БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

44 общини си мотаят устройствените планове

Само в ПИК
44 общини си мотаят устройствените планове
Автор: ПИК
Дата
Дата
6485
Коментари
0
44 общини си мотаят устройствените планове

Четирийсет и четири общини все още не са започнали работа по изготвянето на общите си устройствени планове (ОУП).

Останалите 220 общини са на различен етап от проектите, съобщи зам.-министър Джейхан Ибрямов.

Той и министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов се срещнаха с представители на Националното сдружение на общините по покана на председателя на управителния съвет на сдружението Тодор Панов, а домакин беше кметът на Правец Румен Гунински.

По думите на арх. Данов разпределението на предвидените в бюджета 6 млн. лева, с които МИП трябва да подпомогне устройствените планове на общините, ще бъде на принципа на равнопоставеността и справедливостта.

То ще зависи и от това кои са приоритетните за правителството инвестиционни проекти на регионите, напомни министърът.

Общините -„отличници“, които са се отнесли най-отговорно към поставената задача и са доказали документално резултати в изготвянето на плановете, първи ще бъдат поощрени финансово, за да довършат започнатото, увери арх. Данов.

Най-малките населени места също ще бъдат подпомогнати, за да успеят и те на базата на ОУП да кандидатстват за европейско финансиране.

Един възможен следващ етап са тристранни договори между МИП, общините и фирмите-изпълнители на техническите задания на устройствените планове.

Важен критерий за разпределение на бюджетните средства ще е изборът на фирмите, които ще изготвят ОУП на населените места.

В тях трябва да работят доказани професионалисти – строителни инженери, проектанти, архитекти, коментираха от МИП.

Министър Данов сподели идеята си за създаване на обща информационна система с кадастрална карта, която да покрие цялата територия на страната, включително земеделските земи, военния и подземния кадастър.

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Защо негрите живеят на юг? 
Защото ако живеят на север, ще трябва да слагат вериги