Бомба

8 причини да ходите боси

Само в ПИК
8 причини да ходите боси
Автор: ПИК
Дата
Дата
1546
Коментари
0
8 причини да ходите боси

Ходенето с обувки на публични места е обществена норма. Ако имате възможност обаче по-често сваляйте обувките, защото ходенето бос носи големи ползи не само на физическото, а и на психическото здраве. Учените доказаха следното:

Повишава качеството на съня

Когато ходим с боси крака, тялото ни премахва положителните йони и позволява на отрицателните йони да влязат в него. Отрицателните йони са известни като естествени антидепресанти и спомагат за подобряване на качеството на съня.

Подобрява мозъчната активност

Повечето бойни изкуства, както и йогата се практикуват боси и това не е случайно. Тялото съдържа 70 % вода и колкото по-силен допир има до земята, толкова по-добре функционира, тъй като йонният баланс се нормализира. Това пък веднага подобрява хармонията в тялото и изостря ума.

Подобрява стойката

Носенето на обувки, особено красивите неудобни обувки, се отразява върху формата, свода и гъвкавостта на стъпалото. С времето това отслабва връзките в глезените и нарушава балансирането на тежестта. Нарушава се цялостната стойка.

Подобрява сетивата ни

Има определени центрове на стъпалата, които стимулират сетивата. Когато носим обувки, те не могат да бъдат задействани.

Подобрява циркулацията на кръвта

В този случай работи принципът на гравитацията. Тъй като гравитацията издърпва всичко към себе си, кръвта ни започва да циркулира доста по-силно в стъпалата. Ходейки, нейната циркулация се подобрява в цялото тяло.

Предпазва от сърдечни болести

Колкото по-добро е кръвообращението в тялото, толкова по-малък е шансът от коронарни и артериални болести. Ходенето без обувки активизира кръвните клетки и предпазва от съсирване на кръвта в тялото без причина.

Подсилва мускулите и костите

Ходенето боси увеличава венозното връщане (скоростта на кръвния поток обратно към сърцето) и прави нашите кости и мускули по-силни. Ако се разхождате на слънце повишавате и количеството калций в тялото.

Подобрява зрението

Много лекари препоръчват на пациентите си да се разхождат боси по тревата тъй като така се стимулират точки в стъпалата, които подобряват зрението.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Одобрявате ли акциите на Валери Симеонов в нощните заведения на Слънчев бряг?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
В семейните ситуации можете доста решително и безкомпромисно да промените нещо. Това „нещо“ ще носи както съзидателен, така и разрушителен характер. В по-добрия случай това може да бъде преместване на самотен човек в друг регион. Може да бъде скъсване на отношенията с приятел. Вашите стари житейски планове могат да бъдат съкрушени или решително променени. По-силно тази тенденция действа върху вас в петък и събота. Постарайте се да я насочите в желаното русло и се пазете. Възможни са и здравословни неразположения, през които ще преминете бързо.
ВИП рожденици
Динко Динев
Динко Динев
строителен предприемач
Става на: 52 години
Младен Червеняков
Младен Червеняков
посланик на България в Черна гора
Става на: 63 години

Когато торбалан си ляга проверява под леглото и в гардероба за Чък Норис