ВНИМАНИЕ! Вкусни плодове, които увеличават риска от кариес

Бомба

ВНИМАНИЕ! Вкусни плодове, които увеличават риска от кариес

11974
на 27.10.2016
ВНИМАНИЕ! Вкусни плодове, които увеличават риска от кариес
Автор:   ПИК

Ето каква сума достигна Jackpot Cards, най-високият джакпот на efbet.com (18+)

Кариесът възниква поради различни причини, но колкото повече сладки неща ядем, толкова по-голям е рискът от появата на проблеми със зъбите. Излишъкът на киселини в различните продукти също оказва отрицателно влияние на състоянието на зъбите. Схемата е проста: под въздействието на киселините се разрушава емайлът, а след това микроорганизмите проникват в по-дълбоките тъкани на зъба.

Плодовете и зеленчуците съдържат достатъчно вредни за зъбите въглехидрати и особено органични киселини (в различно съотношение и количество).  

Затова растителната храна може да се раздели на две групи. В първата влизат плодовете и зеленчуците, които способстват за развитието на кариеса, а във втората - тези, които не защитават зъбите, но нанасят по-малка вреда.

Към първата група се отнасят бананите, фурмите, ананасът, гроздето, картофът, зеленият грах, смокините, сладките сортове ябълки. Те съдържат голямо количество въглехидрати. В южните плодове тяхното количество е значително по-голямо, отколкото в тези, които се отглеждат в средните географски ширини. 

Освен това според последните данни на учените, днешните плодове не са същите като плодовете преди 10 и повече години. Ябълките тогава са съдържали 10-11% захар, а днес - до 15%. Изсушените или преработени плодове (сладко, компот и т.н.) могат да бъдат още по-вредни за зъбите. Полезните в много отношение сушени плодове всъщност са вредни за зъбите. 

Нарът, цитрусовите плодове, касисът и боровинките съдържат и голямо количество органични киселини и затова те са включени към тази рискова първа група. Към нея могат да се причислят марулите, магданозът, целината, спанакът.

Към продуктите, които не са вредни за зъбния емайл, се отнасят следните зеленчуци: краставици, зеле, тиквички, тиква, патладжан, репички, моркови.

Не мислете, че е правилно да се откажете от плодовете и зеленчуците от първата група. Те съдържат много полезни вещества, в това число и незаменимия за зъбите флуор. Органичните киселини пък приемат активно участие в синтеза на белтъчините, мазнините и въглехидратите и регулират минералния обмен. Но ако след употребата на плодове възникват неприятни усещания по венците и зъбите, не отлагайте и веднага потърсете помощта от стоматолог. /Марица.бг

препоръчано

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК