Последвайте ни в Google News Showcase
Току-що сте приключили солидно хапване, но ви се иска допълнително. Не обаче втора порция от лазанята или малко от гарнитурата, а нещо сладко. Защо?
Според някои диетолози виновник за това са химическите процеси, които протичат в човешкия мозък. Консумацията на захар и други въглехидрати увеличава абсорбирането на аминокиселината триптофан, която се намира в повечето храни. Триптофанът повишава нивото на серотонин, който се свързва с чувството на задоволство.
За някои хора обилната консумация на храна може да доведе до симптоми на хипогликемия или клиничен синдром, който се проява вследствие на ниска кръвна захар. Набавянето на нещо сладко е един от начините да се справи организма с този синдром.
Според други диетолози желанието да хапнем нещо сладко дори след обилен обяд има по-скоро психологично обяснение, тъй като още от ранно детство децата са свикнали да получават десерт накрая на храненето. Понякога той може да се дава като награда или поощрение за това, че преди това детето е изяло зеленчуците си.
Желанието за сладък десерт обаче остава дори когато отдавна сме излезли от детската възраст, а различните теории на учените още нямат официално потвърждение.
WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)