БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

13 любопитни факта за серийните убийци

Само в ПИК
"Енциклопедия на серийните убийци": Жените са по-жестоки от мъжете
13 любопитни факта за серийните убийци

Търсете заглавията на "Милениум" на щанд 101 на Базара на книгата в НДК /23-28 май/

Автор: ПИК
Дата
Дата
10854
Коментари
1
13 любопитни факта за серийните убийци

 Невероятни, смайващи и потресаващи са историите на 26 от най-прочутите психопати, маниаци и садисти в света, събрани в премиерната книга „Енциклопедия на серийните убийци“. Сборникът с аналитични документални очерци на съставителя Красимир Тодоров е на пазара от днес логото на издателство „Милениум“. Ще го намерите на щанд 101 на Пролетния базар на книгата в НДК от 23 до 28 май и във всички книжарници. Погледът на читателите няма как да не бъде привлечен от „кървавата“ корица, решена в ярко червено и показваща някои от лицата на злото. Тя е дело на художника Николай Киров. Очерците са групирани в две части – за историческите и за съвременните убийци – по 13 смразяващи биографии във всяка. Сред тях са легендарният Суини Тод - Бръснаря демон от „Флийт Стрийт“, Зодиак, Чикатило, Тед Бънди и много други станали легендарни злодеи. Не са спестени ужасяващите подробности от местопрестъпленията. Всеки от случаите е анализиран подробно от всички гледни точки – психологията на престъпника, начина му на действие, разследването, съдебния процес, наказанието и отражението в обществото. Книгата е изключително любопитна и ще накара всеки читател да разбере, че този вид хора изобщо не са плод на въображението на писателите на психотрилъри и на сценаристите на хитови филми на ужасите, а съществуват в чист вид и ги е имало винаги. Представените убийци са действали от XV до началото на XXI век на пет континента. Книгата е богато илюстрирана с десетки снимки на убийците, жертвите и местопрестъпленията.

Представяме ви някои от най-куриозните факти за серийните престъпници в 13 точки:

 1. Серийните убийци са такива непукисти, че се е случвало в очакване на смъртната си присъда един от тях – американецът Тед Бънди, да се ожени в съдебната зала за свидетелка по делото. Той използвал факта, че когато си под клетва, пред съдията, всяко обикновено устно волеизявление бива узаконено.
 2. След като са отнели по ужасен начин куп човешки животи, маниаците не изпитват и капка вина или съжаление. Не се срамуват дори пред собствените си майки, на които пишат от килиите си да им донесат пари или комикси, но не и че се разкайват. Такива писма изпращат Битцевският маниак Пичушкин от Русия и Цутому Миязаки – японецът, наречен Убеца Отаку.
 3. Поговорката „Пияните и лудите господ ги пази.“ може да се отнесе с пълна сила и за серийните убийци. В много случаи те биват арестувани по подозрение в някое от престъпленията от собствената им серия, но след това са освобождавани по липса на доказателства и продължават да действат под пара. Така се случва и с един от най-големите изверги на нашето време – Канибала от Ростов Чикатило. Той е освободен, защото спермата му съдържа антитела, които са различни от тези в кръвната му група. Така изследванията на кръвта го изваждат от списъка със заподозрени, съставен според секретите, намерени на местопрестъпленията. В друг случай и най-ясните доказателства не помагат на изключително бдителната японска полиция да си свърши работата. Двама мъже засичат убиеца-педофил Миязаки, който посред нощ излиза от гората със смачкан чаршаф в ръце, след като току що се е освободил от тялото на една от жертвите си. Те любезно му помагат да измъкне колата си, заклещена в канавката, и при цялото бутане на автомобила не забелязват каква марка е. Свидетелите все пак докладват на полицията, но подават грешна информация и неволно пращат следователите за зелен хайвер.
 4. Някои от хората-хищници кръстосват необезпокоявани градове, държави, континенти и дори прекосяват морета и океани, оставяйки след себе си пътеки от натрошени кости и реки от кръв, без някой да ги спре. До не отдавна полицейските управления в различните държави, в различни административни области на една страна или дори в различни райони на един град като Лондон нямат връзка помежду си и престъпленията на един убиец, въпреки ясния "подпис", не биват свързани помежду си в продължение на дълго време.
 5. Серийните престъпници са истински хамелеони, които в повечето случаи изглеждат добронамерени, дори симпатични, обикновени и незабележими. Така успяват да привлекат и унищожат почти всяка набелязана жертва.
 6. Какво ги кара да убиват? Някои изпитват „вътрешно напрежение“, което се усилва, докато не пуснат духа от бутилката със следващото си посегателство. Считат моментите на отнемането на човешки живот и мъченията, на които подлагат жертвите си, за най-щастливите и пълноценни преживявания, които са имали. Убийствата ги карат да се чувстват всемогъщи, да излязат от анонимността в собствените си очи. Веднъж заловени, те изказват съжаление не за това, че са убивали, а че не могат да продължат да го правят.
 7. Някои от тях са психопати, но това не е задължително, важен фактор за превръщането на един човек в убиец е преживяно насилие – в семейството през детските години или в поправителните училища и затворите през юношеството. Такъв е случаят с мизантропа от Щатите Карл Панцрам, който поголовно изнасилва и избива момчета и мъже с цел отмъщение на човешкия род. В много от другите случаи неразбирането и лошата семейна среда също се набиват на очи като важен фактор. Този факт трябва да подейства като предупреждение за всички родители и учители!
 8. Има три белега, които се срещат при 60% от серийните убийци. В тийнейджърска възраст те са страдали от нощно напикаване, обичали са да измъчват животни и да палят пожари. Това е т. нар. Триада на Макдоналд, която насочва към опасността един младеж да развие подобен социопатски характер.
 9. Не един и два са случаите в световната история, в които лекари и медицински сестри са отнемали живота на напълно здрави пациенти. Медицинската сестра от САЩ Дженийн Джоунс докарвала до ръба бебета и малки деца  заради емоцията и адреналина около напрегнатата ситуация сред болничния екип, който се опитва да ги спаси. Много от тях умират. Англичанинът д-р Харолд Шипман пък убивал с морфин жизнерадостни пенсионери. И двамата дълго остават неразкрити. Оръжието на убийците в бели престилки е обикновена спринцовка с лекарство в убийствена доза.
 10. Американката Нани Дос – една изключително приветлива, уважавана и безкрайно усмихната възрастна дама се оказва безмислостна серийна убийца, унищожила почти всичко живо в най-близкото си семейно си обкръжение – две дъщери, трима съпрузи, внук и внучка, свекърва и може би, като връх на всичко – майка си.
 11. Жените са по-брутални от мъжете, това е установено от не един и двама изследователи на серийните убийци. Землячката на Дракула графиня Ержебет Батори, американската дама от висшето общество Делфин Лалори, руската помешчица Даря Салтикова са господарки,  чиито зверства са пример за абсолютен садизъм. Те издевателстват върху своите роби, слуги или специално отвлечени девойки, ексепериментирайки с границите на човешката издръжливост.
 12. В много случаи убийците са добри съпрузи и бащи. До ден днешен синът на Чикатило твърди, че той е обвинен несправедливо, казва, че бил грижовен татко и добър съпруг, който никога не е повишавал тон у дома си. Колумбиецът Гаравито пък се държал чудесно с децата на своите приятелки, докато погубвал десетки момчета.
 13. В повечето страни в света смъртното наказание вече не съществува, а в много държави и доживотният затвор е под въпрос. След приемането на закони за намаляване на пренаселеността в затворите в някои американски щати и в Колумбия, например, някои доказани жестоки серийни убийци са на път скоро да излязат на свобода. Така убиецът на над 160 момчета Гаравито ще бъде освободен през 2025 г., а медицинската сестрата Джоунс, отнела живота на между 11 и 46 бебета, излиза от затвора догодина!

Книгите на "Милениум" може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на email: sales@milleniumbg.eu или на сайта www.milleniumbg.eu, както и да си ги купите от столичния книжен център на ул. "Бачо Киро" 23. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената.

 

Напиши коментар »
(1)
1
I tokova li e trudno za dve kuti cigari nekoi po jak pandiz4ia da gi udu6i ili da im pomogne da se obesat?
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

Бат Мангасарян получил социалните помощи, почерпил се подобаващо и прибирайки се купил една точилка за баница – подарък за жената. Айшето, като го видяла какво е купил, взела да се вайка: - А бре Манго, какво си направил бе, децата в къщи гладни стоят, а ти мебели купуваш.