СВЕТЪТ ДНЕС

The Wall Street Journal: На Балканите Гърция губи статута си на модел за подражание

Само в ПИК
The Wall Street Journal: На Балканите Гърция губи статута си на модел за подражание
Автор: ПИК
Дата
Дата
3916
Коментари
0
The Wall Street Journal: На Балканите Гърция губи статута си на модел за подражание

Докато съдбата на Гърция в еврозоната виси на косъм, няколко държави в Източна Европа се безпокоят, че гръцката криза може да се разпространи и на тяхна територия, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от фокус.

„Дестабилизирането на Гърция е лоша новина за нас, тъй като Гърция е един от основните ни геополитически и икономически партньори. Няма съмнение, че ще доведе до икономически последствия и за нас“, казва депутатът Радан Кънев. 

Отвъд краткосрочния ефект върху крехките им икономики, политици и банкери се опасяват как кризата ще се отрази на виждането на международните инвеститори за бедната източна част на Европа. 

„Винаги е лошо, когато гори къщата на съседа ти. Ако гръцката риза продължи да ескалира, Източна Европа отново ще бъде смятана за кризисен регион и това е трудно за отхвърляне възприятие“, казва Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. 

И докато през последните шест години Гърция влиза и излиза от рецесия, страните в региона вече усещат някои от ефектите на кризата и подсилиха своите банки и икономики. Но резултатът все още не е сигурен. 

На Балканите страните не могат да си позволят да са самонадеяни относно риска от заразяване, имайки значението на боледуващите гръцки банки.

Още по темата
Централната банка на Македония препоръча на останалите банки да изтеглят всичките си средства от Гърция
Часовник
00:01
Централната банка на Македония препоръча на македонските банки да изтеглят всичките си средства от банките в Гърция и техните филиали по целия свят, предаде РИА Новости, пише "Фокус"....
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

В главата ми вече се роди план за убийство, идея за скриване на тялото и скриване на следите… А тя да вземе да се извини… Нищо де… Следващия път…