Ще позволи ли здравното министерство да се погазва Европейска директива 54/2009/ЕС? (документ)

ЧАС ПИК

Ще позволи ли здравното министерство да се погазва Европейска директива 54/2009/ЕС? (документ)

13163
на 11.06.2015
Ще позволи ли здравното министерство да се погазва Европейска директива 54/2009/ЕС? (документ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Някои фирми в България си позволяват да погазват търговски практики в грубо нарушение на българското и европейското законодателство. Злоупотребява се с използването на утвърдени търговски марки на минерални води едновременно и за изворни води, които са от различни водоизточници. Това предизвиква справедливото възмущение на потребителите. 

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Ето защо задаваме пет ключови въпроса към Министерство на здравеопазването и настояваме да получи бързи отговори.

1. Основният принцип, наложен от Европейска директива 54/2009/ЕС е “едно находище – едно търговско наименование” за бутилираните натурални води. Дружество Девин АД бутилира от два различни водоизточника, две различни води - едната минерална, а другата изворна, под едно и също търговско наименование (търговска марка). Това не противоречи ли на този принцип и не води ли до заблуда на потребителите?

2. Запознато ли е Министерство на здравеопазването със становището на Патентно ведомство на Република България №92-00-1997/17.02.14 г., в което се определя използването на търговското наименование “Девин” за изворна вода като “забранен от закона начин”?

3. Запознато ли е здравното министерство със становище на Патентно ведомство №92-00-1997/15.04.15г., където се посочва, че регистрираното географско означение “Девин” може да се използва само и единствено за натурална минерална вода и регистрацията на марки на Общността не освобождава от това задължение дружеството Девин АД, т.е регистрираните европейски марки за изворна вода на това дружество са неприложими у нас?

4. Има ли информация здравното министерство, че по отношение на регистрираните европейски марки на посоченото дружество тече процедура по тяхното заличаване и вярно ли е , че когато те се  регистрират в Общността не се прави служебна проверка, а се разчита само на добросъвестност при заявяването им?

5. С писмо на Министерство на здравеопазването №26-00-1627/28.04.14 г. се потвърждава нарушаването на законодателството свързано с марките и географските означения/чл.55,ал.2/, както и за защитата на потербителите и определяте, че изворната вода бутилирана от водоизточник “Балдаран” не може да се пуска на пазара с търговска марка “Девин”. Какви мерки са предприети до момента от страна на МЗ във връзка с тази незаконосъобразна търговска практика?

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК