ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Според данни на Института по аграрна икономика годишно в България се внасят 10 хиляди тона кашкавал, чиято цена е много по-ниска от тази на традиционния български продукт. Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров поясни, че става дума за подвеждане на потребителите, тъй като технологията, по която се произвежда вносният продукт, е различна.
"Европейско жълто сирене, което неправилно се етикира незаконно като "кашкавал". Това не е правилно, посочи той, цитиран от БНР.
По думите на Зоров, няма отговор на въпроса защо Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите не реагират на това закононарушение.
Според него, у нас има 241 хиляди крави, кандидатстващи за субсидия, а срещу тази цифра стоят под 480 хиляди тона декларирано мляко. Разделени двете цифри дават 2.12 тона на крава. Около 20 на сто от животните в България произвеждат две трети от млякото, а субсидирането на останалите е губещо.
Божидар Иванов от Института за аграрна икономика обясни, че от 2003-та до 2014-та година стопанствата, в които се отглеждат млечни животни у нас са намалели 4 пъти.
"Проблемът на българското млечно животновъдство не е в броя на кравите, а в млеконадоя, който е около 80 на сто по-нисък от този в ЕС. За 2015-та година средно за съюза той е 6.8 тона на крава, докато в България той все още не може да достигне 4 тона", уточни той.
Според Иванов, не е ясно къде отива част от произвежданото от нас мляко, защото в ЕС през настоящата година се преработват над 92 процента от произведеното мляко, докато у нас за 2014 г. този процент е едва 45:
Голяма част от българското мляко или не се декларира, или не достига до млекопреработвателните предприятия.