкне по магазините. 
Влязохме в 11 кръчми и във всяка пробвах ракията и мезето, а после се върнахме в първата...