200 000 български деца липсват от училищата

Само в ПИК
200 000 български деца липсват от училищата
Автор: ПИК
Дата
Дата
2852
Коментари
4
200 000 български деца липсват от училищата

200 000 български деца в ученическа възраст не са в класните стаи. При проверка на мобилни групи се установило, че 80 процента от тях не живеят на посочените адреси, а са в чужбина. 12 000 деца били върнати отново в клас. Това заяви във Варна просветният министър Красимир Вълчев. Според него платените медицински бележки няма да увеличат присъствието в училище.

"Не е това начинът да бъдат мотивирани децата да ходят на училище. Ние разчитаме преди всичко на механизма на съвместна работа на институциите да задържат децата", каза Вълчев. Той обясни, че голяма част от отсъстващите от занятия деца мигрират периодично с родителите с чужбина, като те са предимно от ромската общност. Сред семействата имало и такива, които категорично отказвали да пуснат децата си на училище, но те ще бъдат сакнционирани.

Близо 2 часа министър Вълчев обсъжда проблемите на началното и средното образование с директори и учители от варненските училища. По думите му се стигнало до консенсус по някои от най-наболелите проблеми в системата. "Знаем, че учителите са най-важният фактор за качествено образование. Затова те трябва да имат адекватно заплащане. Средната учителска заплата за първи път надвиши средната за страната, но за нас е важно трябва да направим възнагражденията им да бъдат поне 120% от средното за страната. Само така ще може да стимулираме млади хора с по-добри резултати да се включат в педагогическата професия. Ще имаме общ недостиг на пазара на труда, има учители в пенсионна възраст, а младите специалисти трябва да бъдат привлечени в тази пофесия", обясни министърът.

Той допълни, че сред най-важните фактори за добро образование на децата са квалификацията на преподавателите, подбора, базата, опита на други страни. Най-голям ресурс в системата е материалната база.

Образователният министър допълни, че е скептичен относно камерите в училищата. Според него те ще допринесат и без това крехкото доверие между учители и родители да бъде разрушено. А що се отнася до разнопосочната агресия, която се наблюдава през последните години, в различни варианти между родители, ученици и учители, Вълчев смята, че трябва да се работи в друга насока за овладяването й. 

Още по темата
Образователният министър Красимир Вълчев призна: В България има неграмотност, която е причина за много сериозни проблеми
Часовник
20:09
"В страната има неграмотност, която е причина за много сериозни проблеми. Проблем е липсата на взаимодействие между различните институции и прехвърляне на топката. Много често учителят посещава...
Напиши коментар »
(4)
1
Защо давате помощи и детски на тези родители? И от кой етнос са тези деца,че не се сещам? Убивате българите с вашите магарии.
2
Докато снове из Слънчака, не гледа, че децата не учат и никой не ражда. И понеже отговаря за икономиката като електроинженер знае, че не става за нищо. Всички сме патриоти, когато има за крадене. Важното е ГЕРБ да е на власт.
3
Министъра на образованието да отиде в Технически университет-Варна и да види какво значи шуробаджанащина. Произвеждат се доценти ,професори и доктори на науките на килограм. Уволнения на преподаватели и служители с различно мнение.Това ли е висшето образование г-н министър на образованието ?
4
Ясно е че мангалите не ходят на училище айде ги накарайте другия път!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

– Петьо, имаме ли друг шампоан?
– Не! Защо ти е? На този какво му е?
– Ами тук пише за суха коса! Аз моята коса вече я намокрих…