ЮБИЛЕЙ! Първото българско училище зад граница навършва 100 години

Животът днес

ЮБИЛЕЙ! Първото българско училище зад граница навършва 100 години

8532
на 23.02.2018
ЮБИЛЕЙ! Първото българско училище зад граница навършва 100 години
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Българското училище в Унгария и изграждането на параклис в Будапеща са първите неща, които прави създадената през 1916 година Българска църковно-училищна община, чиято основна задача е духовното израстване на българската общност в Унгария.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

През дългата си история то минава през различни етапи, но винаги е било училище за децата на българската общност в Унгария. Своя пик като истинско културно средище отбелязва през 30-те години на миналия век, като след Втората световна война - до 2011 година, е под ръководството на българското министерство на образованието, разказа за БТА Светла Кьосева, директор на българското училище в Будапеща.

Първият учебен ден се провежда на 25 февруари 1918 година. В класните стаи влизат 18 ученици, деца на многобройните по онова време тук български градинари, и са учили български език, отбеляза Кьосева и цитира първия председател на българското дружество тогава Лазар Иванов: "Бъдещето се гради не само с мотика, а и с вяра в Бога и с отворени очи, а очите се отварят с науката". Тази мъдрост на нашите предци е една от причините и до днес децата в Унгария да посещават българското училище, коментира директорката.

Днес българското училище е неделно и в него учат 90 българчета

В днешния си вид Българското училище за роден език е създадено през 2004 година от Българското републиканско самоуправление, когато промени в унгарското законодателство позволяват малцинствата, които нямат компактно присъствие, да създадат свои училища, разказва Кьосева. 100 години след първия звънец, в класните стаи на ул. "Байза" влизат над 90 ученици от 1 до 12 клас, като всички учат в унгарски или други учебни заведения, а тук идват веднъж седмично, за по три часа, да изучават Български език и литература и Българско народознание. Народознанието е комплексен предмет, който включва история, география, история на общността, фолклор, български обичаи, малцинствени права и е задължителен за този тип училища. Основно училището се издържа от унгарската страна, като бюджетът зависи от броя на учениците, но получава субсидия и от България по постановление 334 за училищата в чужбина.

Българчетата в Унгария са богати с двата си родни езика

Голяма част от децата са емоционално свързани с България, въпреки че са родени и израснали в Унгария. Повечето са от смесени бракове, но някои поддържат българските си корени благодарение на бабите или дядовците. Поради тази причина, обяснява Кьосева и владеенето на българския език е на различни нива - където вкъщи се говори на роден език - децата идват с някаква основа, но имаме и такива, с които започваме от нулата, но и те напредват. По думите й не само патриотизмът и привързаността ги води тук, но и защото унгарското училище признава тази оценка и те могат да пренесат постиженията си и в края на гимназиалния курс да се явят и на зрелостен изпит.

Неделното българско училище в Будапеща се посещава от деца, които са носители на българския език, допълва Мария Стоилова, учителка по български. В едната стая тя преподава на родния си език, а в другата - 12-годишният й син, в чиито вени тече българска, гръцка и унгарска кръв, учи Народознание. По думите на Стоилова програмата е съобразена с местните условия, а преподавателите правят всичко възможно граматиката да се преподава по възможно най-достъпен начин.

"Трябва да бъдем максимално полезни за децата, тъй като в матурата по български език за Унгария най-силно е застъпена темата "вид на глагола", разказва Стоилова. Според нея не трябва да се прави сравнение между двата езика, тъй като за децата унгарският е първи език, ходят на унгарски детска градина и училище, и унгарската граматика за тях не е толкова трудна.

Връзката с родината не се къса и защото родителите правят всичко възможно поне веднъж годишно да водят децата си в България, та дори и заради почивката и морето, добавя Мария Стоилова. Тя е категорична, че всички обичат България, най-малкото, защото там не се натоварват с учене и я свързват с лято, море, добра кухня, с баба и дядо, с българските си братовчеди. А, когато вкъщи се говори и на двата езика - се поддържа и едно много добро ниво. Българите в Унгария, които по данни на последното преброяване са около 6000 души, се надяват училището отново да стане редовно. Това ще бъде шанс за подрастващите, тъй като 40 деца ходят в българската детска градина, но след нея се записват в унгарско училище.

Юбилеят ще се чества през цялата година

Директорът на българското училище в Будапеща разказа, че юбилеят ще се отбелязва през цялата година, като програмата започва на 25 февруари с жест на почит към първите, които правят възможното българите в Унгария да имат своя духовен храм вече 100 години. Пред паметните плочи на сградите, където през годините се е помещавало училището, ще бъдат поставени венци. Кулминацията този ден ще бъде в Българския културен дом, където ще се обявят резултатите от конкурсите, посветени на годишнината, и в който са участвали всички ученици. По думите на Кьосева децата са представили много интересни съчинения, рисунки и снимки. Ще има награди, а творбите ще бъдат показани в специална изложба и ще завърши с концерт на учениците.

Отделно е подредена фотоизложба, посветена на 100-годишната история на училището.

Голямата среща, посветена на юбилея, ще бъде на 28 и 29 септември, когато унгарските българи очакват гости както от родината, така и от всички български училища зад граница, от Асоциацията на българските училища в чужбина, представители на българската и унгарската държава. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 140
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК