БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

44 общини си мотаят устройствените планове

Само в ПИК
44 общини си мотаят устройствените планове
Автор: ПИК
Дата
Дата
6707
Коментари
0
44 общини си мотаят устройствените планове

Четирийсет и четири общини все още не са започнали работа по изготвянето на общите си устройствени планове (ОУП).

Останалите 220 общини са на различен етап от проектите, съобщи зам.-министър Джейхан Ибрямов.

Той и министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов се срещнаха с представители на Националното сдружение на общините по покана на председателя на управителния съвет на сдружението Тодор Панов, а домакин беше кметът на Правец Румен Гунински.

По думите на арх. Данов разпределението на предвидените в бюджета 6 млн. лева, с които МИП трябва да подпомогне устройствените планове на общините, ще бъде на принципа на равнопоставеността и справедливостта.

То ще зависи и от това кои са приоритетните за правителството инвестиционни проекти на регионите, напомни министърът.

Общините -„отличници“, които са се отнесли най-отговорно към поставената задача и са доказали документално резултати в изготвянето на плановете, първи ще бъдат поощрени финансово, за да довършат започнатото, увери арх. Данов.

Най-малките населени места също ще бъдат подпомогнати, за да успеят и те на базата на ОУП да кандидатстват за европейско финансиране.

Един възможен следващ етап са тристранни договори между МИП, общините и фирмите-изпълнители на техническите задания на устройствените планове.

Важен критерий за разпределение на бюджетните средства ще е изборът на фирмите, които ще изготвят ОУП на населените места.

В тях трябва да работят доказани професионалисти – строителни инженери, проектанти, архитекти, коментираха от МИП.

Министър Данов сподели идеята си за създаване на обща информационна система с кадастрална карта, която да покрие цялата територия на страната, включително земеделските земи, военния и подземния кадастър.

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Вежди Рашидов
Вежди Рашидов
скулптор, бивш министър на културата
Става на: 66 години
Иван Вуцов
Иван Вуцов
бивш футболист, треньор
Става на: 78 години
Мирослав Найденов
Мирослав Найденов
бивш министър на земеделието
Става на: 49 години
Свилен Нейков
Свилен Нейков
треньор по гребане, бивш министър на спорта
Става на: 53 години

- И защо мислиш, че преди беше по-добре? - пита една баба връстничката си. - Преди всеки си гледаше работата - комунистите воюваха, евреите търгуваха, циганите крадяха. А сега какво? Евреите воюват, циганите търгуват, комунистите крадат...