ГОРЕЩО
ВИЖТЕ НЕВЕРОЯТНИ гадания и рецепти от Ванга
СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: "Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса!" Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО)
Делян Добрев избухна: Взеха главата на Росен Желязков, за да потулят връзката между Асен Василев и контрабандистите
Бивш министър на енергетиката разкри: "Булгаргаз" работи като политическа маша
СЕМ с ротационно председателство до догодина по същото време
Продуктите са здравословни, рецептите – лесни
Кухнята на Армения е обединила в себе си едни от най-обикновените продукти на света. Комбинациите между тях и начина им на приготвяне обаче просто ги правят необикновени. Едно обаче е сигурно – специалитетите са здравословни. Освен шишовете и хлебните пити, с които арменците са известни по света, те задължително слагат на трапезите си и много вкуснотии от зеленчуци и бобови култури, има и много мляко. Салата "Митарян" Необходими продукти: 1 вр. зелен лук 1 средно голям домат 70 г арменско сирене 2 маслини Зехтин оцет. Начин на приготвяне: Лукът се нарязва, овкусява се със зехтина, солта и оцета. Доматът се нарязва и се подрежда върху лука. Сиренето се накъсва на влакна отгоре. Декорира се с маслините. Схторац Необходими продукти: 1 средно голям патладжан За плънката: 60 г цедено кисело мляко 100 г сирене Копър див чесън бял пипер Начин на приготвяне: Патладжанът се нарязва на филийки по дължина. Осолява се и се оставя 15 мин, за да изтече горчивият му сок. След това филийките се измиват и подсушават със салфетка. Пържи се в загрята мазнина до златистокафяв цвят. Отцежда се и се оставя да изстине. Плънката се приготвя като сиренето се настъргва на ситно и се разбърква с цеденото кисело мляко, подправя се с белия пипер, копъра и дивия чесън. От готовата плънка се слага по 1 ч.л. на всяка филийка и се завива на руло. Агнешко роле по арменски Необходими продукти: 1 агнешка плешка с ребрата бял пипер морков бяло и червено вино джоджен босилек За дроб-сармата: агнешки комплект 300 г ориз 100 г стафиди 200 г гъби (печурки) 1 червена 1 зелена чушка 1 гл. Лук 1 морков 1/2 гл. Целина Магданоз 1 вр. Джоджен бял пипер босилек зехтин бульонът от агнешкото Начин на приготвяне: Агнешката плешка се обезкостява, без да се разкъсва. Изравнява се, осолява се и се поръсва с бял пипер, джоджен, босилек. Слага се морков и се навива. След това "завивката" се овързва с конец, за да приеме формата на роле. В подходяща тава се нареждат костите от агнешката плешка и ролето се поставя отгоре. В тавата се слагат 50-60 мл бяло и червено вино, допълва се с вода, завива се с алуминиево фолио и се пече 3,5 часа при температура 250 градуса. За да направим дроб-сармата, започваме с измиването на агнешкия комплект. Той се слага в студена вода и се вари около час. През това време морковът, лукът, чушката и целината се накълцват на ситно и се задушават със зехтин. Прибавят се гъбите, нарязани на филийки, нарязаният на дребно агнешки комплект и стафидите. След като всичко се задуши, се прибавя оризът. Разбърква се и се доливат 900 мл от бульона, отделен при варенето на агнешкия комплект. Добавят се и подправките. Пече се във фурна 20-30 мин - докато оризът стане готов. Арменски хляб Необходими продукти: 500 г брашно 1 и 1/2 ч.л. суха мая 1/2 ч.л. захар 1 ч.л. сол 3-4 с.л. олио Начин на приготвяне: Смесваме продуктите, заедно с около 300 гр вода. Разделяме го на две части с помощта на олио. Оставяме го да втаса близо час. След това отново се премесва с намазнени ръце и пак се оставя за час. Разстиламе в тава. Правим бразди с вилица. Отново оставяме да втаса за още 15 минути. Напръскваме тестото с вода и печем на 22 градуса за 25 минути. След като стане готов, отново го пръскаме с вода. След това оставяме да изстине преди да поднесем. Мезе Необходими продукти: 200 г нахут суров около 200 мл олио лимонов сок сол зелен лук Начин на приготвяне: Накисваме нахута във вода за една нощ. Изхвърляме водата и го слагаме в тенджера за готвене на пара. Вътре наливаме вода до половината. В нея слагаме и 1 ч. л. сол. Варим до омекване на нахута. Пасираме го. Добавя се олио и подправките – солта и лимоновия сок. Украсяваме с лука.препоръчано