БЪЛГАРИЯ ДНЕС

620 млн. лв. годишно харчени за пътища през последните 7 години

Само в ПИК
620 млн. лв. годишно харчени за пътища през последните 7 години
Автор: ПИК
Дата
Дата
3751
Коментари
0
620 млн. лв. годишно харчени за пътища през последните 7 години

Над 600 млн. лева е инвестирала страната ни всяка година в пътища и магистрали през последните 7 години. Това сочат изчисленията на в. "Сега" по данни от анализа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, придружаващ решението за увеличението на винетките от догодина. Според изнесените неотдавна данни по всички програми в периода 2009-2015 г. досега в изграждането на нови аутобани и в ремонта на изградените пътища са инвестирани близо 3.15 млрд. лева. Най-много средства - 1.45 млрд. лв., са дошли от оперативна програма "Транспорт", с които се довършиха магистралите "Тракия", "Марица" и част от "Струма". Близо 800 млн. лева е вложила държавата в ремонти, финансирани със заеми по програма "Транзитни пътища". 300 млн. лв. са отделени от бюджета за ново строителство - като това на пътен възел "Белокопитово", който е част от магистрала "Хемус" при Шумен. Други 560 млн. лв. са похарчени за рехабилитация на пътища I, II и III клас по "Регионално развитие", а близо 50 млн. лв. - по програмата за трансгранично развитие. Тези инвестиции от над 3 млрд. лв. изтъкна и регионалният министър Лиляна Павлова. Но към тях би трябвало да прибавим и парите, които се събират всяка година от "евтините" досега винетки. Паралелно всяка година държавата е отделяла още над 1.2 млрд. лева за текущ ремонт и поддръжка - общо за посочения 7-годишен период. Парите са в бюджета на агенция "Пътна инфраструктура", където се разпределят от хазната. Основната част от тези пари са за текущи ремонти през годината. Друга част се харчи за т.нар. аварийни ремонти - за обезопасяване на шосета, често се налага да се кърпят дупки и в студено и дъждовно време, за да се предотвратят произшествия. В текущите ремонти влизат и рязането на храсти и треви, както и смяна на мантинели. Част от годишната поддръжка на шосетата е почистването на снега, но то е средно 30 - 40 млн. лева. Най-малко пари за текущ ремонт и поддръжка са похарчени през 2009 г. - 135 млн., а най-много през 2013 г. - 186 млн. лв. През последните 7 години общо за пътища и магистрали са отишли близо 4.3 млрд. лева. Така всяка година са били харчени над 620 млн. лева. По принцип, ако искаме да пътуваме комфортно, са нужни повече инвестиции, съответно и по-високи такси от потребителите на пътната мрежа. Но практиката показва, че въпреки вложенията целите не се постигат особено успешно. Оценката в стратегията за пътна инфраструктура в периода 2016-2020 г., предложена от МРРБ и приета през септември от правителството, показва, че една трета от автомагистралите и шосетата I, II и III клас са в лошо състояние. При 27% положението е търпимо и едва 40 на сто получават добра оценка - дупките и кърпежите засягат по-малко 10% от асфалта. За сравнение - през 1990 г. в графата "лошо състояние" са били само 15% от пътищата. За сметка на влошеното състояние на шосетата прогнозата е трафикът да се увеличава.

Още по темата
Проблемни пътища още преди снега в Русенско
Часовник
22:42
Големи дупки създават проблеми с придвижването между някои от населените места в община Русе още преди да е паднал първия за сезона сняг. Основните проблеми са в участъците между Николово и Мартен,...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

При психиатъра, пълзейки на четири крака, влиза човек, захапал кабел. Докторът го гледа с лека усмивка: - Кой е дошъл при нас - костенурка ли си, гущер или жабка, може би... - Не, докторе, аз съм сисадминът, прекарвам ти мрежа.