ШОК! СЗО алармира: вирусът Зика идва към Черноморието

ЧАС ПИК

ШОК! СЗО алармира: вирусът Зика идва към Черноморието

9486
на 26.05.2016
ШОК! СЗО алармира: вирусът Зика идва към Черноморието
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Зика вирусът достига Европа през лятото на 2016 г. като сред най-застрашените райони е черноморското крайбрежие, предупреди Световната здравна организация (СЗО).
Вероятността от епидемично разпространение е от ниска до умерена, се казва в съобщението, цитирано от агенция Би Би Си.

Най-застрашени в Европа са районите, където комарите от вида Aedes, познат като тигров комар, може да разпространяват вируси. Сред тях СЗО сочи като най-опасни от пренасяне на Зика на място (ако не бъдат взети мерки за справяне със заплахата) са Черноморското крайбрежие на Русия и Грузия, како и португалския остров Мадейра.

Страните със среден риск от епидемия на вируса Зика през 2016 г. включват Франция, Испания, Италия и Гърция, докато във Великобритания равнището на опасност е ниско.
 
Експертите от СЗО казват, че рисковете са по-високи в късната пролет и през лятото, когато комарите са по-активни. Вероятността от пренасяне на Зика на място (ако не бъдат взети мерки за справяне със заплахата) е висока в ограничени географски зони – о-в Мадейра и североизточния бряг на Черно море, се казва в прессъобщението.

Проф. Джими Уитуърт от лондонската Школа по хигиена и тропическа медицина предупреждава, че рискът Зика да плъзне из Европа е реален и призова на летуващите да се вслушват в здравните съвети на официалните власти и организации.

Експертът обяснява пред Би Би Си: Основният преносител на зика, комарът Aedes aegypti, се намира само на Мадейра и около Черно море. Но друг вид комари – Aedes albopictus, са по-разпространени и също могат да пренасят зика, макар и не толкова ефикасно.

Страните в Южна Европа, включително Франция и Италия, трябва да бъдат особено бдителни и е важно летуващите там да следват здравните съвети, включително да вземат мерки за избягване на ухапвания от комари, казва още проф. Уитуърт.

СЗО призовава държавите да премахват средищата на развъждане на комари и да информират хората – особено бременните жени – за потенциалните вредни последици от болестта.
Организацията констатира, че повечето застрашени страни са добре подготвени да забележат новите случаи на заболявания и бързо да се справят с тях. Други обаче трябва да развият способността си да диагностицират вируса.

Болестта зика е свързана с мозъчни увреждания при бебета, а при сегашното й разпространение вирусът е засичан в над 50 страни, припомня Би Би Си.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Още интересни четива вижте само на Retro.bg!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 26
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК