21 ГОДИНИ СЛЕД РАЗСТРЕЛА: Семейството на Андрей Луканов тъне в забвение и нищета

Само в ПИК
21 ГОДИНИ СЛЕД РАЗСТРЕЛА: Семейството на Андрей Луканов тъне в забвение и нищета
Автор: ПИК
Дата
Дата
30997
Коментари
16
21 ГОДИНИ СЛЕД РАЗСТРЕЛА: Семейството на Андрей Луканов тъне в забвение и нищета

21 години след убийството на една от най-важните фигури на българския преход - бившият премиер Андрей Луканов, семейството му тъне в забвение и е на ръба на нищетата, пише "Телеграф", като се позовава на близки на Луканов. 

Обидени от отношението на държавата към случая "Луканов", от липсата на осъдени виновници за смъртта му днес роднините на бившия премиер предпочитат да странят от светския шум и суета, отдавайки се на ежедневната борба за оцеляване. Останали без всякаква надежда, че ще доживеят да видят убийците наказани. И така вече 21 години от черния 2 октомври 1996 г., когато 4 куршума застигат бившия премиер пред дома му на столичната улица "Латинка" 15. 

Три от куршумите попадат в гърба му, а един в дясното слепоочие. Изстрелите проехтели в 9 ч сутринта. Преди това Луканов излязъл от дома си и се качил в автомобила си "Пежо", паркиран на метри от входа. Качил се в колата, но се сетил, че е забравил нещо и се върнал, стигнал до домофона, звъннал на жена си Лилия и когато тя отговорила, той лежал бездиханен на земята в локва кръв. Първоначално само една възрастна жена съобщава, че наоколо се е навъртал клошар.  После се оказва, че други хора са видели мъж с нахлупен над очите каскет и вехти дрехи, но обут в нови маратонки. Часове след убийството дрехите на клошаря били открити захвърлени във входа на близка кооперация, скрити зад радиатор. 

Пистолетът е 9-мм Макаров ссъ заглушител. Става ясно, че със същото оръжие е убит и Сергей Шанни през пролетта на същата година. Разследващите стигат до двама украинци, но след разпити те са пуснати. Родните власти задържали обаче техен съгражданин - Алексей Кичатов, който живеел у нас. Следват и светкавични арести на още няколко души - шефа на Колонел Ангел Василев, шофьора му Юрий Ленев, племенник на Василев Георги Георгиев-Гопето и Александър Русов, сочен за физическия убиец на Луканов. 

Кичатов и Русов уж правят пълни самопризнания, но по време на процеса става ясно, че те са изтръгнати с нечовешки изтезания. Това минира делото, но в края на ноември 2003 г. са осъдени петима, като Василев е сочен за поръчител и е осъден на доживотен затвор. Три години по-късно апелативният съд отменя доживотните присъди и оправдава петимата изцяло. През 2007 г. ВКС потвърждава изцяло решението на САС. 

Напиши коментар »
(16)
1
Да гние в ада тази гнида!И цялата му предателска семка! ТОЙ съсипа България!!!По заповед и под ръководството на една друга гнида и предател-Михаил Горбачов!!!!
2
МНОГО ХОРА УНИЩОЖИХА КОМУНИСТИТЕ ПРИ ТЯХ ТОВА Е ГЕНЕТИЧНО ПОГЛЕДНЕТЕ ИМ ИСТОРИЯТА ПОСЛЕ ТЕ САМИ СЕ УНИЩОЖАВАТ ЕДИН ДРУГ СЕ УБИВАТ ГОСПОД БАВИ НО НЕ ЗАБРАВЯ БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИ ПОДЛОГИ И УБИЙЦИ !!!!! КОГА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ ЕДНА ИСТИНСКА ПАРТИЯ АНТИ КОМУНИСТИЧЕСКА ДА МИЛЕЕ ЗА НАРОДА! 72 ГОДИНИ СТИГАТ КОГААААААААААААААААА?????????????
3
Тоя червен мафиот, трябваше поне 10 пъти да го разстрелят и бесят поред. Той докара червените милионери и феодали, като раздаде народния капитал, на няколко болшевишки фамилии. Но много от тях, вече получиха олово в кухите си червени крадливи манерки. Самоизтребват се червените мафиотски болшевишки кланове, което е добре за държавата. Смърт за фашизма и комунизма, свобода и демокрация за народа!!
4
Да живее Костя. Цигането
5
да гори в ада този мръсник
6
ЛУКАНОВ РАЗДАВАШЕ КУФАРЧЕТА НАРОДНА ПАРА С МИЛИОНИ В НАЧАЛОТА НА 90-ТЕ. СЛЕД КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ДА МУ ГИ ВРЪЩАТ НЯКОИ РЕШИХА ДА НЕ МУ ГИ ВРЪЩАТ И ГО ПРИКЛЮЧИХА. КОИТО И ДА СА ГО ПРИКЛЮЧИЛИ НЕ Е ВАЖНО ПО ВАЖНОТО Е ЧЕ СЕ ПЛАТИ ЗА ДЯВОЛУКА! КАКТО КАЗВАТ СТАРИТЕ ХОРА ГОСПОД БАВИ АЛА НЕ ЗАБРАВЯ!
7
ЛУКАНОВ РАЗДАВАШЕ КУФАРЧЕТА НАРОДНА ПАРА С МИЛИОНИ В НАЧАЛОТА НА 90-ТЕ. СЛЕД КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ДА МУ ГИ ВРЪЩАТ НЯКОИ РЕШИХА ДА НЕ МУ ГИ ВРЪЩАТ И ГО ПРИКЛЮЧИХА. КОИТО И ДА СА ГО ПРИКЛЮЧИЛИ НЕ Е ВАЖНО ПО ВАЖНОТО Е ЧЕ СЕ ПЛАТИ ЗА ДЯВОЛУКА! КАКТО КАЗВАТ СТАРИТЕ ХОРА ГОСПОД БАВИ АЛА НЕ ЗАБРАВЯ!
8
Ако всички гадости, изречени по негов адрес, бяха истина, тези хора щяха ли да са в това положение! Много е да бъде окепазен човек.Нека е светло на душата му!
9
С външните врагове на България ще се справи
10
С външните врагове на България ще се справи НАСА, а с вътрешните ни врагове ще се справи Славната Българска армия, командвана от НАТО-вски офицери.
11
още малко и ще ме разплачете. Та това не е най-важната фигура от прехода бе, това е най-важната фигура от преврата, който комунистите си спретнаха, за да сменят фигурите във властта.Да, ама жадните за власт са много и той е една от последиците на този феномен.
12
Много , ама много мразя такива глупотевини...Какво означава "семейството му" - може би до девето коляно??? - Да ги ожалим, горкичките. А ние с инвалидните пенсии от 153,00лв, с болните сърца, какво да кажем...пита ли ни някой как изобщо оцеляваме??? Меко казано - цинично е това, което пишете.
13
Луканов е Злият гений на България! Той покани у нас Ричард Ран и Роналд Ът от САЩ, които да направят програмата как да се развива България. Тази програма направи така, че промишленост и икономика няма, няма земеделие, образованието е на нула, здравеопазването е бакалия, имаш пари живееш, нямаш - гушваш чемширчето. Професор Вучева се разписва, както и "видни" до ден днешен финансисти, забогатели неимоверно.
14
Поживели са си докато е бил жив презадоволени с какво ли не!Нека почувстват немотията и мизерията и те!Господ вижда и е справедлив!!!
15
Бедни били, кой вярва на тази раздумка? Смях се с глас!!!
16
Открита е дарителска банкова сметка.За повече информация...и аз не зная къде.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Един борец паркирал неправилно на "Витошка" и отишъл да си върши някаква работа. Когато се върнал БМВ-то го нямало.
- Бавареца! Къде ми е бавареца? - развикал се той, побеснял от гняв.
Един човек, който видял от кафето какво става, му казал:
- Паякът го взе.

Замислено борецът казал:
- Крокодила го знам, Барона го знам, ама тоя Паяка не съм го чувал - сигурно е някой нов.