Вход
София
Времето в София 15 o C

72% от самотните майки в България са на прага на бедността

72% от самотните майки в България са на прага на бедността

на 16.04.2018
3986
5
72% от самотните майки в България са на прага на бедността
Автор: ПИК
16.04.2018
5
3986

Майки, които отглеждат децата си сами, в риск от бедност и преживели насилие, ще получат нова професия и по-сигурно бъдеще за тях и за децата им, благодарение на новата програма на Български фонд за жените - „Шанс за невидимите супер-майки“.

Осигуряват работа на младежи, самотни майки и инвалиди

Осигуряват работа на младежи, самотни майки и инвалиди

Ако сте на възраст от 20 до 64 години и търсите работа,...

на 16.03.2017

Първият етап на инициативата включва обучение на пет самотни майки и се осъществява с финансовата подкрепа на Сосиете Женерал Експресбанк и в партньорство с два от кризисните центрове за жертви на насилие в страната - на фондация „П.У.Л.С.“ в Перник и на фондация „Асоциация Анимус“ в София.

Жените, които ще получат шанс за гъвкаво работно време и професия, която харесват, са на възраст между 17 и 44 години, а техните деца – между 6 месеца и 4 години. Освен че ще бъдат покрити разходите на избран от тях курс за придобиване или повишаване на професионалната квалификация, те ще получат и кариерна консултация, психологическа подкрепа, грижа за техните деца, в периода на провеждане на курса и помощ при намирането на работа, пише "Новини.бг".

"Сам по себе си изразът „самотна майка” е предубеждение, в което самостоятелността се бърка със самотата. Да отглеждаш детето си самостоятелно не е провал, да поемеш такава отговорност сама е проява на смелост и силен дух, защото грижата и възпитанието на едно дете е изключителна отговорност“, категорични са от Български фонд за жените.

Инициативата обръща внимание върху самотното родителство като социален проблем, който в последните години придобива все по-големи мащаби и засяга все повече жени в България и в Европа, защото над 90% от самотните родители всъщност са жени. И докато в ЕС под половината са застрашени от бедност или социално изключване, данните за страната ни сочат, че 72% от 360 000 самотни майки в България са на прага на бедността, а близо 80% от тях са принудени да се грижат за децата си напълно сами.

Те са единствен източник на доходи в семейството, а отсъствието на заетост, недостатъчните финансови приходи от труд и издръжки, високата степен на риск от безработица и практикуването на нископлатени трудови дейности са сериозна предпоставка за попадането на техните деца в състояние на детска бедност.

Сподели:
свързани новини
НЕЧУВАНО! ЧСИ опрости дълга на самотна майка с три деца НЕЧУВАНО! ЧСИ опрости дълга на самотна майка с три деца
Частен съдебен изпълнител е опростил дълга на самотна...
на 16.01.2018
Напиши коментар »
(5)
1
Щото ставащите 28% самотни майки притежават рог на изобилието!
2
Има много , които от изгода им изнася да се водят самотни! А брак въобще не подписват! Само, че ще дойде време да съжаляват! Нямаш ли брак, после няма вдовишка пенсия!
3
И ОТ МНОГО МИСЛЕНЕ ЗА ДЕМОГРАФИЯ
4
Това,че живеят на ,,семейни ,,начала с бащите прави ли ги самотни майки / Всичко в тази държава е сбъркано.
5
Така се получават общински жилища!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой управлява България днес?
архив

Студенти си говорят:
- Знаеш ли, че нашият преподавател си говори сам със себе си.
- И нашият. Но не се усеща. Той мисли, че го слушаме.

няма нови новини
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
сега
1547
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Стотици софиянци блокираха ключов булевард в "Лозенец" (СНИМКИ)
x
6 неща, които е ЛЮБОВТА!
x