БЪЛГАРИЯ ДНЕС

620 млн. лв. годишно харчени за пътища през последните 7 години

Само в ПИК
620 млн. лв. годишно харчени за пътища през последните 7 години
Автор: ПИК
Дата
Дата
3843
Коментари
0
620 млн. лв. годишно харчени за пътища през последните 7 години

Над 600 млн. лева е инвестирала страната ни всяка година в пътища и магистрали през последните 7 години. Това сочат изчисленията на в. "Сега" по данни от анализа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, придружаващ решението за увеличението на винетките от догодина. Според изнесените неотдавна данни по всички програми в периода 2009-2015 г. досега в изграждането на нови аутобани и в ремонта на изградените пътища са инвестирани близо 3.15 млрд. лева. Най-много средства - 1.45 млрд. лв., са дошли от оперативна програма "Транспорт", с които се довършиха магистралите "Тракия", "Марица" и част от "Струма". Близо 800 млн. лева е вложила държавата в ремонти, финансирани със заеми по програма "Транзитни пътища". 300 млн. лв. са отделени от бюджета за ново строителство - като това на пътен възел "Белокопитово", който е част от магистрала "Хемус" при Шумен. Други 560 млн. лв. са похарчени за рехабилитация на пътища I, II и III клас по "Регионално развитие", а близо 50 млн. лв. - по програмата за трансгранично развитие. Тези инвестиции от над 3 млрд. лв. изтъкна и регионалният министър Лиляна Павлова. Но към тях би трябвало да прибавим и парите, които се събират всяка година от "евтините" досега винетки. Паралелно всяка година държавата е отделяла още над 1.2 млрд. лева за текущ ремонт и поддръжка - общо за посочения 7-годишен период. Парите са в бюджета на агенция "Пътна инфраструктура", където се разпределят от хазната. Основната част от тези пари са за текущи ремонти през годината. Друга част се харчи за т.нар. аварийни ремонти - за обезопасяване на шосета, често се налага да се кърпят дупки и в студено и дъждовно време, за да се предотвратят произшествия. В текущите ремонти влизат и рязането на храсти и треви, както и смяна на мантинели. Част от годишната поддръжка на шосетата е почистването на снега, но то е средно 30 - 40 млн. лева. Най-малко пари за текущ ремонт и поддръжка са похарчени през 2009 г. - 135 млн., а най-много през 2013 г. - 186 млн. лв. През последните 7 години общо за пътища и магистрали са отишли близо 4.3 млрд. лева. Така всяка година са били харчени над 620 млн. лева. По принцип, ако искаме да пътуваме комфортно, са нужни повече инвестиции, съответно и по-високи такси от потребителите на пътната мрежа. Но практиката показва, че въпреки вложенията целите не се постигат особено успешно. Оценката в стратегията за пътна инфраструктура в периода 2016-2020 г., предложена от МРРБ и приета през септември от правителството, показва, че една трета от автомагистралите и шосетата I, II и III клас са в лошо състояние. При 27% положението е търпимо и едва 40 на сто получават добра оценка - дупките и кърпежите засягат по-малко 10% от асфалта. За сравнение - през 1990 г. в графата "лошо състояние" са били само 15% от пътищата. За сметка на влошеното състояние на шосетата прогнозата е трафикът да се увеличава.

Още по темата
Проблемни пътища още преди снега в Русенско
Часовник
22:42
Големи дупки създават проблеми с придвижването между някои от населените места в община Русе още преди да е паднал първия за сезона сняг. Основните проблеми са в участъците между Николово и Мартен,...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

- Деца, - пита учителката - кой ще каже какви пари имат американците? Петърчо? - Долари, госпожо. - Правилно! А французите какви пари имат, Марийке? - Франкове, госпожо. - Точно така! А ние какви пари имаме, Иванчо? - Ние нямаме пари, госпожо!